Κωστρίκης: Βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας; (ΒΙΝΤΕΟ)

Φαίνεται να βρισκόμαστε στο τέλος του τρέχοντος κύματος της πανδημίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Active και στην εκπομπή Ατζέντα ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και γενετικής Λεόντιος Κωστρίκης, αφού όπως είπε, είμαστε στην κορύφωση των επιδημιολογικών δεικτών. Οι δείκτες αναπαραγωγής του ιού βρίσκονται κοντά στο 1 και ολοένα και κατεβαίνουν ανέφερε, ενώ στις επόμενες δυο εβδομάδες η καμπύλη αυτή θα κατέβει κι άλλο.

Από την πλευρά του ο κ. Κωστρίκης σημείωσε πως η πολιτεία, σταδιακά θα πρέπει ν’ αρχίσει να αποδραματοποιεί την κατάσταση με την πανδημία, αφού μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και δεν υφίστανται αυξημένη πίεση τα νοσοκομεία. Είναι μια καλή ευκαιρία, είπε, να σκεφτούν όλοι μαζί, συλλογικά, η πολιτεία, οι υγειονομικές αρχές, οι επιστήμονες, να κηρυχτεί ενδημικός ο ιός. Είναι, είπε, μεγάλη απόφαση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κωστρίκης, αναφέρθηκε και στην μελέτη που διεξάγεται στο εργαστήριο του σε ότι αφορά την Deltacron, εξηγώντας πως αποτέλεσε ακαδημαϊκή πρωτοβουλία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου προς το Υπουργείο Υγείας το οποίο την υιοθέτησε για σκοπούς δημόσιας υγείας. Ακολούθησε όπως είπε, διαγωνισμός και επιλέχθηκε συγκεκριμένη εταιρεία από το Υπουργείο Υγείας για να διεξάγει τις αλληλουχίες από τα δείγματα, τα οποία σε συντονισμό του Υπουργείου Υγείας συλλέγονται από δειγματοληπτικά κέντρα, νοσοκομεία, αεροδρόμια σε εβδομαδιαία βάση  και η αλληλούχηση γίνεται με τεχνολογία τελευταίας γενεάς. Ακολούθως, οι τελικές αλληλουχίες εξήγησε στέλνονται στο εργαστήριο του πανεπιστημίου Κύπρου για ενδελεχή  φυλογενετική, φυλογεωργαφική και γενετική ανάλυση των αλληλουχιών και συγγράφεται εβδομαδιαία έκθεση προς το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Κωστρίκης αναφέρθηκε στην διαδικασία εντοπισμού της Deltacron, ενώ απάντησε στα όσα του καταλογίζει ο καθηγητής Μαγιορκίνης, από τον οποίο, όπως είπε, αφού γνωρίζει και προσωπικά, θα ανέμενε να του ζητούσε τα στοιχεία της μελέτης που διεξάγεται σε ότι αφορά την  Deltacron.

 

Ροη Ειδησεων

Άρης – ΠΑΟΚ 1-2: Πρωταθλητής μέσα στο «Βικελίδης» ο δικέφαλος του Βορρά

Ο ΠΑΟΚ είναι ο νέος Πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε με 2-1 του…

19 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: “Πρεμιέρα” για Euro U17 με τον αγώνα Σερβία – Ουκρανία

Το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου "Τάσος Μάρκου" έχει επιλεγεί από την Κυριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και…

19 Μαΐου, 2024

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024