Καθόλου ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία

Mηνύματα από τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού που αναφέρονται στο μειωμένο ενδιαφέρον του κόσμου για να ταξιδέψει

kafsonas thermometro thalassa Ξενοδοχεία, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία της Επαρχίας Πάφου , σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Εβελύν Κλεάνθους Κωμοδρόμου , προσθέτοντας πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν λάβει κάποια μηνύματα από τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού που αναφέρονται στο μειωμένο ενδιαφέρον του κόσμου για να ταξιδέψει.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Κωμοδρόμου ανέφερε πως πριν ενάμισι μήνα υπήρχε κάποια αισιοδοξία και από νέες αγορές, ωστόσο σημείωσε, τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού οι ξενοδόχοι γίνονται τον τελευταίο μήνα δέκτες μηνυμάτων ότι στην επόμενη τουριστική χρονιά το ενδιαφέρον θα είναι μειωμένο. Δυστυχώς παρατήρησε μετά τις ανακοινώσεις για την μετάλλαξη Όμικρον οι ξενοδόχοι της Πάφου έλαβαν αρκετές ακυρώσεις.

Ο τουρισμός πρόσθεσε που βλέπουμε τώρα στην Πάφο είναι από την Πολωνία, την Ρουμανία και από χώρες όπου πετάει η Ryan Air μέσω Ιndividual Booking . Τον Δεκέμβριο μήνα συνέχισε, οι πληρότητες αγγίζουν το 25% σημειώνοντας ότι πολύ λίγα ξενοδοχεία έχουν μείνει ανοικτά, περίπου 20 από τα 110 που λειτουργούν στην Επαρχία Πάφου. Η κ. Κομωδρόμου ανέφερε πως κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν ακόμη και μέχρι σήμερα αναμένεται μετά τις γιορτές να κλείσουν για περίοδο δύο μηνών.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που επικρατεί για την καλοκαιρινή περίοδο λέγοντας πως οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν μειώσεις . Η περίοδος, σημείωσε, της πανδημίας σε συνδυασμό με την αρνητική ψυχολογία του κόσμου δεν βοηθά καθόλου, τονίζοντας πως θα βασιστούν πάλι στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ερωτηθείσα για την εγχώρια αγορά η κ. Κομωδρόμου απήντησε πως αυτή επιλέγει κυρίως τα βουνά και τα ορεινά θέρετρα .Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε επίσης την συνέχιση του προγράμματος του Υφυπουργείου Τουρισμού με τις επιχορηγημένες διακοπές μέχρι τον Μάρτιο.
Η πρώτιστη αγορά για την Επαρχία Πάφου είναι η αγγλική , είπε, δηλώνοντας παράλληλα πως η ρωσική αγορά αναμένεται να εξελιχτεί χωρίς ωστόσο μεγάλες ελπίδες. Ενδεικτικά είπε, η ρωσική αγορά είναι μια κλασσική αγορά . Η Ισραηλινή αγορά αποτελεί μια ιδιάζουσα αγορά για ολιγοήμερες διακοπές που ωστόσο λόγω Covid- 19 , όπως είπε, οι Ισραηλίτες,δεν ταξιδεύουν.

Συγκρινόμενο το τρέχον έτος τος 2021 με το 2020 η κ. Κομωδρόμου είπε πως από πλευράς τουριστικής κίνησης το 2021 είναι καλύτερο λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος και της θωράκισης των πολιτών. Ωστόσο σημείωσε, μια νέα αγορά για να ξεκινήσει χρειάζεται σχετική προεργασία . Ακολούθως αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που ξεκίνησε η Πάφος με τις γερμανόφωνες περιοχές, σημειώνοντας πως με την έναρξη πτήσεων που τόλμησε συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία υπήρξε ανταπόκριση και αυτό είναι ενθαρρυντικό .

Πηγή: ΚΥΠΕ