Kαι εγένετο… ΓεΣΥ – Έτσι θα λαμβάνετε από σήμερα υπηρεσίες υγείας

635b9ca223c377e65c00683a46bdc3b5 scaled

Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) αποτελεί γεγονός και από σήμερα οι πολίτες καλούνται και θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον λήψης υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή, σε περιβάλλον ΓΕΣΥ.

Οι πολίτες αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, αφού η εισαγωγή Γενικού Συστήματος Υγείας αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα της κυπριακής κοινωνίας.

Ωστόσο, όπως για καθετί καινούργιο, έτσι και σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ, ανάμεσα στους πολίτες υπάρχουν εύλογες απορίες σε σχέση με την πρακτική εφαρμογή του και το πώς οι ίδιοι θα λαμβάνουν τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει από σήμερα ο δικαιούχος ο οποίος θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα; Ποιες είναι οι συμπληρωμές που θα κληθεί να καταβάλει; Πώς θα λάβει το παραπεμπτικό για να επισκεφθεί ειδικό γιατρό και τι αλλάζει στη διαδικασία παραλαβής των φαρμάκων;

Εγγραφή στο ΓΕΣΥ
Ο κάθε πολίτης μπορεί να εγγραφεί στο Σύστημα είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε μετά από επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό της επιλογής του.

Δείτε πώς μπορείτε να εγγραφείτε στο ΓΕΣΥ

Εγγραφή σε προσωπικό γιατρό
Ακολούθως ο κάθε δικαιούχος μπορεί μέσω του Συστήματος να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό μέσα από τον κατάλογο των 358 γιατρών που συμβλήθηκαν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Δείτε πως μπορείτε να εγγραφείτε σε προσωπικό γιατρό

Ο προσωπικός γιατρός
Αφού ο προσωπικός γιατρός αποδεχτεί τον δικαιούχο στον κατάλογο του πλέον καθίσταται αυτόματα το αρχικό σημείο επαφής των δικαιούχων με το ΓΕΣΥ. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού περιλαμβάνει την παροχή συνεχούς και συντονισμένης φροντίδας υγείας και πλέον ο δικαιούχος θα απευθύνεται σε αυτόν για όποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει. Η επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό είναι δωρεάν.

Δείτε πως λειτουργεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού

Ο ειδικός γιατρός
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος ασθενής κριθεί ότι χρήζει παρακολούθησης από ειδικό γιατρό, οποιασδήποτε ειδικότητας, ο προσωπικός γιατρός θα εκδίδει το σχετικό παραπεμπτικό. Για κάθε επίσκεψη στον ειδικό γιατρό ο ασθενής θα πληρώνει έξι ευρώ. Σε περίπτωση που ο ασθενής θέλει να επισκεφθεί απευθείας τον ειδικό γιατρό, χωρίς τη διαμεσολάβηση του προσωπικού, μπορεί να το πράξει καταβάλλοντας 25 ευρώ.

Η επιλογή του ειδικού γιατρού σε κάθε περίπτωση, αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του δικαιούχου. Το παραπεμπτικό αναφέρεται σε ιατρική ειδικότητα (π.χ. καρδιολογία) και όχι ονομαστικά σε ιατρό και η επιλογή του ιατρού επαφίεται στον δικαιούχο, ο οποίος επικοινωνεί απευθείας με τον ειδικό γιατρό της επιλογής του, (ο οποίος είναι συμβεβλημένος με τον ΟΑΥ) για τη διευθέτηση ραντεβού.

Τα εργαστήρια
Σε περίπτωση που είτε ο προσωπικός, είτε ο ειδικός γιατρός κρίνει πως χρειάζονται επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις σε εργαστήριο θα εκδίδει παραπεμπτικό στον ασθενή ο οποίος έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε οποιοδήποτε εργαστήριο της επιλογής του το οποίο είναι συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ.

Για τις συγκεκριμένες εξετάσεις ο ΟΑΥ έχει εκδώσει σχετικό κατάλογο τον οποίο θα αναθεωρηθεί και θα δημοσιεύει σε ετήσια βάση.

Τα φαρμακεία
Όσον αφορά τα φάρμακα, ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να επισκεφθεί οποιοδήποτε συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ φαρμακείο και να παραλάβει καταβάλλοντας μόλις ένα ευρώ για κάθε συσκευασία τα φάρμακα που του κατόπιν συνταγής του γιατρού του.

Σημειώνεται πως το ΓΕΣΥ καλύπτει μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή φάρμακα για τα οποία απαιτείται συνταγή από γιατρό. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων που ετοίμασε ο ΟΑΥ.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέγει ακριβότερο φάρμακο από αυτό που καλύπτει πλήρως το ΓΕΣΥ, θα καταβάλλει τη διαφορά.

Μάλιστα στο περιβάλλον του ΓΕΣΥ ο δικαιούχος δεν θα χρειάζεται να έχει μαζί του τη συνταγή του γιατρού, αφού ο φαρμακοποιός θα μπορεί να βρίσκει τη συνταγή μέσω του Συστήματος του ΓΕΣΥ.

Δείτε πως διαμορφώνεται ο θεσμός του φαρμακείου στο ΓΕΣΥ

Τα σενάρια
Η διαδικασία είναι απλή και προσπαθήσαμε να βάλουμε επί τάπητος κάποια συνήθη σενάρια, σε σχέση και με το τελικό κόστος. Αρχίζοντας από την πιο απλή επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό και στο φαρμακείο, μέχρι το σενάριο από τον προσωπικό στον ειδικό, στο εργαστήριο για διαγνωστικές εξετάσεις και στο φαρμακείο.

Σενάριο 1: Επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό και ακολούθως στο φαρμακείο. Πληρώνουμε μόνο το κόστος του φαρμάκου, καταβάλλοντας 1 ευρώ ανά φαρμακευτικό σκεύασμα.

Σενάριο 2: Επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό, παραπομπή στον ειδικό γιατρό και ακολούθως στο φαρμακείο. Πληρώνουμε 6 ευρώ στον ειδικό γιατρό και 1 ευρώ ανά φαρμακευτικό σκεύασμα στο φαρμακείο.

Σενάριο 3: Επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό, παραπομπή στον ειδικό γιατρό, ακολούθως στο εργαστήριο για διαγνωστικές εξετάσεις και στη συνέχεια στο φαρμακείο. Πληρώνουμε 6 ευρώ στον Ειδικό, 1 ευρώ για εργαστηριακή εξέταση και 1 ευρώ το φαρμακευτικό σκεύασμα. Συνολικό κόστος 8 ευρώ.

Σενάριο 4: Η απευθείας επίσκεψη στον ειδικό γιατρό και όχι μετά από παραπομπή του προσωπικού γιατρού ή του παιδιάτρου στοιχίζει 25 ευρώ.

Πηγή: Reporter