ΚΥΠΡΟΣ: Πέραν των 250 χιλ. ευρώ η αξία της νέας λιμουζίνας του Προέδρου

5798125f 1cc0 4ffe a286 3292fcb277fc cna t8eac1cebaf9341939fe4c5369569dbee

Η θωρακισμένη BMW 760 Li, η οποία παραλήφθηκε προ μηνών για τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κόστισε 258.850 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και είναι αρκετά φθηνότερη από την προηγούμενη προεδρική λιμουζίνα που αγοράστηκε το 2010 και έχει διανύσει 200 χιλ. χιλιόμετρα. Σε απάντηση ερωτημάτων που έθεσε αναφορικά με την προεδρική λιμουζίνα ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης, η υπουργός Μεταφορών ενημερώνει περαιτέρω τη Βουλή πως στο πιο πάνω πόσο περιλαμβάνεται και η προμήθεια τεσσάρων επιπλέον τροχών (ζάντα, ελαστικό, αισθητήρες πίεσης) ιδίου τύπου και διαστάσεων με τους τροχούς του οχήματος. Η κ. Αναστασιάδου πληροφορεί επίσης τους βουλευτές πως η αγορά της προηγούμενης λιμουζίνας που στοίχισε 219 χιλ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) δεν περιελάμβανε τους 4 επιπλέον τροχούς.

Στο μεταξύ, με βάση τη συμφωνία για την προμήθεια του καινούριου θωρακισμένου οχήματος, το κόστος συντήρησης για έξι χρόνια ανέρχεται σε 36.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Το πιο πάνω ποσό περιλαμβάνει τόσο τις εργασίες προληπτικής συντήρησης όσο και διορθωτικής συντήρησης (διερεύνηση και αποκατάσταση βλαβών), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή και με όλα τα ανταλλακτικά/ εξαρτήματα που απαιτούνται για τις εν λόγω εργασίες, εξαιρουμένων των ελαστικών. Όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του οχήματος, η μεικτή κατανάλωση ανέρχεται σε 14,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Την ίδια ώρα η υπουργός τονίζει πως το συνολικό κόστος συντήρησης (αποκατάστασης βλαβών και σέρβις) της προηγούμενης λιμουζίνας τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιρουμένων των ελαστικών, ανήλθε σε 138.654 ευρώ. Σε σχέση με το κόστος καυσίμων για την ίδια περίοδο δαπανήθηκε το συνολικό ποσό των 28.038,73 ευρώ.

Όπως έχει ήδη γράψει ο «Π», η δωδεκακύλινδρη έκδοση του γνωστού BMW 7 Series, η οποία παραλήφθηκε από τη Γερμανία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 πιο ασφαλή αυτοκίνητα στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όχημα της ίδιας σειράς διαθέτει και ο πλουσιότερος άνδρας της Ινδίας, αλλά και πολλοί άλλοι πολιτικοί και επώνυμοι.

Πηγή: Politis