ΚΥΠΡΟΣ: To Xρονικό της πανδημίας το 2021 – lockdown, εμβολιασμοί, εκτόξευση κρουσμάτων το Δεκέμβριο

Μια δύσκολη χρονιά ήταν το 2021 σε συνέχεια του 2020 για την Κύπρο, όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο, με την πανδημία του κορωνοϊού να καλπάζει

Αντίγραφο του Main Image x2 30 2021, Εμβολιασμοί, πανδημία, χρονικό

Μια δύσκολη χρονιά ήταν το 2021 σε συνέχεια του 2020 για την Κύπρο, όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο, με την πανδημία του κορωνοϊού να καλπάζει καταγράφοντας κατά καιρούς μεγάλους αριθμούς ημερησίων κρουσμάτων προκαλώντας το θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις .

Οι πολίτες βίωσαν εκ νέου τα lockdown και την επιβολή περιοριστικών μέτρων, στερούμενοι βασικών τους ελευθεριών υπό την σκιά του φόβου για την πανδημία. Μέτρα που έφεραν κόπωση και πίεση στους ανθρώπους με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι μεταλλάξεις του βρετανικού στελέχους, της Δέλτα, αύξησαν τις νοσηλείες ενώ σημείωσαν και θανάτους. Αποκορύφωμα ήταν η έλευση της Όμικρον, μετάλλαξη για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απόλυτα ακριβή στοιχεία.

Ελπίδα για έξοδο από την κρίση έδωσαν τα εμβόλια. Κατά την διάρκεια του 2021 συνεχίστηκε εντατικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα ενώ έγιναν τεράστιες προσπάθειες να μεταπειστούν οι αναποφάσιστοι.

Με την έλευση της Όμικρον, ο Δεκέμβριος του 2021 κατέγραψε αρνητικά ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Ιανουάριος – Η Κύπρος σε lockdown

Ο Ιανουάριος του 2021 βρήκε την Κύπρο σε lockdown και στην κόκκινη ζώνη. Στις 8.1.2021 ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα μέχρι τέλος του μήνα για περιορισμό της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα προέβλεπαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας και απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων με τις μετακινήσεις να γίνονται μόνο με γραπτό μήνυμα και μέχρι δύο γραπτά μηνύματα την ημέρα ανά άτομο.

Εφαρμόστηκε η υποχρεωτική τηλεργασία στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξαίρεση τις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, ενώ η Θεία Λειτουργία στους ιερούς χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείτο χωρίς την παρουσία πιστών.

Επίσης, η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες διεξαγόταν εξ αποστάσεως.

Ανανεώθηκε ακόμη μέχρι τις 10 Ιανουαρίου το διάταγμα που προέβλεπε την υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για τα άτομα που αφικνούνταν από το Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο 7 ημερών.

Στις 3.1.2021 εντοπίστηκε και στην Κύπρο το νέο στέλεχος του κορωνοϊού από την Βρετανία.

Σχεδόν στο 100% έφτασε η πληρότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό,

Στο μεταξύ συνεχίστηκε το εμβολιαστικό πρόγραμμα με στόχο την προστασία των ευάλωτων ομάδων και των επαγγελματιών υγείας.

Στις 27.1.2021 ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 με το άνοιγμα δημοτικών/Γ` Λυκείου και λιανικού εμπορίου σταδιακά.

Στις 28.1.2021 τέθηκε σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test των εργαζομένων.

Φεβρουάριος – Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων

Από την 1η Φεβρουαρίου άρχισε η 1η φάση της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Στις 2.2.2021 αποφασίστηκε ο έλεγχος με rapid test εργαζομένων σε επιχειρήσεις και σε σχολικές μονάδες.

Στις 8.2.2021 η Κύπρος εισήλθε στη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Στις 17.2.2021 είχαμε επανέναρξη πτήσεων και επαναλειτουργία αερολιμένων με επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας.

Αποφασίστηκε επίσης, η επανέναρξη λειτουργίας στα σχολεία για μαθητές Α` και Β` Λυκείου.

Μάρτιος – Ελπίδα για έξοδο από την πανδημία λόγω εμβολιασμών

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 6.3.2021 ότι μεγαλώνει η ελπίδα για επιστροφή στην καθημερινότητα, καθώς οι εμβολιασμοί άγγιξαν τις 100.000.

Στις 7.3.2021 έγινε διαμαρτυρία στη Λεμεσό κατά των μέτρων για την πανδημία, ενώ εκδήλωση διαμαρτυρίας οργάνωσε ομάδα γονέων στην ελεύθερη Αμμόχωστο για τα rapid test.

