Kρεβατάκια στις δημόσιες παραλίες: Οι πρόνοιες του νόμου κι οι τιμές

Τί ποσοστό μπορούν να χρησιμοποιηθει στις δημόσιες παραλίες από άτομα που δεν ενοικιάζουν κρεβατάκια και ομπρέλες

paralia ayias napas ξαπλώστρες, ομπρέλες, Παραλίες

Ενόψει του καλοκαιριού, έρχεται το ερώτημα σε τι ποσοστό μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι δημόσιες παραλίες από άτομα που δεν ενοικιάζουν κρεβατάκια και ομπρέλες από τον Δήμο.

Όπως αναφέρει το Υφυπουργείο Τουρισμού υπάρχει σχετική νομοθεσία για τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες που υπάρχουν προς ενοικίαση από τον Δήμο.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία η τοπική αρχή οφείλει να αφήνει ποσοστό 50% της παραλίας κενό από κρεβατάκια και ομπρέλες ενοικίασης, για ελεύθερη χρήση του από το κοινό. Ο κενός χώρος μπορεί να βρίσκεται κατά μήκος ή κατά φάρδος της παραλίας.

Η νομοθεσία επίσης καθορίζει την τοποθέτηση των ενοικιαζόμενων υπηρεσιών να γίνεται με αναλογία 16 τετραγωνικά μέτρα διαθέσιμα για κάθε ομπρέλα με δύο κρεβατάκια.

Αρμόδιος και άμεσος φορέας για την διαχείριση της παραλίας είναι η Τοπική Αρχή (Δήμος/Κοινότητα) η οποία έχει την αρμοδιότητα για την εκπόνηση του Σχεδίου Χρήσης Παραλίας, την αδειοδότηση των Παροχέων Υπηρεσιών Παραλίας (κρεβατάκια και ομπρέλες), την αδειοδότηση των Παροχέων Διευκολύνσεων Παραλίας (είδη θαλασσίων αθλημάτων) καθώς και τη διεξαγωγή οποιονδήποτε άλλων δραστηριοτήτων και έργων επί της παραλίας.

Ανώτερη εξουσία στην διαχείριση της παραλίας έχει η Επαρχιακή Διοίκηση.

Όσον αφορά τη διοργάνωση Beach Party ή άλλων εκδηλώσεων στην παραλία χρειάζεται οπωσδήποτε άδεια από την Τοπική Αρχή στα όρια της οποίας βρίσκεται η παραλία. Ένας από τους βασικούς όρους συνήθως των τοπικών αρχών για την παροχή άδειας διοργάνωσης οποιασδήποτε εκδήλωσης είναι ο καθαρισμός /επαναφορά της παραλίας στην αρχική της κατάσταση εκ μέρους των διοργανωτών.

Μιλώντας στο SigmaLive o Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών, Λοΐζος Λοΐζου, ανέφερε ότι σύμφωνα με το σχέδιο της τοπικής αρχής 50% χρησιμοποιείται από τον Δήμο και το υπόλοιπο 50% είναι για ελεύθερη προσέλευση.

Ερωτηθείς για τις τιμές των κρεβατιών και των ομπρελών, ανέφερε ότι η μέγιστη τιμή ανά τεμάχιο είναι 2,50 ευρώ.

sigmalive.com