ΚΥΠΡΟΣ: Πατέρας εναντίον μάνας στο δικαστήριο διαφωνώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

Αίτημα πατέρα με το οποίο ζητούσε να επιτραπεί να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού τα δυο παιδιά του, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας τους, απέρριψε το Δικαστήριο Πάφου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» πρόκειται για την πρώτη υπόθεση τέτοιας φύσης που φτάνει στα Δικαστήρια και αφορά στον εμβολιασμό παιδιών, με συγκρουόμενες θέσεις των γονέων τους.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ανηλίκων 12 ετών και άνω να υπενθυμίσουμε ότι αυτοί επιτρέπονται εφόσον όμως υπάρχει η συγκατάθεση και των δύο γονέων.

Στην επίμαχη περίπτωση του αιτητή, σύμφωνα με τον «Φ» αυτός συναινούσε να εμβολιαστούν τα δυο παιδιά του ηλικίας άνω των 12 ετών, όμως η μητέρα δεν έδινε τη συγκατάθεσή της.

Το Δικαστήριο χθες στην απόφασή του σημείωσε ότι δεν τέθηκε καμιά μαρτυρία ενώπιον του στο πλαίσιο της διαδικασίας, που θα του επέτρεπε να καταλήξει με ασφάλεια στο ότι ο εμβολιασμός των συγκεκριμένων ανηλίκων θα αποβεί προς το συμφέρον τους. «Επισημαίνω, ότι το Δικαστήριο δε δύναται να καταστήσει τον εαυτό του εμπειρογνώμονα επί ιατρικών θεμάτων», τόνιζε, γι’ αυτό και απέρριψε το αίτημα.

Γίνεται σαφές πως αν υπήρχε ιατρική γνώμη για το θέμα και αφού ακούονταν τα υπέρ και τα κατά, το Δικαστήριο θα είχε καλύτερη άποψη, όπως έγινε με αγωγές που είχαν κατατεθεί σε Δικαστήρια από πολίτες, κατά των μέτρων, της εφαρμογής των SafePass κ.ά.

Η συγκεκριμένη αίτηση του πατέρα καταχωρήθηκε στις 3/8/2021 σε Δικαστήριο στην Πάφο, και με αυτή ο αιτητής ζητούσε την έκδοση των ακόλουθων διαταγμάτων:

Α. Διάταγμα του Δικαστηρίου που να επιτρέπει στις ανήλικες θυγατέρες των διαδίκων, να εξέλθουν από την Κύπρο και να ταξιδέψουν με τη συνοδεία του πατέρα τους – αιτητή στο εξωτερικό.

Β. Διάταγμα του Δικαστηρίου που να επιτρέπει στις ανήλικες θυγατέρες των διαδίκων να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού (Covid-19) χωρίς τη συγκατάθεση της μητέρας τους.

Όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού, ο αιτητής πατέρας είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων στο Δικαστήριο, ότι οι δύο ανήλικες θυγατέρες του επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και παρ’ όλο που ο ίδιος συμφωνεί, εντούτοις η καθ’ ης η αίτηση διαφωνεί. Επίσης, ανέφερε ότι ειλικρινά πιστεύει ότι, με βάση τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Έγκρισης Φαρμάκων (ΕΜΑ) αλλά και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας ημερομηνίας 29/7/2021 για εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19 των παιδιών 12 ετών και άνω, είναι προς το καλό της υγείας των ανηλίκων και του συμφέροντος τους να λάβουν το εμβόλιο και να θωρακίσουν τους εαυτούς του από την εν λόγω ασθένεια.

Όσον αφορά στο αίτημα να του επιτραπεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό με τις δυο κόρες του, αφού η μητέρα τους δεν δίνει τη συγκατάθεσή της, αυτός υποστήριξε ότι είναι άρρωστη η γιαγιά τους που ζει στο εξωτερικό και πως το επιθυμούν και οι ίδιες για να έχουν δεσμούς με συγγενείς στη χώρα καταγωγής του πατέρα τους.

Η πρώην σύζυγος από την άλλη, υποστήριξε στο Δικαστήριο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, ότι δηλαδή δεν είναι προς το συμφέρον των ανηλίκων να ταξιδεύσουν σε τέτοια περίοδο, όπου η πανδημία καταγράφει υψηλά ποσοστά θετικών κρουσμάτων με την ασθένεια του κορωνοϊού. Θα τις υποβάλει σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, να τεθούν σε αυτοπεριορισμό ή ακόμα και να χάσουν τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς.

Εξάλλου, υποστήριξε ότι οι ανήλικες επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της ασθένειας του κορωνοϊού Covid-19 προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός τους δεν θα αποβεί προς το συμφέρον τους. Επικαλέστηκε επί τούτου τη συμβουλή του γιατρού τους για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία τους.

ΠΗΓΗ:  omegalive

 

Tags: Κύπρος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024