Στο μεταξύ, ο ΟΚΥπΥ εκπόνησε πλάνο για αύξηση των κλινών για περιστατικά COVID-19 στις 300 με συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

Στις 15.3.2021 η Κύπρος ανέβαλλε τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν ως προς την καταλληλότητα του για να επαναρχίσει στις 19.3.2021 ύστερα από συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Στις 16.3.2021 έγιναν νέες χαλαρώσεις με επιβαρυμένη, όμως την επιδημιολογική εικόνα κι άνοιξαν χώροι εστίασης.

Στις 18.3.2021 ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μεγάλη είναι η διασπορά του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο και απηύθυνε νέα έκκληση για συμμόρφωση με μέτρα.

Στις 22.3.2021 οι γονείς Μέσης έξω από το Προεδρικό ζήτησαν την επαναλειτουργία των γυμνασίων.

Στις 29.3.2021 αποφασίστηκε, όπως ρινικά να διεξάγεται η δειγματοληψία στα ανήλικα άτομα σε Λύκεια, Ειδικά Σχολεία και σημεία δειγματοληψίας.

Απρίλιος – Επιστροφή σε lockdown

Από τις αρχές Απριλίου τέθηκαν σε ισχύ νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα που θα ανατρεπόταν στην συνέχεια με καθολικό lockdown λόγω νέας αύξησης κρουσμάτων που έφθασε τα 705, με 199 ασθενείς να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Στις 2.4.2021 επαναλειτούργησαν με φυσική παρουσία τα Γυμνάσια παγκύπρια και τα Δημοτικά της Λεμεσού τα οποία είχαν κλείσει ύστερα από τον εντοπισμό μεγάλων αλυσίδων κορωνοϊού.

Στις 9.4.2021 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επίσκεψη του στο ΓΝ Αμμοχώστου έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί.

Στις 15.4.2021 με AstraZeneca εμβολιάστηκε το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια ένδειξη ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ακίνδυνο.

Στις 22.4.2021 αποφασίστηκε όπως, οι προσωπικοί γιατροί εμβολιάζουν πολίτες στο ιατρείο τους με εμβόλιο AstraZeneca.

Στις 23.4.2021 λόγω της πίεσης στα νοσοκομεία, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε καθολικό lockdown για 2 εβδομάδες.

Μέσα στον Απρίλιο αποφασίστηκε επίσης, ότι μόνο με εμβόλια και τεστ 72 ωρών θα επιτρέπεται η
παρουσία σε χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση.

Μάιος – 7 άτομα απεβίωσαν την Δευτέρα του Πάσχα

Στις 3.5.2021, Δευτέρα του Πάσχα, επτά άτομα απεβίωσαν λόγω COVID-19

Στις 5.5.2021 χαλαρώσεις στα μέτρα κατά COVID-19 από 10 Μαΐου με τη λήξη του λοκντάουν αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, με την κατάργηση στην αποστολή γραπτού μηνύματος για μετακίνηση αλλά εισήχθη το safepass (εμβολιασμός, ανοσία ή τεστ 72 ωρών) ως προϋπόθεση για είσοδο σε πολλούς χώρους.

Στις 10.5.2021 τέθηκε σε λειτουργία το safepass.

Στις 19.5.2021 ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις έγινε ο εντοπισμός του ινδικού και νοτιοαφρικανικού στελέχους κορωνοϊού στην Κύπρο.

Μέχρι τις 31.5.2021 ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση έφθασε στο 53%.

Ιούνιος – Άνοιξαν τα οδοφράγματα και συνεχίστηκαν οι χαλαρώσεις

Στις 4.6.2021 άνοιξαν τα οδοφράγματα μετά από 15 σχεδόν μήνες υπολειτουργίας λόγω μέτρων για την πανδημία.

Την ίδια μέρα τέθηκαν σε ισχύ νέες χαλαρώσεις στα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Στις 10.6.2021 τερματίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας και επαναλειτούργησαν τα νυχτερινά κέντρα ενώ στις 16.6.2021 αποφασίστηκε η παρουσία φιλάθλων σε αγώνες όλων των αθλημάτων.

Στις 23.6.2021 το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του ότι πάνω από 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι ενώ υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού νεαρών.

