Κριτήριο των «βουλευτικών» ήταν η οικονομία – «Δεν επηρεάζεται το Κυπριακό»

«Δεν ήταν εκλογές με ένα σοβαρό πολιτικό διακύβευμα - Αυτό που επικράτησε ήταν η οικονομική κρίση στην Τουρκία η οποία επιδρά στα κατεχόμενα»

2ed505b4ba423f973efa7b04093758da 1 Εκλογές, Κατεχόμενα, Οικονομία, Τουρκία

Για το αποτέλεσμα των «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο νέος Πρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Δρ. Σώτος Κτωρής.

Αρχικά ανέφερε ότι δεν ήταν εκλογές με ένα σοβαρό πολιτικό διακύβευμα. «Αυτό που επικράτησε ήταν η οικονομική κρίση στην Τουρκία η οποία επιδρά στα κατεχόμενα».

Συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει την διάθεση των Τουρκοκυπρίων να στηρίξουν το κόμμα «Εθνικής Ενότητας», το οποίος εμφανίστηκε ως το κόμμα το οποίο μπορεί να διασφαλίσει μια λειτουργική σχέση με την Άγκυρα, άρα και τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης.

Επεσήμανε ότι είναι μια νίκη της ευρύτερης κεντροδεξιάς, ενώ καταγράφεται η μη είσοδος του ιστορικού κόμματος «Κοινοτικής Δημοκρατίας», το οποίο ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Ακιντζί. «Υπάρχει δριμεία κρατική εξαιτίας της στάσης που κράτησε ο Ακιντζί», ανέφερε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο καλό εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το «Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα». Συμπλήρωσε ότι διέψευσε σε ένα βαθμό της δημοσκοπήσεις και πήρε ποσοστό πάνω από το 30%.

Ο κ. Κτωρής επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα δεν επηρεάζει το Κυπριακό, καθώς η μορφή μιας ομοσπονδιακής λύσης έχει τελειώσει οριστικά μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ.

Διευκρίνισε ότι το ποσοστό προσέλευσης ήταν 9% κάτω από τις προηγούμενες εκλογές, συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε συνθήκες πανδημίας και κακές καιρικές συνθήκες.

Εξήγησε ότι διαμορφώνεται ένα μπλοκ εξουσίας στα κατεχόμενα το οποίο ελέγχει αποκλειστικά η τουρκοκυπριακή δεξιά με τη στήριξη της Άγκυρας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Δρ. Κτωρής ανέφερε ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις. «Η μία είναι η συμπόρευση με τον Ερσίν Τατάρ και η άλλη είναι η ομοσπονδιακή λύση». Διευκρίνισε ότι μετά το Κραν Μοντανά, θεωρούν πως δεν υπάρχει τέτοια προοπτική και υπάρχει απογοήτευση με αποτέλεσμα να μην κινητοποιούνται.

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια τρίτη οδός η οποία θα συγκεράσει τις θέσεις των δύο μερών. «Είναι καλό να προωθηθούν τα ΜΟΕ με στόχο να υπάρξει μια ανατροπή της ιστορίας στο άμεσο μέλλον, το οποίο θα μας επιτρέψει να κάτσουμε στο τραπέζι με στόχο την επανένωση του νησιού», είπε.

Επιπλέον μίλησε για την επόμενη μέρα στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι τα πράγματα παραμένουν δύσκολα λόγω της οικονομικής κρίσης. «Η οικονομική εξάρτηση από την Άγκυρα εκμηδενίζει την πολιτική αυτονόμηση».

Τέλος ανέφερε ότι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι στο Κυπριακό είναι οι ακραίοι και αυτοί που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τον Ερντογάν μπορεί να είναι και πιο σκληροπυρηνικοί στο Κυπριακό.

Δείτε όλη τη συζήτηση: