Κορωνοϊός: Τι να προσέξετε σε ξενοδοχεία, πισίνες, θάλασσα, πάρτι

Πάτε διακοπές; Συμβουλές από τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη για να προστατευτείτε από τον ιό

Παρά το ότι βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών και 15αύγουστου ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοιού είναι ακόμα ορατός. Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε διακοπές ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την προστασία μας από τον ιό.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας μας, Πέτρος Καραγιάννης, έδωσε ορισμένες συμβουλές για να προστατευτούμε από τον ιό κατά τις διακοπές μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε

Πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό
Αποφεύγουμε την στενή επαφή με άλλα άτομα – Κρατάμε αποστάσεις
Φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους
Όταν φτερνιζόμαστε καλύπτουμε την μύτη και το στόμα με χαρτομάντηλο
Πλένουμε τα χέρια μας προτού αγγίξουμε τη μύτη, μάτια, στόμα
Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά το διάστημα των διακοπών είναι οι συναθροίσεις και τα πάρτι. “Είναι σημαντικό σε δημόσιους χώρους να κρατάμε τις αποστάσεις, να μην συναθροιζόμαστε σε κλειστούς χώρους και να υπάρχουν αποστάσεις στα τραπέζια. Εκεί που έγκειται ο κίνδυνος είναι στα πάρτι που γίνονται σε σπίτι από νέους. Καλύτερα να αποφεύγουμε πάρτι συναθροίσεις μεταξύ αγνώστων γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα άτομα μέσω ιχνηλάτησης”.

Ενώ αναφορικά με οικογενιακά τραπέζια τη μέρα του 15Αυγούστου ανέφερε ότι τα άτομα πρέπει να περιορίζονται στον αριθμό που ορίζουν τα διατάγματα. “Δεν υπάρχει λόγος να συναθροιστούμε πολλά άτομα. Να κρατάμε τις αποστάσεις μας”.

Τι γίνεται με θάλασσες/πισίνες/ξενοδοχεία

Οι κανόνες που ακολουθούνται σε κολυμβητήρια, πισίνες ξενοδοχείων ή ξενοδοχεία πρέπει να συμβαδίζουν με τα πρωτόκολλα. “Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον ενδεδειγμένο αριθμό ατόμων ανάλογα με τον κάθε χώρο ξεχωριστά”.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Καραγιάννης στην παραλία είναι δύσκολο να κολλήσει κάποιος τον ιό, ωστόσο και εκεί πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Ενώ υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από το νερό της θάλασσας ή της πισίνας καθώς για να μεταδοθεί ο ιός πρέπει να τον εισπνεύσεις.

Πηγή: Offsite