ΚΥΠΡΟΣ: Τι μέλλει γενέσθαι στην πρωτοφανή υπόθεση του serial killer; (ΒΙΝΤΕΟ)

orestis Έγκλημα Μιτσερό

Η υπόθεση των στυγερών εγκλημάτων του “Ορέστη”, η οποία συγκλόνισε και πάγωσε το παγκύπριο παίρνει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο 35χρονος καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος Νίκος Μεταξάς παραπέμπεται  σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 24 Ιουνίου αφού οι ανακριτές καταχώρησαν την φρικιαστική υπόθεση στο δικαστήριο.

Μέχρι τότε ο Νίκος Μεταξάς θα κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές.

Τι μέλλει γενέσθαι όμως στην φρικιαστική υπόθεση; Τι θα συμβεί εάν ο Μεταξάς δηλώσει μη παραδοχή; Τι σημαίνει η καταχώρηση της υπόθεσης στο δικαστήριο; Πόσο δυνατό “χαρτί” είναι η γραπτή του ομολογία στο δικαστήριο;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα τα οποία απάντησε στο στούντιο της εκπομπής Alpha Ενημέρωση, ο νομικός και εγκληματολόγος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Τι σημαίνει η καταχώρηση της υπόθεσης στο δικαστήριο;

“Στην ουσία θα είναι κατηγορούμενος πλέον και όχι ύποπτος, θα του απαγγελθούν οι κατηγορίες όπου θα πρέπει να δώσει απάντηση, όπως παραδοχή ή μη παραδοχή. Σε περίπτωση παραδοχής αποφεύγεται το στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας και προχωράμε άμεσα στην επιβολή ποινής. Δεν υπάρχει μετριασμός ποινής όταν είναι φόνος εκ προ μελέτης.”

Το ότι οδηγείται ο Νίκος Μεταξάς στις Κεντρικές Φυλακές, αυτό εμποδίζει τους ανακριτές να μεταβούν εκεί και να τον ανακρίνουν;

“Εάν υπάρχει μαρτυρία η οποία δεν ήταν εις γνώση τους τότε αυτό δεν τους εμποδίζει”.

Με ποια ποινή είναι αντιμέτωπος ο Νίκος Μεταξάς;

Η ποινή για το φόνο εκ προμέλετης είναι μονόδρομος, είναι δια βίου φυλάκιση αυτό επιτάσσει ο ποινικός κώδικας, πλην όμως αντιμέτωπος όμως με 7 φόνους εκ προμελέτης η ποινή προβλέπεται να είναι επτά φορές ισόβια. Εάν οι ποινές είναι συντρέχουσες θα δικαιούται στα 25 χρόνια αίτηση αποφυλάκισης εάν όμως είναι διαδοχικές αυτό σημαίνει στη φυλακή μέχρι το βιολογικό του τέλος”.

Παίζει ρόλο στο δικαστήριο ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά;

“Βεβαίως τόσο στο δικαστήριο όσο και στο αίτημα για αποφυλάκιση γιατί εξετάζεται το εύρος του αδικήματος, όπως με ποιο τρόπο έγινε το έγκλημα, η κάθε αυτό πράξη του εγκλήματος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούνται ενώπιον του δικαστηρίου για επιβολή ποινής αλλά και για το αίτημα αποφυλάκισης”.

Eίναι πρωτόγνωρη υπόθεση για τα κυπριακά δεδομένα και στο δικαστήριο;

“Βεβαίως. Εμείς ως νομικοί είμαστε πολύ περίεργοι, ειδικά αυτοί που ασχολούνται με το ποινικό δίκαιο και την εγκληματική επιστήμη να δούμε πως το δικαστήριο θα αντιμετωπίσει αυτή την υπόθεση, νομικά αλλά και την εγκληματολογία”.

Τι θα συμβεί εάν την ερχόμενη Δευτέρα δηλώσει μη παραδοχή;

“Τότε θα πρέπει να ξεκινήσει το ακροαματικό στάδιο της διαδικασίας, να παρουσιάσει τους λόγους που θα στηρίξει το τεκμήριο της αθωότητάς του,  να παρελάσουν μάρτυρες, τεκμήρια να εξεταστούν να αντεξεταστούν, εδώ είναι που χρειάζεται και δικηγόρος εκτός και αν ο ίδιος θέλει να εκπροσωπήσει τον εαυτό του που έχει κάθε δικαίωμα”.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει δικηγόρο. Αυτό είναι δείκτης ότι πάει για παραδοχή;

“Ηλογική αυτό λέει. Εάν λάβουμε υπόψη την σχολή που αποφοίτησε ο συγκεκριμένος νομίζω ότι ο ίδιος ξέρει πολύ καλά με τι βρίσκεται αντιμέτωπος και δεν νομίζω ότι με βάση τα τεκμήρια μπορεί να προσφέρει ότιδήποτε άλλο η παρουσία δικηγόρου. Στη περίπτωση δε, που θα δούμε ότι δεν θα παραδεχτεί, είναι με δική μου εκτίμηση, με βάση το προφίλ του κατά συρροή δολοφόνου”.

Η γραπτή ομολογία του Νίκου Μεταξά πόσο δύσκολο είναι να αμφισβητηθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου;

“Η ομολογία στο χώρο της νομικής είναι η κορωνίδα της παραδοχής εφόσον αυτή έχει ληφθεί μέσα στα πλαίσια του νόμου. Όταν η ομολογία αυτή παραπέμπει σε τεκμήρια, υποδείξεις σκηνών που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία είναι ικανή να τον καταδικάσει από μόνη της”.

Πού θα είναι κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές;

“Όταν κάποιος κατηγορούμενος είναι υπόδικος μέχρι να κριθεί η ενοχή του ή η αθωότητά του κρατείται σε ξεχωριστό χώρο. Εφόσον κριθεί ένοχος και θα οδηγηθεί στις Κεντρικές Φυλακές για έκτιση της ποινής του ο βασικός γνώμονας που λαμβάνεται υπόψη είναι το έγκλημα, η σοβαρότερη ποινή επί της προκειμένης είναι ο φόνος εκ προμελέτης και εξετάζεται τι έχει φονεύσει. Σε αυτή τη περίπτωση που περιλαμβάνονται και παιδιά πιστεύω ότι θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα όπου θα βρίσκεται σε αυστηρή ασφάλεια.

Πώς αποδεικνύεται ο φόνος εκ προμέλετης στο δικαστήριο;

“Η προμελέτη είναι στην ουσία η ένοχη σκέψη να προβείς στο φόνο καθοδηγούμενος από όποιοδήποτε αίσθημα και είχες χρόνο να ανακαλέσεις αυτό το αίσθημα και δεν το έπραξες. Αυτό είναι το διαφορετικό που λέμε δολοφονία εν βρασμό ψυχής. Σε αυτή τη περίπτωση η προμελέτη, υπήρχε ο χρόνος να κάνει ανάκληση και στην ουσία δεν το έπραξε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτός είναι ο αριθμός των θυμάτων..

“Με τα όσα γνωρίζουμε υπάρχει μια προσέγγιση που θέλει τους κατά συρροή δολοφόνους να ομολογούν όλα τους τα εγκλήματα. Υπάρχει όμως μια απόκλιση από αυτό τον κανόνα που έχει να κάνει με την ανάγκη του κατά συρροή δολοφόνου να βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας. Γενικά, για έναν κατά συρροή δολοφόνο, υπάρχουν παραδείγματα, έχουν ομολογήσει περισσότερες δολοφονίες αφού καταδικάστηκαν και είχαν εξευρεθεί τα πτώματα. Οδηγούμενοι στη φυλακή είπαν θα ομολογήσω και άλλους φόνους. Ένα βασικό χαρακτηριστικό τους είναι όταν συλληφθεί να γίνει γνωστός”.

Για τον τρόπο δράσης τους τι μπορείτε να πείτε;

“Υπάρχει μια ομοιομορφία όσον αφορά στην επιλογή των χώρων που θα αποθέσει τα πτώματα όσον και στον τρόπο διάπραξης του εγκλήματος, ο στραγγαλισμός και η απόθεση σε τσάντες, με τσιμεντομπλόκ σε λίμνες και πηγάδια είναι ο ίδιος. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω, οι κατά συρροή δολοφόνοι έχουν κλιμάκωση, δηλαδή ξεκινούν άτακτα αφήνοντας περισσότερα τεκμήρια στη προσπάθεια να τελειοποιήσουν το έγκλημά τους. Μπορεί η κλιμάκωση να είναι αμιδρή, εξαρτάται από το προφίλ του κατά συρροή δολοφόνου. Αν θα μάθουμε κάτι καινούριο θα είναι δια στόματος του ίδιου.”

Πηγή: Alphanews/Μαρία Μασουρή