ΚΥΠΡΟΣ «Με απέλυσαν πριν τρεις μήνες και… μας άφησαν σε δεύτερη μοίρα»

Την απέλυσαν εδώ και τρεις μήνες λόγω της πανδημίας και ακόμα δεν έλαβε Επίδομα Ανεργίας, γιατί «έχουν προτεραιότητα άλλοι».

ImageHandler 9 Coronavirus

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα όσα αναφέρει μια συμπολίτισσα μας η οποία έμεινε άνεργη απ’ όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Μιλώντας στο ant1.com.cy, κατέκρινε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση από τη μια «τρέχει» να καταβάλει άμεσα τα ποσά για τα Ειδικά Επιδόματα και τα Πακέτα Στήριξης που εξήγγειλε για να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις εταιρείες που επηρεάστηκαν οικονομικά από αυτή την κρίση, από την άλλη αυτοί που απολύθηκαν και έμειναν χωρίς δουλεία και δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ στα σχέδια τους άφησαν εκτεθειμένους, αφού φαίνεται πως το αρμόδιο Υπουργείο τους αφήνει σε «δεύτερη μοίρα».

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η «Μ» τον περασμένο Απρίλιο με το που ξέσπασε η πανδημία την απέλυσαν από τη δουλεία της όπως και άλλους συναδέλφους της. Με το που η «Μ» έμεινε χωρίς δουλεία σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για κάθε πολίτη, υπέβαλε αίτηση ούτως ώστε λάβει Επίδομα Ανεργίας, μέχρι να βρει νέα δουλειά.

Από τότε, πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες και η συγκεκριμένη συνάνθρωπος μας δεν έχει λάβει ακόμα το Ανεργιακό της Επίδομα. Μάλιστα, η «Μ» μας είπε πως έμεινε έκπληκτη όταν σε επικοινωνία που είχε με λειτουργούς της αρμόδιας Υπηρεσίας για να αναφέρει το πρόβλημα της, αυτοί της τόνισαν πως «δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις για τα Ειδικά Επιδόματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση γι’ αυτούς που ο κύκλος εργασιών τους επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό», λες και αυτοί που απολύθηκαν με το που ξέσπασε η πανδημία και ο εργοδότης τους δεν τους συμπεριέλαβε στα εν λόγω σχέδια, έμεινα ανεπηρέαστοι.

«Πέρασαν τρεις μήνες και δεν έχω κανένα εισόδημα. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά με όλη αυτή την κατάσταση. Εμείς δεν έχουμε λογαριασμούς να πληρώσουμε, δεν έχουμε ανάγκες; Γιατί δίνουν προτεραιότητα μόνο σε αυτά τα Επιδόματα;», διερωτάται η εν λόγω συμπολίτισσα μας.

Μάλιστα, αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα διαπιστώσει πως στην τελευταία ανακοίνωση της η οποία αναρτήθηκε την περασμένη βδομάδα, στις 2 Ιουλίου, αναφέρεται ξεκάθαρα πως σε σχέση με το Επίδομα Ανεργίας «εξετάζονται οι αιτήσεις όσων μισθωτών τερματίστηκε η απασχόληση τους και η περίοδος ανεργίας τους άρχισε στις 24/03/2020».

Συνεπώς, από τη μια δόθηκαν σχεδόν σε όλους τους δικαιούχους τα Ειδικά Επιδόματα και τα Πακέτα Στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά από την άλλη αυτοί που έμειναν χωρίς δουλειά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο είναι σε λιγότερο ευνοϊκή θέση αφού όπως είδαμε από την πιο πάνω ανακοίνωση, η Υπηρεσία εξετάζει ακόμα αυτούς που έμειναν άνεργοι από τον Μάρτιο.

Καταληκτικά, η «Μ» διερωτάται επίσης πως «αν δεν είναι αυτό ανισότητα τότε τι είναι;», ενώ την ίδια ώρα τονίζει πως τους «άφησαν σε δεύτερη μοίρα.»

*Η «Μ» θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της για ευνόητους λόγους.

Ant1iwo