ΚΥΠΡΟΣ: 13 μέχρι στιγμής οι ανήλικοι με κορωνοϊό – Όλοι καλά στην υγεία τους (ΒΙΝΤΕΟ)

13 συνολικά παιδιά και έφηβοι έχουν νοσήσει στην Κύπρο με κορωνοϊό.

corona virus6 Coronavirus

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1, πρόκειται για εννέα αγόρια και τέσσερα κορίτσια.

Ο μικρότερος ασθενής είναι μόλις 3 μηνών και ήταν το μοναδικό περιστατικό ανήλικου που νοσηλεύτηκε για προληπτικούς κυρίως λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Ένα κοριτσάκι 4 ετών βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, καθώς επίσης και ένα αγόρι 5 ετών.

Με κορωνοϊό διαγνώστηκαν επίσης ένα αγόρι 8 ετών, δυο αγόρια 10 ετών, δυο δώδεκα ετών και ένας 13χρονος. Θετικά στο ιό και κορίτσια επίσης 13 και 15 ετών. Ένα 16χρονο αγόρι και ένα 18χρονο κορίτσι, ολοκληρώνουν τον κατάλογο των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε ανήλικα άτομα στην Κύπρο.

Όλα τα παιδιά χαίρουν άκρας υγείας και τα συμπτώματά τους είναι ελάχιστα και ήπια.

Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία «ο κορωνοϊός συμπεριφέρεται στην παιδική ηλικία συνήθως ευγενικά. Δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές και η θνητότητα είναι απειροελάχιστη στην παιδική ηλικία. Στους 100 ασθενείς που νοσούν 4-5 είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Είναι παιδιά που διαγιγνώσκονται στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και είναι σε παρακολούθηση από τον προσωπικό τους γιατρό.»

Αναφορικά με την πρώτη γέννηση στην Κύπρο από μητέρα θετική στον ιό, όλα βαίνουν καλώς. Μητέρα και γιος είναι απομονωμένοι σε ξεχωριστά δωμάτια, ενώ έχουν ληφθεί δείγματα για εξέταση από το νεογνό, με τους γιατρούς να εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα είναι αρνητικά.

«Δεν αναμένεται ότι το νεογνό θα είναι θετικό στον κορωνοϊό. Συνήθως δεν υπάρχει καθόλου μετάδοση του ιού μέσω του πλακούντα από την μητέρα στο νεογνό. Ο μόνος κίνδυνος είναι να έρθει σε επαφή το νεογνό με τη μητέρα, με αναπνευστική έκκριση και να προσβληθεί. Αυτό το ενδεχόμενο δεν υπήρξε, καθώς γεννήθηκε με καισαρική και απομονώθηκε αμέσως. Το τεστ θα το επαναλάβουμε στην βδομάδα βάσει πρωτοκόλλου» σημειώνει επ’ αυτού ο κ. Ηλία.

Από τη δική του πλευρά ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, σημειώνει πως είναι «πολύ καλά τα νέα. Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα. Είναι η πρώτη ημέρα σήμερα, αναρρώνουν μια χαρά και το νεογνό. Ελπίζουμε σε λίγες ημέρες να είναι και οι 2 στο σπίτι τους.»

Το επισκεπτήριο στο Μακάρειο Νοσοκομείο απαγορεύεται αυστηρά για όλους, ενώ για την διασφάλιση της υγείας των ασθενών και του προσωπικού, γίνεται εξέταση για κορωνοϊό σε κάθε ασθενή πριν από εγχειρίσεις.