Κίνδυνος ξεσπιτώματος οικογενειών και λουκέτου επιχειρήσεων

Νέα έκκληση προς όλους τους δανειολήπτες με προβληματικά δάνεια να εκδηλώνουν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους για παρέμβαση του Επιτρόπου προς διαχείριση

δάνεια, λουκετο, παρέμβαση

Με αφορμή μία εντελώς πρόσφατη -με θετική κατάληξη- παρέμβασή του για προσωρινή, έστω, αναστολή εκποίησης πρώτης κατοικίας από εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, απευθύνει νέα, δραματική, έκκληση προς όλους τους δανειολήπτες με προβληματικά δάνεια να εκδηλώνουν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους για παρέμβαση του Επιτρόπου προς διαχείριση διαφορών τους με το τραπεζικό σύστημα και ή αδειοδοτημένες Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων. «Δηλαδή», εξηγεί ο κ. Ιωάννου, «να εκδηλώνουν το εν λόγω ενδιαφέρον πριν ή αμέσως μετά τη λήψη της επιστολής Θ’, η οποία τους αποστέλλεται αρκετά πριν από την έναρξη των εκποιητικών διαδικασιών». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η έγκαιρη προσφυγή στον Επίτροπο, μπορεί να ενεργοποιήσει την εφαρμογή όλων των σχετικών Οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, για επίτευξη δίκαιης και λογικής αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο αποτελεί τον ορθολογικότερο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο αποτροπής των εκποιήσεων».

Παράλληλα, όμως, ο κ. Ιωάννου απευθύνει δημόσια έκκληση στην κυβέρνηση και τη Βουλή να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν το ταχύτερο τα σχέδια που υποσχέθηκαν στους δανειολήπτες για την προστασία κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από εκποιήσεις, τις οποίες θεωρεί αναπόφευκτες και προειδοποιεί με «σοβαρότατες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από το ξεσπίτωμα οικογενειών και το κλείσιμο επιχειρήσεων».

Το αργοπορημένο παράπονο

Η νέα δημόσια παρέμβαση από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο έγινε χθες, στο πλαίσιο γνωστοποίησης της αποδοχής, από την εταιρεία B2Kapital, γραπτών εκκλήσεων του για αναστολή μίας συγκεκριμένης εκποίησης πρώτης κατοικίας, ώστε να δοθεί πρόσθετος χρόνος στον παραπονούμενο (δανειολήπτη) και τη θυγατέρα του (ιδιοκτήτρια της υπό εκποίηση κατοικίας) να εξασφαλίσει, η θυγατέρα, νέο οικιστικό δάνειο και να αποπληρώσουν το δάνειο του πατέρα της, που εκκρεμεί προς όφελος της προαναφερθείσας εταιρείας.

Η εκποίηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες, 29/12, και η βοήθεια του κ. Ιωάννου για αναστολή της εκποίησης ζητήθηκε από τον παραπονούμενο μόλις στις 14/12/2021. Στα αρχικά στάδια της εξέτασης του παραπόνου, ο κ. Ιωάννου διαπίστωσε πως ήδη από τις 17/7/2021 είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση επί της εν λόγω διαφοράς, γι’ αυτό, όπως αναφέρει, «υποχρεώθηκα στον τερματισμό του παραπόνου», αφού, σύμφωνα με το άρθρο 9(3)(β) του περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμου του 2010 «ο Επίτροπος δεν επιλαμβάνεται παραπόνου, το οποίο, κατά την ημέρα υποβολής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 12 διαδικασία, έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για το ίδιο παράπονο από Δικαστήριο της Δημοκρατίας ή ευρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για την εξέταση του ίδιου παραπόνου».

Η θετική διακριτική ευχέρεια

Παρόλα αυτά, ο Επίτροπος, στο πλαίσιο των προνοιών του άρθρου 4 του πιο πάνω νόμου, απέστειλε επιστολές προς την εταιρεία, με την παράκληση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης αναστολής και ή ακύρωσης της προγραμματισθείσας εκποιητικής διαδικασίας, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση λύσης. Στην επιστολή, υπογράμμισε, επίσης, ότι το υπό εκποίηση ακίνητο είναι η κύρια κατοικία της θυγατέρας του παραπονούμενου, η δε θυγατέρα του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εξασφάλισης δανείου από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, με σκοπό τη διευθέτηση της υποχρέωσης του πατέρα της και την απαλλαγή του υπό συζήτηση ακινήτου από την ενυπόθηκη εξασφάλιση.

Στις 28/12/2021, το Γραφείο του Επιτρόπου παρέλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο η B2Kapital Cyprus γνωστοποιούσε πως προχώρησε σε αναστολή για περιορισμένο χρόνο. Ο κ. Ιωάννου ευχαριστεί δημόσια την εταιρεία για την ανταπόκρισή της στις επιστολές του.

Προειδοποίηση και έκκληση Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Με αφορμή το νέα αυτό περιστατικό, ο Επίτροπος προειδοποιεί μέσω της ανακοίνωσής του τους καταναλωτές αλλά και την Πολιτεία ότι «όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες από το 2012 και μετά, φαίνεται να είναι νομοτελειακά αναπόφευκτο το ενδεχόμενο το τραπεζικό σύστημα να υποχρεωθεί, σταδιακά, στην προώθηση μη αναστρέψιμων εκποιητικών διαδικασιών για πλείστες κατηγορίες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και ακινήτων που αποτελούν κύρια κατοικία και ή επαγγελματική στέγη. Επομένως, προσθέτει, θα πρέπει:

«(α) Οι συμπολίτες μας με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ενεργούν τάχιστα, συνεργαζόμενοι με τον πιστωτή τους, για επίτευξη αναδιαρθρωτικών λύσεων, κατά τα ανωτέρω, και

(β) Η Πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) να ορθοτομήσουν χωρίς καθυστέρηση τα διάφορα, κατά καιρούς, υποσχεθέντα σχέδια προστασίας κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ούτως ώστε να αποφευχθούν σοβαρότατες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από το ξεσπίτωμα οικογενειών και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Η διακοπή των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης και η ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, συνιστά αναπόφευκτα επιζήμια μορφή αποεπένδυσης και υποσκάπτει επικίνδυνα την αναπτυξιακή προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας προφανέστατα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σαφές ότι ούτε οι τράπεζες ούτε οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων έχουν υποχρέωση να ασκούν κοινωνική πολιτική, η οποία στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας (Κυβέρνησης και Βουλής)».

philenews.com