Κύπρος: Εκπορνεύουν Νιγηριανές στα κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σπείρα που υπόσχεται υποτροφίες και ευκαιρίες εργασίας σε νεαρές γυναίκες από αφρικανικές χώρες, φαίνεται να τις στέλνει για σπουδές στο ψευδοκράτος και με την άφιξή τους, τις εξαναγκάζει στην πορνεία

4354197C B15A 408E A22E C1D271003ECB

Σωματεμπορία νεαρών γυναικών από τη Νιγηρία στα κατεχόμενα καταγγέλλουν η Εθνική Υπηρεσία της Νιγηρίας για την Απαγόρευση της Εμπορίας Ανθρώπων και τουρκική Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Κάνουν λόγο για Δίκτυα Εμπορίας Ανθρώπων που λειτουργούν μεταξύ Νιγηρίας και κατεχομένων.  Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η τουρκοκυπριακή ‘Χαλκίν Σεσί’.

Σωματέμποροι υπόσχονται σε Νιγηριανούς νέους, κατά πλειοψηφία γυναίκες, πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ευκαιρίες εργασίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ωστόσο, μόλις φτάσουν στις κατεχόμενες περιοχές, οι υποσχέσεις καταρρέουν.

Σύμφωνα με Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα την Τουρκία, το Μάρτιο του 2020 το ψευδοκράτος ποινικοποίησε την εμπορία ανθρώπων, αλλά οι κατοχικές «αρχές» είναι απρόθυμες να διερευνήσουν τέτοιες υποθέσεις.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νομικό πλαίσιο που να προστατεύει και να βοηθά τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και δεν υπάρχει καταφύγιο για τα θύματα.  Σε σπάνιες περιπτώσεις, θύματα διασώζονται, όμως μένουν χωρίς βοήθεια και προστασία από τις “αρχές” του ψευδοκράτους.

Τα θύματα που έρχονται στα κατεχόμενα με φοιτητικές βίζες εξαπατώνται από πράκτορες που χρησιμοποιούνται ως προσωπίδα από διακινητές προσώπων και τους πείθουν να μεταβούν στην κατεχόμενη Κύπρο για σπουδές.

Γυναίκες θύματα εμπορίας στα κατεχόμενα ψάχνουν καταφύγιο στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Σίγμα επικοινώνησε για σχετικές πληροφορίες, με την πρώην υπεύθυνη του τμήματος εμπορίας προσώπων της Αστυνομίας, βουλευτή Ρίτα Θεοώρου Σούπερμαν.

«Κοπέλες από τη Νιγηρία σίγουρα διακινούνται σε όλη την Ευρώπη και ήταν ένα τρομερά μεγάλο φαινόμενο για πάρα πολλά χρόνια και θεωρώ ότι ακόμα ισχύει. Οπότε τα κατεχόμενα δε θα είναι εκτός της εξίσωσης είμαι σίγουρη, διότι είναι και πολύ εύκολη η εκμετάλλευση στα κατεχόμενα. Πολλές κοπέλες έφτασαν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα και ακόμα θεωρώ καταφθάνουν. Όταν ήμουν υπεύθυνη του γραφείου είχαμε αναγνωρίσει αρκετές περιπτώσεις γυναικών οι οποίες έτυχαν εκμετάλλευσης από τα κατεχόμενα και μετά είτε με τη βοήθεια κάποιων ΜΚΟ είτε από μόνες τους κατόρθωναν να φτάσουν στη Δημοκρατία στις ελεύθερες περιοχές.»

Λόγω της έκτασης του ζητήματος, η Εθνική Υπηρεσία της Νιγηρίας για την Απαγόρευση της Εμπορίας Ανθρώπων προειδοποιεί Νιγηριανούς που προσεγγίζονται για πανεπιστημιακή εκπαίδευση στα Κατεχόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δείτε το βίντεο: