ΚΥΠΡΟΣ: Αυτά είναι τα πιθανά σενάρια για τα νέα μέτρα μετά τα αυξημένα κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο υπουργός Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα

1 InraW7S.original

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο υπουργός Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα καταγράφηκαν συνολικά 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα, την Τρίτη 83, την Τετάρτη 51, την Πέμπτη 104 και την Παρασκευή 94.

Υπό τη σκιά της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει στις 10:30 τους επιδημιολόγους στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος θα ενημερωθεί για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ενώ αναμένεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως «η δραματική αύξηση των κρουσμάτων μας ανησυχεί ιδιαίτερα», υπογραμμίζοντας πως ήταν θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση ενώ αναφέρθηκε και σε πιθανά νέα μέτρα.

Ολοταχώς για νέα μέτρα

Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, μέλη της επιδημιολογικής ομάδας κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις για πιθανά μέτρα που θα βελτιώσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε όπως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Η διασπορά του ιού και οι πολυάριθμες αλυσίδες μετάδοσης δεν αφήνουν άλλη επιλογή στην επιδημιολογική ομάδα από το να θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έκτακτα μέτρα.

Πιο αυστηρά μέτρα σε Λεμεσό

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Offsite το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται ότι θα προταθούν πιο αυστηρά μέτρα για την επαρχία της Λεμεσού όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς του ιού.

Ίσως κλείνουν νωρίτερα κάποιοι χώροι εστίασης

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο κάποιοι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά να παραμένουν κλειστοί.

Πέραν από τα τοπικά μέτρα που θα αφορούν την Λεμεσό, ενώπιον του Προέδρου θα τεθεί εισήγηση όπως τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ σήμερα σε Λεμεσό και Λευκωσία και αφορούν κατά κύριο λόγο των αριθμό ατόμων σε συναθροίσεις, να επεκταθούν σε όλη την Κύπρο.

Online τα Πανεπιστήμια

Ένα άλλο μέτρο το οποίο θα εξεταστεί, είναι η φυσική παρουσία των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. Ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, και αναμένεται η επιδημιολογική ομάδα να ζητήσει όπως για ένα διάστημα τα μαθήματα να γίνονται μέσω διαδικτύου και τα εργαστήρια να μειωθούν.

Ερωτηθείς ο Δρ. Τσιούτης για την ψιθυρολογία σχετικά με πιθανή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες, επιβεβαίωσε το γεγονός, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή τη δεδομένη στιγμή ένα τέτοιο μέτρο.

«Όσα περιοριστικά μέτρα και να αποφασίσουμε, η πανδημία θα μείνει για αρκετό καιρό ακόμα», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Τσιούτης.

Παράλληλα πρόσθεσε πως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να εντάξουμε στον τρόπο ζωής μας τα μέτρα τα οποία ίσχυαν μέχρι τώρα.

Καταληκτικά ο Δρ. Τσιούτης εκτίμησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και τις επόμενες μέρες.

Πηγή: Offsite