ΚΥΠΡΟΣ: Έκανε τον βίο αβίωτο στην πρώην του-«Εννα σε κρούσω,εννα σε διαλύσω»

Βρέθηκε ένοχος σε 19 κατηγορίες - «Είσαι τελειωμένη»

0f68c4dfe2faa18e5c4e36b237166996 14

Φυλάκιση εννέα ετών επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε 55χρονο, ο οποίος βρέθηκε ένοχος σε 19 κατηγορίες μεταξύ των οποίων απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, απειλές, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, ανυπακοή σε νόμιμες διαταγές, εμπρησμού οχήματος και κακόβουλη βλάβη.

Συγκεκριμένα, ο 55χρονος στις 23.12.2019, εσκεμμένα και παράνομα, έθεσε φωτιά σε δύο οχήματα πρώην συντρόφου του, προκαλώντας ζημιά σε αυτά και άλλα δύο οχήματα και σε κτίριο πολυκατοικίας. Περαιτέρω, ότι σε διάφορες ημερομηνίες, κατά το έτος 2020, απείλησε την πρώην σύντροφό του και σε δύο άλλες περιπτώσεις, δια τηλεφωνικής επικοινωνίας και γραπτού μηνύματος προς την παραπονούμενη, προέβη σε πράξεις που προορίζονταν να επηρεάσουν αστυνομική έρευνα και δικαστική διαδικασία. Επίσης, στις 14.9.2020, εσκεμμένα και παράνομα, κατέστρεψε περιουσία τοποθετώντας εκρηκτική ύλη, χρησιμοποιώντας αμυντική χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά σε υποστατικά και διαμερίσματα κτιριακού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, η πρώην σύντροφός του «είναι επιχειρηματίας και διατηρεί δύο κομμωτήρια. Είναι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας και μοναδική μέτοχος σε αυτήν.

Περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2018, η παραπονούμενη γνώρισε τον 55χρονο. Αρχικά, η σχέση τους ήταν φιλική και στην πορεία εξελίχθηκε σε ερωτική.

Σε άγνωστη ημερομηνία, περί τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο του 2019, η παραπονούμενη συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο και, αφού του ανέφερε ότι επρόκειτο να μεταβεί σε επαγγελματικό ταξίδι εκτός Κύπρου, αυτός ενοχλήθηκε και της είπε «εννα σε κρούσω, εννα σε διαλύσω τζιαι εσένα τζιαι το αυτοκίνητο και την δουλειά σου, εν ηξέρεις ποιος είμαι εγώ».

Στις 5.12.2019, διοργανώθηκε εκδήλωση στο κομμωτήριο της παραπονούμενης, από όπου ο κατηγορούμενος έφυγε θυμωμένος λόγω του ότι αυτή συνομιλούσε με πελάτες. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, περίμενε την παραπονούμενη στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου η τελευταία διέμενε. Αφού είχαν έντονη συζήτηση, ο 55χρονος την χτύπησε στη μύτη με αποτέλεσμα να αιμορραγεί. Έκτοτε, ο κατηγορούμενος της απέστελλε μηνύματα, ενώ για 2-3 ημέρες πριν από την 23.12.2019, δεν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί της.

Στις 23.12.2019 και περί ώρα 4:30, σημειώθηκε πυρκαγιά στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διαμένει η πρώην σύντροφός του.

Από εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα και η εστία της πυρκαγιάς βρισκόταν εξωτερικά του οχήματος της πρώην συντρόφου του, το οποίο υπέστηκε ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Την 23.12.2019, λήφθηκε κατάθεση από την παραπονούμενη, η οποία εξέφρασε υποψίες αναφορικά με τον κατηγορούμενο σε σχέση με τον εμπρησμό του οχήματος της. Εναντίον του 55χρονου, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Στις 9.1.2020, ο κατηγορούμενος συνελήφθηκε από την Αστυνομία και στις 10.1.2020, αφέθηκε ελεύθερος. Κατά την εν λόγω ημερομηνία επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την παραπονούμενη αναφέροντας της ότι «όλα τέλειωσαν και να μην τολμήσεις να δώσεις ξανά κατάθεση εναντίον μου ή να δώσεις το όνομα μου στην Αστυνομία γιατί είσαι τελειωμένη». Εις δε συνάντηση που είχαν την ίδια ημέρα, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι αυτός έκαψε το αυτοκίνητο της, περιγράφοντας και τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε.

Σε έτερη ημερομηνία, εντός του Ιανουαρίου του έτους 2020, ενώ η πρώην σύντροφός του βρισκόταν σε καφετέρια με φιλικό της πρόσωπο, ο κατηγορούμενος επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί της, λέγοντας της ότι γνώριζε πού βρισκόταν και ότι αν δεν έφευγε σε πέντε λεπτά από το μέρος, θα περνούσε με το καλάσνικοφ να τους καθαρίσει.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε η παραπονούμενη με τον 55χρονο, ο τελευταίος της ανέφερε ότι θα βάλει βόμβα κάτω από το αυτοκίνητο της, ότι θα της κάψει το διαμέρισμα και θα της τα διαλύσει όλα. Επίσης, της ανέφερε ότι θα μπλέξει εάν δεν είναι μαζί του και θα της κάνει κακό.

Στις 9.2.2020 και ώρα 12:50, η παραπονούμενη έλαβε κλήση από τον κατηγορούμενο ο οποίος της είπε «είσαι τελειωμένη, είσαι τελειωμένη» και έκλεισε το τηλέφωνο.

Σε σχέση με τα περιστατικά της 23.12.2019 και τον εμπρησμό, καταχωρήθηκε, εναντίον του κατηγορούμενου, η ποινική υπόθεση με αρ. 315/2020 στην οποία ο ίδιος ήταν κατηγορούμενος και η πρώην σύντροφός του βασική μάρτυρας κατηγορίας. Στα πλαίσια της εν λόγω ποινικής υπόθεσης, ο κατηγορούμενος τελούσε υπό κράτηση μέχρι 6.7.2020, οπόταν και αφέθηκε ελεύθερος.

Κατά τη διάρκεια της κράτησης του, στα πλαίσια της πιο πάνω αναφερόμενης ποινικής υπόθεσης, ο κατηγορούμενος επικοινωνούσε με την παραπονούμενη μέσω μηνυμάτων και μέσω των εφαρμογών Whatsapp και Instagram αναφορικά με την πορεία της υπόθεσης και την παρουσία της ως μάρτυρα κατηγορίας.

Στις 11.3.2020, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται στον κατηγορούμενο να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με την παραπονούμενη και να την πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων.

Κατά παράβαση του διατάγματος, σε διάφορες ημερομηνίες, μετά την έκδοση του διατάγματος, ο 55χρονος απέστελλε στην πρώην σύντροφό του διάφορα μηνύματα στο κινητό της τηλέφωνο.

Με επιστολή της ημερομηνίας 12.3.2020, η παραπονούμενη απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα λέγοντας ότι είναι αδύνατο να παραστεί στο Δικαστήριο και να προβεί σε μαρτυρία εναντίον του κατηγορούμενου. Το ίδιο έπραξε και με έτερη επιστολή της ημερομηνίας 9.10.2020.

Στις 21.5.2020, ο 55χρονος απέστειλε στην παραπονούμενη γραπτό μήνυμα από κινητό τηλέφωνο και της ανέφερε ότι εάν ο Γενικός Εισαγγελέας λάβει χειρόγραφη επιστολή ότι έχουν σχέση, η ίδια δεν θα κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας.

Στις 6.7.2020, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε να αποστέλλει μηνύματα στην πρώην σύντροφό του, προσπαθώντας να την αποτρέψει από του να παραστεί στο Δικαστήριο και να καταθέσει εναντίον του. Η εν λόγω υπόθεση ήταν ορισμένη στις 17.9.2020.

Στις 14.9.2020 και περί ώρα 4:22, ρίχθηκε και εξερράγη μπροστά από το κατάστημα όπου στεγάζεται το κομμωτήριο της παραπονούμενης χειροβομβίδα.  Από τη ρίψη της χειροβομβίδας και ως αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας, προκλήθηκαν ζημιές στο κτιριακό συγκρότημα και στις γυάλινες προθήκες των δύο καταστημάτων στην είσοδο του κτιρίου. Οι ζημιές αυτές ανέρχονται στο ποσό των €25,000.

Στις 26.10.2020, ο κατηγορούμενος απέστειλε μήνυμα στην παραπονούμενη, μέσω του προφίλ του στο Instagram, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «σε καταλαβαίνω αν νομίζεις γλύτωσες τα χειρότερα μαζί μου με να με διαγράφεις. Έρχονται πολλά χειρότερα για ούλλους μας […]».

Στην απόφαση καταληκτικά αναφέρεται ότι «συνεκτιμώντας και σταθμίζοντας όλα όσα εκτίθενται πιο πάνω, περιλαμβανομένων των δεδομένων που αφορούν την παρούσα υπόθεση και ιδιαίτερα τα γεγονότα που περιβάλλουν τη διάπραξη αλλά και τη φύση και τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την αναγκαιότητα επιβολής αποτρεπτικών ποινών χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζονται οι προαναφερόμενοι ελαφρυντικοί παράγοντες, κρίνουμε ότι η αρμόζουσα ποινή είναι αυτή της φυλάκισης».