ΚΥΠΡΟΣ: €650.000 για 19 λιμουζίνες για τις ανάγκες υπουργών και κρατικών αξιωματούχων

Τη δέσμευση κονδυλίου ύψους €4 εκατ. το οποίο περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 και προορίζεται μεταξύ άλλων για την αγορά λιμουζίνων επιδιώκουν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.

Προς την κατεύθυνση αυτή κατέθεσαν από κοινού τροπολογία με την οποία γίνεται εισήγηση όπως προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη από το συγκεκριμένο κονδύλι ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της. Το συγκεκριμένο κονδύλι, εκτός από την αγορά λιμουζίνων, προορίζεται για να καλύψει τις δαπάνες αγοράς και άλλων τύπων οχημάτων για τη Δημόσια Υπηρεσία.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2020 αναμένεται να ψηφιστεί κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής όπως και η υπό αναφορά τροπολογία που σκοπό έχει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι εξασφαλίζουν πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, μετρούν 31 βουλευτές.

Πάντως, για τις 19 καινούργιες λιμουζίνες που παραγγέλθηκαν και θα παραληφθούν τον Φεβρουάριο του 2020 το απαιτούμενο κονδύλι, ύψους €650.000, έχει αποδεσμευτεί από τη Βουλή. Μετά από δημόσιο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε οι καινούργιες λιμουζίνες θα είναι της σουηδικής μάρκας Volvo και, συγκεκριμένα, το μοντέλο S90 2.0D D4. Η κάθε λιμουζίνα θα κοστίσει στο δημόσιο €29.150 πλέον ΦΠΑ (€28.500 η αγορά και €650 η συντήρηση για πέντε χρόνια).

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, ο συνολικός αριθμός των λιμουζίνων που αγοράστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2015 και εντεύθεν ανέρχεται στις 50, με το κόστος αγοράς να πλησιάζει το €1,8 εκατ. Οι καινούργιες λιμουζίνες θα αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων, τα οχήματα των ακόλουθων αξιωματούχων: Προέδρου της Βουλής, προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και των γενικών διευθυντών των υπουργείων και της Βουλής. Βεβαίως, δεν αποκλείεται οι καινούργιες λιμουζίνες να παραχωρηθούν στους υπουργούς και οι κρατικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στις χαμηλότερες βαθμίδες να λάβουν τις μεταχειρισμένες λιμουζίνες που χρησιμοποιούν σήμερα οι υπουργοί, οι οποίες παραλήφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, η αγορά καινούργιων λιμουζίνων κρίθηκε επιβεβλημένη, με σκοπό, αφενός, την κάλυψη νέων αναγκών και, αφετέρου, την απόσυρση υφιστάμενων λιμουζίνων που κρίθηκαν ακατάλληλες λόγω του ότι είναι μεγάλης ηλικίας, είναι οικονομικά ασύμφορες και εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ρύπων.

Πηγή: Philenews