ΚΥΠΡΟΣ: 4.393 αιτητές ασύλου για φέτος

Πρώτη χώρα προέλευσης των αιτητών ασύλου είναι όσο κι αν ακούεται παράξενο, η Ινδία

Coronavirus

Τις 4.393 έφτασαν φέτος (μέχρι τον Αύγουστο) οι αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου, παρά το γενικό lockdown που τέθηκε στην Κύπρο από τις αρχές Μαρτίου και την αλλαγή στάσης που τηρούν οι Αρχές στην άφιξη προσφύγων και μεταναστών με την επιστροφή στη χώρα αναχώρησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι σήμερα εκκρεμούν σχεδόν 19 χιλιάδες αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου. Το σημαντικό είναι πως από τους 4.393 νέους αιτητές ασύλου για φέτος, οι 1.690 εισήλθαν νόμιμα στη Δημοκρατία και οι υπόλοιποι 2.700 παράτυπα, πέρασαν δηλαδή στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, από το 2017 καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται στην Κύπρο με αποκορύφωμα πέρσι που έφτασαν τις 13.648, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Συγκεκριμένα, το 2015 είχαν υποβληθεί 2.253 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, το 2016 άλλες 2.936, το 2017 οι αιτήσεις έφτασαν τις 4.582, το 2018 7.761 αιτήσεις, το 2019 οι αιτήσεις εκτοξεύτηκαν στις 13.648, ενώ φέτος μέχρι τον Αύγουστο υποβλήθηκαν 4.393 αιτήσεις.

Πρώτη χώρα προέλευσης των αιτητών ασύλου είναι όσο κι αν ακούεται παράξενο, η Ινδία, με 805 αιτητές και ακολουθεί η Συρία με 685 αιτήσεις, το Μπανγκλαντές με 424, το Καμερούν με 414, το Πακιστάν με 359, η Νιγηρία με 284, το Νεπάλ με 226, η Γεωργία με 193, το Κόγνκο με 191, η Αίγυπτος με 133 και από άλλες χώρες 679 αιτήσεις.

Όπως προαναφέραμε, μέχρι τέλη Αυγούστου εκκρεμούσαν 18.814 αιτήσεις ως εξής: Πρώτη χώρα σε αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου είναι η Συρία με 3.824 και ακολουθούν: Καμερούν με 2.148, Ινδία με 2.034, το Μπανγκλαντές με 1.616, Γεωργία με 1.360, 1.238, Αίγυπτος 803, Νιγηρία 777, Βιετνάμ 703, Ιράν 556, Σρι Λάνκα 556, Κόνγκο 546, Νεπάλ 484, Σομαλία 327, Φιλιππίνες 226 και άλλες χώρες 1616, σύνολο 18.814 αιτήσεις.

Το πρόβλημα όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, αφορά στους οικονομικούς μετανάστες και όχι τους πρόσφυγες από τη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να φιλοξενήσει τους Σύρους που καταφεύγουν στην Κύπρο και να τους δώσει καθεστώς πρόσφυγα επειδή δεν μπορεί να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω της κατάστασης. Υπάρχουν όμως χιλιάδες μετανάστες που έρχονται εδώ παράτυπα (οι πλείστοι περνούν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής) και αιτούνται άσυλο χωρίς να υπάρχει στη χώρα τους κάποια εχθροπραξία. Η Κύπρος δεν έχει υπογράψει με πολλές τρίτες χώρες συμφωνία για επιστροφή των ατόμων αυτών στις χώρες καταγωγής γι’ αυτό και μετά από συζητήσεις αυτό τον ρόλο θα τον αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, η νέα πολιτική της ΕΕ στο θέμα των μεταναστών είναι όπως η Ένωση αναλάβει τις διαπραγματεύσεις απ’ ευθείας με τις χώρες καταγωγής, ώστε όσοι βρίσκονται εδώ παράνομα να επιστρέψουν. Κατά τον κ. Νουρή, υπάρχουν αλλοδαποί που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους αλλά δεν υπάρχουν συμφωνίας επανεισδοχής.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών για το θέμα της νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να τεθεί και το θέμα του ίσου διαμοιρασμού με τις υπόλοιπες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα με μετανάστες. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νουρής, αυτή τη στιγμή πέντε χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ δέχονται το σύνολο των μεταναστών. Αυτές είναι η Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος. Σε πρώτο στάδιο η ΕΕ θα υποχρεώσει όσες χώρες δεν δέχονται τη μετεγκατάσταση μέρους των μεταναστών, να πληρώνουν τις χώρες που έχουν πρόβλημα. Αν δεν γίνει αυτό μετά από οκτώ μήνες, θα υποχρεωθούν να πάρουν πρόσφυγες, διαφορετικά θα υποστούν κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών μέσω κατεχομένων, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τα μέτρα στη γραμμή αντιπαράταξης, ωστόσο κάποιοι καταφέρνουν να φτάνουν εδώ μέσω τυφλών σημείων που μένουν αφύλαχτα.

Διά θαλάσσης ή μέσω κατεχομένων

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, οι μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο έρχονται από την Τουρκία ατμοπλοϊκώς μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές. Είτε υποβοηθούμενοι μέσω κυκλωμάτων, είτε με υποβοήθηση συγγενών, αφού φτάσουν στα κατεχόμενα, καταφέρνουν μέσω των περιοχών Αστρομερίτη – Ακακίου ή αλλού, να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και από εκεί ζητούν πολιτικό άσυλο σε κάποιον αστυνομικό σταθμό. Όλοι οι πρόσφυγες ή μετανάστες καταλήγουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου αφού υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο αφήνονται ελεύθεροι.

Αυτό το διάστημα παρατηρείται μια αύξηση στις ροές μέσω θαλάσσης και κυρίως στο Κάβο Γκρέκο. Φέτος έχουν καταγραφεί ώς τώρα 17 αφίξεις με πλοιάρια, ωστόσο στις εφτά περιπτώσεις δεν επετράπη στους αλλοδαπούς να αφιχθούν σε κάποια ακτή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι πλείστοι έρχονται από τον Λίβανο μετά που επιδεινώθηκε η κατάσταση στη χώρα ύστερα και από την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Μετά από προσπάθειες της Κύπρου, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον Λίβανο ώστε όσοι μετανάστες αποπλεύσουν από τη χώρα αυτή με προορισμό την Κύπρο να επιστρέφουν πίσω. Αυτό φαίνεται να έχει αποτρέψει τη συνέχιση των αφίξεων, αφού οι μετανάστες που προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής, γνωρίζουν ότι αν αφιχθούν εδώ θα επιστρέψουν πίσω στον Λίβανο και πιθανόν να χάσουν και αρκετά χρήματα.

Η χώρα μας δέχετα,ι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τις περισσότερες μεταναστευτικές ροές κατ’ αναλογία πληθυσμού και ήδη για τη φιλοξενία τόσων πολλών μεταναστών, ετοιμάζεται νέος χώρος στην περιοχή Μεννόγιας.

 

Πηγή: Philenews