Κυκλώματα θησαυρίζουν στέλνοντας μετανάστες στην Κύπρο

7f256221e8595101ccd84cfb26d9efe9 Coronavirus, διακινητές, Μετανάστες

Οι χώρες που δρουν – «Κόκκινος συναγερμός» στην Αστυνομία

«Κόκκινο συναγερμό» προκαλεί το μεταναστευτικό στην Κύπρο. Κυριολεκτικά, το τελευταίο δίμηνο η Δημοκρατία βρίσκεται στο έρμαιο των αλλοδαπών που θέλουν να βρεθούν στο νησί μας για μια καλύτερη ζωή. Κυκλώματα πολύ καλά οργανωμένα στέλνουν αλλοδαπούς στην Κυπριακή Δημοκρατία και θησαυρίζουν. Τα κυκλώματα αυτά έχουν έντονη δράση σε Λίβανο και Τουρκία ενώ έχουν πλοκάμια στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Πέτρος Ζένιος τόνισε στην Offsite ότι «τα κυκλώματα αυτά δρουν με πολλή σπουδή χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Στήνουν ολόκληρο σχέδιο που στηρίζεται και στους εικονικούς γάμους για να καταφέρουν, αφού εξασφαλίσουν τεράστια ποσά να νομιμοποιήσουν την παραμονή των «πελάτων» τους».

Όπως ανέφερε μετά τις τραγικές εξελίξεις στο Λίβανο, οι διακινητές δουλεύουν με μετανάστες από το Λίβανο και σαφώς την Τουρκία. Εάν αναλογιστούμε το θέμα του κορωνοϊού τότε το πρόβλημα μεγαλώνει αφού η Αστυνομία πρέπει να αποτρέψει την είσοδο αλλοδαπών από χώρες κατηγορίας Γ.

Δεν κινδυνεύουν με τους διακινητές

Ο κ. Ζένιος κλήθηκε να σχολιάσει τα παράπονα που έγιναν ότι μετανάστες αφέθηκαν στη θάλασσα προ δεκαπέντε ημερών για πάρα πολλές ώρες με αποτέλεσμα ανήλικοι να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο λόγω θερμοπληξίας. Όπως ανέφερε, «στόχος μας είναι η βοήθεια προς τους αλλοδαπούς. Όμως λόγω του κορωνοϊού είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Απαντώντας στην καταγγελία αυτή ανέφερε ότι «δηλαδή δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους αλλοδαπούς που μπαίνουν σε βάρκες κατόπιν επιθυμίας των διακινητών που χρυσιοπληρώνουν και περνούν ατέλειωτες ώρες στη θάλασσα»;.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΑΜ αποκάλυψε ότι προγραμματίστηκε ναυλωμένη πτήση που θα συμμετάσχουν εθελούσια 120 αλλοδαποί για να επιστρέψουν σε συγκεκριμένη χώρα»

Ο ρόλος της ΥΑΜ

Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης εφαρμόζει τη μεταναστευτική πολιτική του Κράτους, η οποία καθορίζεται κυρίως από το Υπουργείο Εσωτερικών (φ/δι Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης). Στο πλαίσιο της αποστολής της, λειτουργεί βάσει της κείμενης Εθνικής Νομοθεσίας αλλά και των συναφών Ευρωπαϊκών Οδηγιών /Κανονισμών/Συστάσεων.


Οι πρώτιστες δραστηριότητες και ο κύκλος εργασιών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, παρατίθεται επιγραμματικά ως ακολούθως:

1. Έλεγχος με στοχευμένες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας της Δημοκρατίας για εντοπισμό παράνομων αλλοδαπών (πχ. παραβίαση των όρων και των προϋποθέσεων της παραχωρηθείσας άδειας, παράνομη είσοδος, απαγορευμένος μετανάστης ) και πάταξη της αδήλωτης εργασίας / παράνομης εργοδότησης

2. Καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών / εμπορίας προσώπων

3. Επιτήρηση πράσινης γραμμής για σκοπούς πάταξης της παράνομης μετανάστευσης

4 Έλεγχος των προσώπων που διέρχονται τα νόμιμα σημεία εισόδου / εξόδου (αερολιμένες, λιμάνια και μαρίνες) της Δημοκρατίας με τη διεξαγωγή διαβατηριακού ελέγχου

5. Λειτουργία και διαχείριση του Χώρου Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών (ΧΩΚΑΜ). Η ασφαλής κράτηση και φρούρηση των αλλοδαπών μέχρι τον επαναπατρισμό τους ή και την απόλυση τους είναι η κύρια αποστολή των μελών που στελεχώνουν τον εν λόγω χώρο

6. Επαναπατρισμός / Επιστροφές παράνομων αλλοδαπών

7. Εγγραφή Αλλοδαπών και αποδοχή αιτήσεων σχετικά με άδειες παραμονής, εργασίας, φοίτησης, πολιτογραφήσεις, αιτήματα πολιτικού ασύλου κ.α., οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών

8. Υποβολή αναφορών και εκθέσεων στο Διευθυντή Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης σχετικά με αλλοδαπούς, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας αλλά και όπου είναι υπό τις περιστάσεις επιβεβλημένο

9. Η τήρηση και συνεχής επικαιροποίηση του Καταλόγου Απαγορευμένων Προσώπων (STOP LIST) βάσει οδηγιών του Διευθυντή Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και Αρχηγού Αστυνομίας.

10. Παρακολούθηση εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, στη διαχείριση εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α. Εκπροσώπηση Κυπριακής Αστυνομίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού FRONTEX, καθώς και σε Ομάδες Εργασίας / Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.α.

11. Διοργάνωση και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην επαγγελματική κατάρτιση, επιμόρφωση και ενδυνάμωση των μελών της Υπηρεσίας.

Πηγή: Offsite