ΚΥΠΡΟΣ: Πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά προσπαθεί να επιβιώσει με μόνο €570 που λαμβάνει από το κράτος

Οικογένεια επαγγελματία μηχανοδηγού, πρόσφυγα που διαμένει στο Ζύγι, προσπαθεί εδώ και δυο χρόνια να επιβιώσει με το εισόδημα πολύτεκνου των 570 ευρώ τον μήνα με αποτέλεσμα, όπως βεβαιώνουν και πηγές του Κοινοτικού Συμβουλίου, να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Πρόκειται για την οικογένεια του Αντρέα Λοΐζου, η οποία έχει τέσσερα παιδιά, δυο αγόρια και δυο κορίτσια, ηλικίας 13, 12, 10 και 8 ετών.

Η περιπέτεια του Αντρέα και της οικογένειάς του ξεκινά το 2019, όταν ολοκληρώθηκε το εργοτάξιο στο οποίο εργαζόταν ως μηχανοδηγός και έμεινε άνεργος. Όπως ανέφερε στον «Φ», για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακολούθως λάμβανε κανονικά ΕΕΕ, αλλά το ωφέλημά του διακόπηκε μετά που παρουσιάστηκε κάπου για εργοδότηση, όμως τελικά δεν προσελήφθη. Θεωρήθηκε εκούσιος άνεργος και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του, δεν κατάφερε να μιλήσει με κάποιον αρμόδιο, ενώ κάποιες απαντητικές  επιστολές που έλαβε, δεν προσδιορίζουν επακριβώς τον λόγο για τον οποίο του αποκόπηκε το ΕΕΕ.

«Όμως, το πρόβλημα στην οικογένειά μου είναι πολύ μεγάλο. Δεν πάει άλλο και αποφάσισα να το δημοσιοποιήσω με την ελπίδα ότι θα με προσέξει κάποιος αρμόδιος και κυρίως η υπουργός Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου», μας ανέφερε επίσης ο Αντρέας Λοΐζου. Την περασμένη Παρασκευή η ΑΗΚ παρολίγον να αποκόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο υποστατικό της οικογένειας, ενέργεια που απετράπη την υστάτη μετά από ανθρωπιστική παρέμβαση αρμόδιου λειτουργού της ΑΗΚ. Η οικογένεια χρωστεί επίσης στην Υδατοπρομήθεια στο Συμβούλιο Ζυγίου, ένα ποσό που ξεπερνά τις δυο χιλιάδες ευρώ, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν και άλλα διάφορα μικρότερα χρέη.

Όσον αφορά τα τέσσερα μικρά παιδιά της οικογένειας, τα έξοδα για το σχολείο που φοιτούν, ακόμα και το χαρτζιλίκι τους, το έχουν αναλάβει οι γονείς του Αντρέα. «Από το υστέρημα της χαμηλής τους σύνταξης, καθώς ο ίδιος αδυνατεί να συνεισφέρει», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά. Επίσης, διάφοροι άνθρωποι, αλλά και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, βοηθούν την οικογένεια, τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε ρούχα που χρειάζονται και τα παιδιά και οι γονείς.

«Όμως δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει το συντομότερο να βρω μια εργασία. Είτε ως μηχανοδηγός που είναι η τέχνη μου, είτε κάποια άλλη παραπλήσια εργασία, (π.χ. κουτσοδούλια). Και μέχρι που να γίνει αυτό χρειαζόμαστε σαν οικογένεια το ΕΕΕ για να επιβιώσουμε», επαναλαμβάνει ο Αντρέας.

Στη συνάντηση και τη συνομιλία που είχαμε με τον Αντρέα Λοΐζου στάθηκε ιδιαίτερα στα τέσσερα μικρά παιδιά του. «Τα αθώα θύματα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι μεγάλοι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις συνέπειές τους, που αντιμετωπίζουν με τη σύζυγό του, ταυτόχρονα αισθάνονται περήφανοι για τα παιδιά τους. «Έχουμε τέσσερα παιδιά που δεν ρωτούν τι θα φάνε, αλλά αν υπάρχει κάτι να φάνε και ποτέ δεν βγάζουν κάποιο φαγητό σκάρτο. Έχουμε τέσσερα παιδιά που δεν ζητούν ποτέ ρούχα και παπούτσια, αλλά χαίρονται όταν τα αποκτούν, χωρίς να ρωτούν αν είναι καινούργια ή μεταχειρισμένα». Σε ένα παλιό και καταπονημένο τ/κ σπίτι που η μόνη πηγή θέρμανσης είναι το τζάκι στο καθιστικό, οι σχέσεις των μελών της εξαμελούς οικογένειας είναι αυτές.

Ο Αντρέας χρειάζεται επειγόντως μια θέση εργασίας, με τα χαρακτηριστικά που περιγράφει πιο πάνω. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν την οικογένεια, μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικώς στον αριθμό 96045282.

 

Πηγή: Philenews

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024