Κιζίλγιουρεκ: «O Χριστοδουλίδης να πείσει άμεσα την διεθνή κοινότητα και Τ/κ»

« Πρέπει άμεσα κ. Χριστοδουλίδης να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμος για λύση του Κυπριακού. Θέλει καθαρή βούληση»

85684F1F BE0E 499C 88BC 40AD01B9943A

Πρώτο θέμα στην ολομέλεια του E.K στο Στρασβούργο ήταν χθες το θέμα των σεισμών σε Συρία και Τουρκία και τα ζητήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μιλώντας  στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είπε πως τα τραγικά αποτελέσματα του σεισμού δεν είναι μόνο φυσικές συνέπειες αλλά και κακή διαχείριση, ο ζήλος για το κέρδος. «Υπάρχουν ευθύνες για αυτή την τραγωδία», είπε ενώ τόνισε ότι πήγε σε κηδείες Τ/κ στην Αμμόχωστο και η κατάσταση που επικρατεί στην τ/κ κοινότητα είναι μεγάλη θλίψη.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε για την τουρκική νομοθεσία για αντισεισμικά κτήρια που φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε.

Επεσήμανε ότι ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία μετά από ένα σεισμό το 1999 ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τον σεισμό  οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να οδηγηθούν σε μια ομαλοποίηση και ένα διάλογο.

«Βλέπω μεγάλη συμπάθεια από την τουρκική κοινή γνώμη απέναντι στην Ελλάδα» , είπε.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε πως θα είναι δύσκολο να γίνουν οι εκλογές όπως είναι προγραμματισμένες για 14 Μαϊου.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κύπρο είπε: «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του. Σίγουρα είναι μια δύσκολη εποχή κυρίως για το Κυπριακό. Πρέπει άμεσα  κ. Χριστοδουλίδης να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμος για λύση του Κυπριακού. Θέλει καθαρή βούληση.

«Όπως έπραξε ο Βασιλείου μετά τον Κυπριανού που έπεισε και την Τ/κ κοινότητα. Ιδιαίτερα με τις δυνάμεις που τον στηρίξανε, υπάρχει μια ανησυχία στη διεθνή κοινότητα κατά πόσο θα έχει μια καθαρή βούληση για ομοσπονδιακή λύση στην βάση της πολιτικής ισότητας. Πρέπει να πείσει την Ε.Ε, την Νέα Υόρκη και την
Τ/κ», είπε.