ΚΥΠΡΟΣ: Προσφορές και εκπτώσεις για να σωθεί ο τουρισμός

Τουρισμ΄ςο Θερινή Τουριστική Περίοδος, ΠΑΣΥΞΕ

Τα μηνύματα που παίρνουν οι τουριστικοί φορείς για το κρίσιμο τρίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου είναι απογοητευτικά. Με τον μεγαλύτερο όγκο των κρατήσεων για τους μήνες που έρχονται να έχει ολοκληρωθεί, και τη ζήτηση να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού περιμένουν τώρα το πώς θα εξελιχθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (late booking). Προκειμένου, δε, να τονώσουν την ζήτηση, συνεχίζουν προσφορές και εκπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το πεντάμηνο έκλεισε με μικρή πτώση στις τουριστικές αφίξεις.

Πάντως, το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό. Όλοι οι μεσογειακοί προορισμοί έχουν επηρεαστεί από το άνοιγμα της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Προκειμένου, να κινήσουν το ενδιαφέρον των τουριστών, οι προορισμοί της Μεσογείου κάνουν ειδικές προσφορές για τους τουρίστες με μειωμένες τιμές μέχρι και 30%. Στην Κύπρο οι τουριστικοί πράκτορες πουλούν τα πακέτα όσο -όσο προκειμένου τα αεροπλάνα να μην έρχονται με άδειες θέσεις στην Κύπρο. Μάλιστα, πουλούν τα πακέτα €400 για διακοπές 7 ημερών στο νησί μας!

Μιλώντας στον «Φ» ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ανέφερε ότι υπάρχει υπερπροσφορά κλινών σε όλη τη Μεσόγειο. «Δεν είναι μόνο κυπριακό το φαινόμενο της προσέλκυσης τουριστών της τελευταίας στιγμής. Όλη η Μεσόγειος κάνει προσφορές από 20%-30%. Στην Κύπρο μάλιστα οι τουριστικοί πράκτορες έφτασαν να πουλούν το πακέτο, €400, €500 και €600 για διακοπές εφτά ημερών στο νησί μας. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και σύνεση ώστε να πλησιάσουμε τις περσινές αφίξεις αν και με μειωμένα έσοδα», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Όλα αυτά τη στιγμή που η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί ακόμη, σε αντίθεση με την ζήτηση στα ξενοδοχεία. Κατά τους πέντε μήνες του 2019, η επιβατική κίνηση ανήλθε στα 3,393,862. Εξ’ αυτών, οι 958,041 επιβάτες μετακινήθηκαν από το αεροδρόμιο της Πάφου. Πέρσι, η αντίστοιχη επιβατική κίνηση ήταν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα- στα 3.262.739 επιβάτες.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην Ελλάδα. Υπό πίεση βρίσκονται και οι ξενοδόχοι στην Αθήνα καθώς η τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία τον Ιούνιο είναι χαμηλότερη κατά 9% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Η έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε δείξει πως το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη 20% σε σχέση με το 2018.

Πηγή: Philenews