ΚΥΠΡΟΣ: Στην 21η θέση στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων

Το ξέσπασμα της νόσου Covid-19 βρήκε τα κράτη απροετοίμαστα για μια τέτοια κρίση, οι κοινωνίες δεν ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν αυτή την υγειονομική κρίση και να χειριστούν την πανδημία, με αποτέλεσμα τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές

fyla θέση, ισότητα φύλων, Κύπρος

Το 2020 ήταν μια χρονιά αδικιών, ανισοτήτων και διακρίσεων για την γυναίκα και τα κορίτσια, αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, σε απολογισμό του έργου της, προσθέτοντας ότι η Κύπρος κατατάσσεται 21η στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2020.

Στην Έκθεσή της για το 2020 την οποία δίνει στη δημοσιότητα, η κ. Αντωνίου σημειώνει ότι το ξέσπασμα της νόσου Covid-19 βρήκε τα κράτη απροετοίμαστα για μια τέτοια κρίση, οι κοινωνίες δεν ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν αυτή την υγειονομική κρίση και να χειριστούν την πανδημία, με αποτέλεσμα τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές να επιδεινώνουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, απειλώντας να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσουν 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

«Η κρίση της πανδημίας Covid-19 και οι συνέπειες της, αναφέρεται, έχουν σαφείς προοπτικές όσον αφορά τη διάσταση του φύλου, καθώς επηρεάζουν δυσανάλογα και με διαφορετικό τρόπο τις γυναίκες και τους άνδρες και έχουν αναδείξει περισσότερο τις υφιστάμενες ελλείψεις και ανισότητες ως προς την ισότητα», αναφέρεται.

Παράλληλα, προστίθεται, η πανδημία επηρέασε και επηρεάζει τις διάφορες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως τα άτομα με αναπηρίες, θα θύματα έμφυλης βίας, τις μονογονεϊκές εστίες, τις μετανάστριες, τις πρόσφυγες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ.

«Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από αυτή την πανδημία και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στα θέματα ισότητας. Απαιτήθηκαν μέτρα για αναχαίτιση του άγνωστου εχθρού με την πολιτεία να χειρίζεται την πανδημία με αρκετή επιτυχία όσον αφορά τους υγειονομικούς δείκτες. Χρειάσθηκε μια πιο ευαίσθητη προσέγγιση των θεμάτων ισότητας ως προς τη διάσταση του φύλου και απαιτήθηκαν μέτρα προς αντιμετώπισή τους», επισημαίνεται.

Δείκτης Ισότητας των Φύλων για το 2020 από το EIGE

Στην έκθεση περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE) σχετικά με το Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το έτος 2020.

Ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέβηκε στο 67.9% από το 67.4% που ήταν το 2019. «Χρειάζονται ακόμα 60 χρόνια για να φτάσουμε σε πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ», αναφέρεται στην έκθεση.

Όσον αφορά την Κύπρο ο δείκτης ισότητας των φύλων ανέβηκε από το 56.3% που ήταν το 2019 στο 56.9%. Η Κύπρος κατατάσσεται 21η στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Η βαθμολογία της είναι 11 πόντους χαμηλότερη από αυτό της ΕΕ. Από το 2010, η βαθμολογία της Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 7,9 πόντους

(+ 0,6 πόντοι από το 2017). Κάνοντας ελαφρώς ταχύτερη πρόοδο προς την ισότητα των φύλων από άλλα κράτη μέλη, η Κύπρος έχει βελτιώσει τη θέση της κατά έξι θέσεις.

Ο τομέας που συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία για ακόμη μία χρονιά είναι αυτός της εξουσίας και της πρόσβασης των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων.

Η ισόρροπη συμμετοχή στις θέσεις λήψεως αποφάσεων και η επαγγελματική ενδυνάμωση της γυναίκας- Συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων παραμένουν ανάμεσα στις προτεραιότητές μας σε εθνικό επίπεδο και αποτελούν βασικούς στόχους προτεραιότητας και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Αντωνίου, ψηλά στις προτεραιότητες μας παραμένουν η πλήρης και ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Η εξάλειψη όλων των διακρίσεων εις βάρος των γυναίκας, η εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων, η ενδυνάμωση των γυναικών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, η προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή και γενικά στις θέσεις λήψης αποφάσεων, η πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα της εμπορίας προσώπων για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητες μας», προσθέτει.