Κυπριακό ποδόσφαιρο – 80 φάκελοι απο την ΟΥΕΦΑ αλλά καμία δίωξη

stimena

Πολύς θόρυβος για το τίποτα και η βρομιά στο κυπριακό ποδόσφαιρο παραμένει. Η Αστυνομία ολοκλήρωσε την ποινική της έρευνα για τους τέσσερεις φακέλους, που της απέστειλε η ΟΥΕΦΑ, μέσω της ΚΟΠ, τον περασμένο Απρίλιο, με ενδείξεις για ύποπτους στημένους αγώνες και συγκεκριμένα για δύο αγώνες πρωταθλήματος Β΄ Κατηγορίας και τρεις αγώνες κυπέλλου, με εμπλεκόμενες και πάλι ομάδες της Β’ Κατηγορίας.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο Αστυνομίας, δεν στοιχειοθετήθηκαν αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Όπως μας λέχθηκε, οι ανακριτές είχαν αποστείλει και αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, αλλά δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση.

Κράτησαν όλοι κλειστό το στόμα

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Στέλιο Στυλιανού, λήφθηκαν “σωρεία καταθέσεων από εμπλεκόμενα άτομα, παράγοντες ομάδων, προπονητές, ποδοσφαιριστές και διαιτητές, χωρίς να εξασφαλιστεί κάποια μαρτυρία, που να ενοχοποιεί τον οποιονδήποτε”.

Οι φάκελοι, συνέχισε, “θα παραμείνουν ανοικτοί σε περίπτωση που προκύψει τελικά μαρτυρία, αλλά οι πιθανότητες, να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είναι μεγάλες…”.

Σημειώνεται ότι, τον περασμένο Απρίλιο, είχε ξεσπάσει σάλος, όταν γνωστοποιήθηκε ότι η ΟΥΕΦΑ έστειλε τέσσερεις φακέλους, με ενδείξεις για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα ποδοσφαιρικών αγώνων.

Η έκταση που πήρε το θέμα αποτέλεσε την αφορμή για την υιοθέτηση ουσιαστικών αλλαγών, από την ΚΟΠ, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Εφαρμόστηκαν, επίσης, πιο αυστηρές ποινές για τις ομάδες που εμπλέκονται σε ύποπτους φακέλους της ΟΥΕΦΑ.

80 φάκελοι, καμία δίωξη

Η αρνητική τροπή στις εν λόγω ποινικές έρευνες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία οκτώ χρόνια (2011-2019) έχουν σταλεί από την ΟΥΕΦΑ πέραν των 80 φακέλων για στημένους αγώνες και όλοι οι εμπλεκόμενοι την έβγαλαν «κούππα άπαννη», κατά την κυπριακή έκφραση.

Ως αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας των ποινικών διαδικασιών, οι επιτήδειοι ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να θησαυρίζουν, στήνοντας παιχνίδια και αμαυρώνοντας ακόμη περισσότερο το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Μεγαλύτερα θύματα αυτής της σκοτεινής κατάστασης δεν είναι άλλοι από τους αγνούς φιλάθλους, οι οποίοι επιθυμούν καθαρούς και δίκαιους αγώνες.

Ο κόσμος στην Κύπρο το ‘χει τούμπανο και οι επιτήδειοι κρυφό καμάρι, ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη χειραγώγηση παιχνιδιών.

Ωστόσο, με εξαίρεση τις καταγγελίες του πρώην διαιτητή Μάριου Παναγή -που ούτε κι αυτές στοιχειοθετήθηκαν- κανένας άλλος παράγοντας του ποδοσφαίρου δεν είχε την τόλμη να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία στην Αστυνομία.

Όλοι περιορίστηκαν και περιορίζονται σε βαρύγδουπες και γενικόλογες δηλώσεις τύπου: “Σίγουρα στήνονται αγώνες, αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία”.

Δεμένα τα χέρια της Αστυνομίας

Στο τέλος της ημέρας επικρατεί ο νόμος της σιωπής, με την Αστυνομία να παραδέχεται ότι τα χέρια της είναι δεμένα. Είναι θέση της ότι, με νομικά όπλα, θα μπορούσε να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, ένα τέτοιο όπλο αποτελεί το νομοσχέδιο που εκκρεμεί, εδώ και καιρό, στη Βουλή, για την παρακολούθηση επικοινωνιών για σοβαρά διερευνώμενα αδικήματα, περιλαμβανομένης της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

“Σήμερα, οι ανακριτές δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υπόπτων, ένα χρήσιμο εργαλείο, που διαθέτουν άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Εκεί οι Αρχές έχουν πετύχει καταδίκες με αυτόν τον τρόπο”, κατέληξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου.

Πάει ολομέλεια το νομοσχέδιο στις 6 του Δεκέμβρη

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση θα βρίσκεται στις 6 του Δεκέμβρη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δίνει την εξουσία στην Αστυνομία και την ΚΥΠ να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υπόπτων για συγκεκριμένα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι, το νομοσχέδιο, που πηγαινοέρχεται στη Βουλή εδώ και χρόνια, πήγε προς ψήφιση στην Ολομέλεια την 1η Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε, κατόπιν πρόθεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ να υποβάλει τροπολογίες, αφού θεωρεί πως το νομοσχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017» προνοεί πως η εφαρμογή του θα επιτρέπεται μόνο για τα ακόλουθα αδικήματα:

– Φόνο εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία.

– Εμπορία ενήλικων και ανήλικων προσώπων και αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία.

– Εμπορία, προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών φαρμάκων, ψυχοτρόπων ουσιών ή επικίνδυνων φαρμάκων.

– Αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα της Δημοκρατίας και

– Αδικήματα διαφθοράς για τα οποία σε περίπτωση καταδίκης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των 5 ετών.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαλαμβάνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κατόπιν γραπτού αιτήματος του Αρχηγού Αστυνομίας ή του διοικητή της ΚΥΠ ή οποιουδήποτε άλλου ανακριτή, θα δύναται να υποβάλει μονομερή αίτηση στο δικαστήριο ζητώντας την έκδοση δικαστικού διατάγματος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση ιδιωτικής επικοινωνίας υπό τους προβλεπόμενους στο νομοσχέδιο όρους και προϋποθέσεις, εφόσον η παρακολούθηση αυτή είναι αναγκαία προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας ή για την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη των αδικημάτων όπως καταγράφονται πιο πάνω.

Σύμφωνοι Επίτροπος Δεδομένων και Νομική Υπηρεσία

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκφράσει ικανοποίηση, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι δεν δικαιολογείται η απουσία τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης σε μια εποχή που το έγκλημα δεν έχει σύνορα και είναι αυξημένη η ανάγκη συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ανάλογη θέση είχε εκφραστεί και από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία σημείωσε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτέλεσαν και αίτημα της υπηρεσίας για σκοπούς υποβοήθησης του έργου της.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας διαβεβαίωσε παράλληλα την κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι έχει διασφαλιστεί η συμβατότητα όλων των προνοιών του νομοσχεδίου με τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος.

Συναφώς, αναφερόμενη στις ασφαλιστικές δικλίδες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτές διασφαλίζεται ότι το δικαστήριο, όταν θα καλείται να αποφασίσει επί αίτησης έκδοσης διατάγματος παρακολούθησης, θα έχει ενώπιόν του επαρκή στοιχεία για να μπορεί να κρίνει εάν δικαιολογείται ή όχι η έκδοση του διατάγματος.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή