ΚΥΠΡΟΣ: Άνω-κάτω η αγορά αυτοκινήτου από τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας

1550500

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας για τα μεταχειρισμένα οχήματα που εκπέμπουν περισσότερους ρύπους. Οι αυξήσεις-φωτιά που προνοούνται στα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται πλέον στη Bουλή και αναμένεται να ψηφιστούν σε νόμους εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, έφεραν διαμαρτυρίες από πλευράς εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων, που κάνουν λόγο για σκοπιμότητες και προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εισαγωγέων καινούργιων οχημάτων. Την ίδια ώρα, η αντίθετη άποψη λέει πως όλα γίνονται για περιβαλλοντικούς σκοπούς, καθώς ο κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ρύπων που προκαλούν θανατηφόρες επιδράσεις στην υγεία των πολιτών.

«Σκοπιμότητες και συμφέροντα»

Πάντως, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, Μάριος Κάλιος, είπε πως «κτυπούν τον φτωχό κόσμο και θέλουν να του φορτώσουν τα 10 εκατ. ευρώ που θα χάσουν από τους δασμούς». Περαιτέρω, πρόσθεσε πως δεν έχουν αντίρρηση να πληρώσουν τα ρυπογόνα αυτοκίνητα, αλλά διερωτήθηκε γιατί θέλουν να τιμωρήσουν τα οχήματα 4-6 χρονών που δεν ρυπαίνουν και είναι αυτά που αγοράζει η μεσαία τάξη. «Συμφωνούμε τα οχήματα άνω των 7-8 χρονών να τιμωρηθούν γιατί ρυπαίνουν», πρόσθεσε. Ωστόσο, σημείωσε ότι με αυτά τα δεδομένα που πάνε να δημιουργηθούν, ο κόσμος δεν θα αλλάζει όχημα και σε μερικά χρόνια ο στόλος θα μεγαλώσει περαιτέρω ηλικιακά και το πρόβλημα με τους ρύπους θα παραμείνει. «Οπότε», σημείωσε, «δεν είναι εμείς που θα πληγούμε, αλλά η μεσαία τάξη».

Ο κ. Κάλιος έκανε λόγο για σκοπιμότητες και συμφέροντα, δηλώνοντας πως «ξεκάθαρα επωφελούνται οι εισαγωγείς των καινούργιων οχημάτων». Περαιτέρω, εξήγησε ότι, με βάση τα όσα προνοούνται στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, εάν πάει κάποιος να αγοράσει ένα καινούργιο όχημα (άρα κυπριακό) και κάποιος άλλος αγοράσει το ίδιο μοντέλο αλλά μεταχειρισμένο (άρα εισαγόμενο), που εκπέμπουν τους ίδιους ρύπους, εκείνος που θα αγοράσει το εισαγόμενο θα επωμιστεί τα προτεινόμενα τέλη, ενώ αυτός με το κυπριακό όχι. Ως παράδειγμα έδωσε επίσης και τις εισαγωγές υβριδικών οχημάτων από την Ιαπωνία, τα οποία, όπως είπε, δεν ρυπαίνουν αλλά επειδή είναι εισαγόμενα θα πρέπει να καταβάλλουν το τέλος.

Ερωτηθείς ποιοι άλλοι κλάδοι θα επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές, ο κ. Κάλιος ανέφερε πως το 65% των οχημάτων είναι μεταχειρισμένα, οπότε θα επηρεαστούν αρκετοί κλάδοι που ζουν από αυτά, όπως οι μηχανικοί, οι βαφείς αυτοκινήτων κ.ά.

Λόγος και για αντισυνταγματικότητα

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στη «Σ» ο Δικηγόρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μεταχειρισμένων Οχημάτων, Νίκος Κληρίδης, σε περίπτωση που ψηφιστούν σε νόμους τα νομοσχέδια ως έχουν, τότε οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων θα κινηθούν νομικά εναντίον της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «παραβιάζεται το άρθρο 28 του Συντάγματος για την ίση μεταχείριση επειδή επωφελούνται οι εισαγωγείς καινούργιων οχημάτων και καταστρέφονται οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων».

«Αν περάσουν τα νομοσχέδια, όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπορία και εισαγωγή μεταχειρισμένων θα κλείσουν», ανέφερε ο κ. Κληρίδης. Περαιτέρω, κατηγόρησε και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), ότι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Όπως είπε, ο Σύνδεσμος κλήθηκε και συμμετείχε σε τρεις συναντήσεις που έγιναν και κατέθεσε τις απόψεις του, με βάση τις οποίες το ΤΟΜ προχώρησε σε τροποποιήσεις επί της αρχικής του πρότασης και ετοίμασε ένα δεύτερο κείμενο. Μετά, όμως, συνέχισε, χωρίς καμία προειδοποίηση και ενημέρωση, το ΤΟΜ τούς παρουσίασε ένα τρίτο προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Σύνδεσμο, καθώς δεν έχει ως κριτήριο την ανάγκη προσαρμογής με τον κανονισμό της ΕΕ, αλλά το μοναδικό κριτήριο που θέτει είναι η ηλικία των οχημάτων.

Μοναδικός στόχος η μείωση των ρύπων

Από πλευράς του, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΣΕΜΟ), δηλαδή των καινούργιων οχημάτων, δεν θέλησε να προβεί σε επίσημη δήλωση επί του θέματος. Ωστόσο, κύκλοι των εισαγωγέων καινούργιων οχημάτων δήλωσαν στη «Σ» ότι «ο νόμος δεν γίνεται για μας, γίνεται για τους ρύπους». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το κράτος είναι αναγκασμένο να δημιουργήσει μία νομοθεσία για να μειώσει τους ρύπους που προκύπτουν από τα παλιά αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούν το 70% των οχημάτων που εγγράφονται στην Κύπρο, την ώρα που στην Αγγλία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1%.

«Ευρωπαϊκή υποχρέωση η νέα νομοθεσία»

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων, ο Διευθυντής Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Σωτήρης Κολέττας, διέψευσε το ότι δεν έγινε διαβούλευση. «Διαβουλευθήκαμε με όλους τους ενδιαφερόμενους, λάβαμε υπόψη τις εισηγήσεις και καταλήξαμε κάπου στη μέση. Δεν ικανοποιούνται ούτε οι μεν, ούτε οι δε», πρόσθεσε. Περαιτέρω, τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε με τη νομοθεσία γιατί πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έπρεπε να υιοθετηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ο κ. Κολέττας ανέφερε πως σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων στην Κύπρο είναι τα 15 χρόνια, ενώ υπέδειξε πως αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, δεν θα ανανεώνεται ο στόλος και οι ρύποι θα αυξάνονται.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Με τα δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Bουλή η Κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα οχήματα και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, με βάση τις εκπομπές ρύπων και τον κυβισμό των οχημάτων. Τα νομοσχέδια προνοούν ότι η ετήσια άδεια κυκλοφορίας θα καθορίζεται κατ’ αρχάς βάσει των ρύπων που εκπέμπει επιβατηγό αυτοκίνητο μέχρι 9 θέσεις. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός για τους ρύπους θα γίνεται ως εξής:

μέρος μάζας μικρότερο ή ίσο των 120 gr/km – 0,50 σεντ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 60 ευρώ,

  • 121 gr/km μέχρι 150 gr/km – 3 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 450 ευρώ,
  • 151gr/km μέχρι 180gr/km – 6 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 1.080 ευρώ,
  • μεγαλύτερο των 180gr/km – 12 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 1.500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το σύνολο της ετήσιας άδειας θα επιβαρύνεται με εφάπαξ τέλος, ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο καυσίμου του οχήματος, όταν αυτό θα εγγράφεται μεταχειρισμένο για πρώτη φορά. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε επιβατηγά οχήματα μέχρι 9 θέσεων και οχήματα μεταφοράς αγαθών μέγιστης μάζας 3,5 τόνων. Οι επιβαρύνσεις αρχίζουν ως εξής:

  • οχήματα από 1 μέχρι 2 ετών, για βενζινοκίνητα δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, ενώ για τα πετρελαιοκίνητα η επιβάρυνση καθορίζεται στα 100 ευρώ,
  • οχήματα από 2 μέχρι 3 ετών, για βενζινοκίνητα 50 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 200 ευρώ,
  • οχήματα από 3 μέχρι 4 ετών, για βενζινοκίνητα 100 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 300 ευρώ,
  • οχήματα από 4 μέχρι 5 ετών, για βενζινοκίνητα 250 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 500 ευρώ,
  • οχήματα από 5 μέχρι 8 ετών, για βενζινοκίνητα 500 ευρώ και πετρελαιοκίνητα 1000 ευρώ,
  • οχήματα από 8 μέχρι 10 ετών, για βενζινοκίνητα υπάρχει επιβάρυνση 750 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 1500 ευρώ,
  • οχήματα 10 ετών και άνω, για βενζινοκίνητα 1000 ευρώ. Και για πετρελαιοκίνητα 2000 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω τέλη αφορούν αυτοκίνητα που θα εγγράφονται από τις αρχές του 2019 και όχι τα υφιστάμενα.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προτείνει με τα δύο νομοσχέδια ένα νέο σχέδιο παροχής κινήτρων, με βάση το οποίο σε περίπτωση που κάποιος αποσύρει όχημα 15 ετών και άνω και αγοράσει καινούργιο, τότε θα του χαρίζεται η εγγραφή του οχήματος καθώς και η άδεια κυκλοφορίας για τα πέντε πρώτα χρόνια.

Πηγή: Sigmalive