Κύπρος: Στην προτελευταία θέση όσον αφορά στη φοίτηση των μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση

Αρκετά χαμηλά ποσοστά καταγράφει η Κύπρος, όσον αφορά στη φοίτηση των μαθητών στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην προτελευταία θέση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταγράφει σχετική έκθεση της Eurostat. Συγκεκριμένα το 2017, μόλις το 17% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο παρακολούθησαν προγράμματα τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους μαθητές τη γνώση και το σύνολο δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για μια συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα ή το εμπόριο και η επιτυχής ολοκλήρωση τους οδηγεί στην απόκτηση επαγγελματικων προσόντων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, ενώ αναγνωρίζονται ως προσανατολισμένα προς μια επαγγελματική δραστηριότητα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ή / και την αγορά εργασίας.

Συνολικά στην ΕΕ, το 2017, 21,4 εκατομμύρια μαθητές φοίτησαν στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων πάνω από 10,2 εκατομμύρια (ή 48%) εγγράφησαν στην επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση.

Σε δεκατρία κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρακολούθησαν σχετικά προγράμματα το 2017. Η Τσεχία και η Φινλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό μαθητών (72%), ενώ ακολουθούν η Σλοβενία (71%), η Κροατία (70%), η Αυστρία και η Σλοβακία (και τα δύο 69%) και η Ολλανδία (68%). Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Ιρλανδία (10%), η Κύπρος (17%), η Ουγγαρία (23%), η Λιθουανία – Μάλτα με 27%) και η Ελλάδα (29%).

Σημειώνεται ακόμη ότι η πλειοψηφία των μαθητών που παρακολούθησαν προγράμματα επαγγελματικής και τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν αρσενικά σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο (52%), το Βέλγιο και τη Σουηδία (και 51%) και τη Φινλανδία (λίγο περισσότερο από 50%), όπου η πλειοψηφία ήταν γυναίκες. Στην αντίθετη πλευρά, κάτω από 40% ποσοστό θηλυκών στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση καταγράφουν η Κύπρος (23%), η Ιρλανδία (33%), η Ελλάδα (34%), η Λιθουανία (38%), η Γερμανία (37%), η Ιταλία (38%), η Ουγγαρία και η Πολωνία (και τα δύο 39%).

Πηγή: philenews

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024