ΚΥΠΡΟΣ: Μείωση συναθροίσεων στα σπίτια – Αυτές είναι οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων

«Εκθρονίζει» όπως φαίνεται η «Όμικρον” την μετάλλαξη «Δέλτα» και φέρνει τα πάνω-κάτω στον επιδημιολογικό χάρτη της Ευρώπης και μάλιστα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Η μια χώρα μετά την άλλη παίρνει ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα ακόμη και lockdown. Η κυβέρνηση θέλει αυτό να είναι το έσχατο, με τους επιστήμονες αύριο να θέτουν ενώπιον του υπουργού μια νέα δέσμη μέτρων και το Υπουργικό συμβούλιο να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα προτείνουν να μειωθούν οι συναθροίσεις στα σπίτια αν και δεν βρίσκει ομοφωνία. Το μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ αυτή την στιγμή προβλέπει μέχρι τα 20 άτομα. Παράλληλα, θα εισηγηθούν όπως οι εμβολιασμένοι τουλάχιστον αυτοί με τις 2 δόσεις να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος εξέτασης τους για τον κορωνοϊό αν είναι επαφές κρούσματος, ενώ γίνονται σκέψεις το Safe pass όσων νόσησαν με κορωνοϊό αντί 6 μήνες, να έχει διάρκεια 3 μήνες.

Οι εισηγήσεις των ειδικών  

1. Μείωση των συναθροίσεων στα σπίτια (τώρα είναι μέχρι 20 πρόσωπα)

2. Οι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με τις 2 δόσεις να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος της εξέτασης τους για τον κορωνοϊό, αν είναι επαφές με κρούσματα

3. Safe Pass για όσους νόσησαν με κορωνοϊό: Να διαρκεί 3 μήνες αντί 6 μήνες

Στο τραπέζι όπως πληροφορείται το OMEGA βρίσκεται και η πρόταση των οργανωμένων ασθενών.  Η ΟΣΑΚ προτείνει rapid test για τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού σε ποσοστό 50%, η τηλε-εργασία να εφαρμοστεί στη βάση του αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται στον χώρο εργασίας, μείωση των θαμώνων σε κέντρα διασκέδασης, γάμους,βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, και αν δεν μειωθεί τότε να ζητείται rapid test 72 ωρών από όλους τους θαμώνες.  Επίσης ζητούν, να αρθούν οι απαγορεύσεις στην είσοδο μη εμβολιασθέντων σε συγκεκριμένους χώρους και δραστηριότητες. Παράλληλα, ζητούν την άρση της απαγόρευσης για διενέργεια μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων.

4+1 εισηγήσεις από την ΟΣΑΚ

1.Rapid test σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού

2.Τηλε-εργασία στη βάση αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται στο χώρο εργασίας

3.Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κέντρα νυκτερινής διασκέδασης, γάμους, βαφτίσεις και εκδηλώσεις. Αν δεν μειωθεί, τότε να ζητείται rapid test 72 ωρών από όλους τους θαμώνες ανεξαρτήτως ιστορικό εμβολιασμού

4.Να αρθεί η απαγόρευση στην είσοδο μη εμβολιασμένων ατόμων σε συγκεκριμένους χώρους και δραστηριότητες5.Να αρθεί η απαγόρευση για διενέργεια μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων

Την ίδια ώρα, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως θα συζητηθεί και το θέμα το οποίο προέκυψε τις προηγούμενες μέρες και έφερε σε ρήξη επιστήμονες και υπουργείο υγείας, αφού μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής εξέφρασαν την αντίθεση τους με τα νέα μέτρα λέγοντας πως οι αποφάσεις αυτές ήταν καθαρά πολιτικές, με το υπουργείο υγείας να υπεραμύνεται των αποφάσεων που πάρθηκαν και υποδεικνύει πως οι εισηγήσεις των ειδικών πάντα λαμβάνονται υπόψη.

«Πρεμιέρα» για τα self-test  

Στα φαρμακεία φτάνουν αύριο και τα self-test τα οποία θα προμηθεύονται δωρεάν, όσοι έχουν λάβει τουλάχιστον τις δύο δόσεις των εμβολίων ή το μονοδοσικό της JJ. Oι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν μια συσκευασία με 5 self-test δίνοντας απλά τα στοιχεία τους στον φαρμακοποιό ο οποίος μέσω της πύλης θα επαληθεύει αν είναι δικαιούχοι ή όχι.

«Θα ανανεώνεται συνεχώς η λίστα»

«Έχουμε παραγγείλει για 620,000 άτομα αλλά θα έρθουν και άλλα λόγω των νέων οδηγιών που εκδόθηκαν για τους αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, για να προμηθεύσουμε και τα αεροδρόμια. Η λίστα θα ανανεώνεται συνεχώς. Αν δηλαδή για παράδειγμα κάποιος κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου ή την πρώτη δόση του εμβολίου της JJ την μια μέρα, την αμέσως επόμενη θα μπορεί να πάει στο φαρμακείο και να προμηθευτεί self-test, αφού θα είναι καταχωρημένος στο σύστημα», αναφέρει η Συντονίστρια του Προγράμματος Πληθυσμιακού Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας, Καρολίνα Στυλιανού.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα πρέπει να γίνεται ωστόσο επαλήθευση με PCR test κατόπιν επικοινωνίας με τον προσωπικό γιατρό. Τα self-test θα χορηγούνται δωρεάν και στα αεροδρόμια.

 

Πηγή: Omega Live

Tags: exclusive

Ροη Ειδησεων

Ο Δρ Μιχάλης Ζουβάνης απαντά σε δέκα διαφορετικές ερωτήσεις (Συνέντευξη)

Υποψήφιος για τη Δημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας που θα περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα…

14 Μαΐου, 2024

Ποινική υπόθεση σε βάρος του Δημάρχου Αγίας Νάπας – Επιδόθηκε κατηγορητήριο

Κατηγορούμενος για ποινικά αδικήματα σε σχέση με φερόμενη παράτυπη εξασφάλιση ευρωπαϊκής χορηγίας €765.000 για αναβάθμιση…

14 Μαΐου, 2024

Φασίνο: Εργάζεται για λύση στη βάση διαλόγου, αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το θέμα της Αμμοχώστου

Εργάζεται για την επίτευξη μιας λύσης στη βάση του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είπε…

14 Μαΐου, 2024

Στην Ολομέλεια πρόταση νόμου επέκτασης της περιόδου αδειοδότησης ξενοδοχείων

Κατατίθεται στην ερχόμενη Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου, που αποσκοπεί στην επέκταση της μεταβατικής περιόδου…

14 Μαΐου, 2024

Silia Kapsis: Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με κάλεσε μετά τη Eurovision

Τρεις μέρες μετά τον τελικό της Eurovision, η εκπρόσωπος της Κύπρου, Silia Kapsis, έδωσε μια…

14 Μαΐου, 2024

Ευρωβαρόμετρο: Δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα οι Κύπριοι νέοι

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι στην Κύπρο δεν προτίθενται ή δεν είναι…

14 Μαΐου, 2024