Ιούλιος – Κίνητρα στους νεαρούς να εμβολιαστούν

Στις 2.7.2021 για πρώτη φορά από αρχή πανδημίας η διάμεση ηλικία κρουσμάτων ήταν τα 23 έτη, σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά,

Στις 5.7.2021 δημοσιεύτηκε το διάταγμα για παραχώρηση άδειας στους εργαζόμενους για εμβολιασμό σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Στις 16.7.2021 δόθηκαν κίνητρα από 13 επιχειρήσεις και οργανισμούς για εμβολιασμό ατόμων μέχρι 30 ετών.

Στις 18.7.2021 μετά το πέρας εκδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα για την πανδημία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, το συγκρότημα ΔΙΑΣ και ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα» δέχθηκαν βίαιη επίθεση από ομάδα ατόμων.

Μέχρι 20 Ιουλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, εμβολιάστηκε κατά κορωνοϊού το 70,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Στις 30.7.2021 πράσινο φως για εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω, άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μέχρι τις 31.7.2021, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η παραλλαγή Δέλτα επικρατούσε πλήρως στην κοινότητα.

Στις 31.7.2021, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι υποχρέωση των ανεμβολίαστων να πληρώνουν για rapid tests εφόσον αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν.

Αύγουστος – Κατάργηση δωρεάν rapid test σε ανεμβολίαστους και πίεση στα νοσηλευτήρια

Την 1.8.2021 καταργήθηκαν τα δωρεάν rapid test σε ανεμβολίαστους.

Στις 4.8.2021 ξεπέρασαν το 1 εκ. οι εμβολιασμοί στην Κύπρο.

Στις 6.8.2021 ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου δήλωνε ότι οι νοσηλείες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Σεπτέμβριος – Χορήγηση τρίτης δόσης

Στις 2.9.2021 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου mRNA κατά της COVID-19 σε άτομα άνω των 65 ετών, διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Αποφασίστηκε επίσης επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με φυσική παρουσία στα 2/3 της πληρότητας με απαραίτητη επίδειξη safepass και επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι 22 Σεπτεμβρίου.

Στις 7.9.2021 επανήρχισε ο προγραμματισμός μη επειγόντων χειρουργείων ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα δήλωνε μέσα στον Σεπτέμβριο ότι «μετά από δύο μήνες στο «κόκκινο», οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο για να σταματήσουμε τον καλπασμό του φονικού ιού και των μεταλλάξεων του. Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια μας είναι πολύ καλή και οι νοσηλείες μειώνονται συνεχώς».

Στις 14.9.2021 ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι συνεχής είναι η προσπάθεια για εμβολιαστική κάλυψη, 80% έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση.

Οκτώβριος – Ξανά στο «κόκκινο» η Κύπρος

Στις 8.10.2021 στοχευμένες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού στην κοινότητα, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανάμεσα στις χαλαρώσεις ήταν η αυξημένη παρουσία θεατών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε πληρότητα 75% της χωρητικότητας του γηπέδου υπό προϋποθέσεις, η αύξηση του αριθμού θεατών σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους και αιθουσών θεαμάτων και των θαμώνων σε υποστατικά και χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων, ξενοδοχεία, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπως και των πιστών στις εκκλησίες.

Στις 8.10.2021 τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο Ιατρείο για long COVID ασθενείς.

Στις 10.10.2021 λειτούργησε μεγάλο walk – in στο Λανίτειο.

Στις 15.10.2021 μειώθηκε στα 60 έτη το ηλικιακό όριο και προστέθηκαν νέες ομάδες ευπαθών για τη χορήγηση της ενισχυτικής 3ης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου, με 3η δόση εμβολιάστηκαν 29.897 άτομα.

Στις 21.10.2021 ξανά στο κόκκινο η Κύπρος στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC.

Στις 25.10.2021 σε δύο δείγματα από 279 εντοπίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα+.

Νοέμβριος – 3η δόση εμβολίου από 18 ετών και άνω, εμφάνιση Όμικρον

Στις 4.11.2021 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση των μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19, καθώς και την επέκταση του ηλικιακού ορίου για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση στα 50 έτη.

Στις 10.11.2021 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εισήγηση του Υπουργού Υγείας για παραχώρηση άδειας αναπαύσεως στους εργαζόμενους πολίτες που εμβολιάζονται με ενισχυτική δόση.

Στις 11.11.2021 δύο νέα φάρμακα κατά COVID-19 (Ronapreve και Regkirona) εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στις 12.11.2021 σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά, η Λεμεσός παρουσίαζε το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας ασθενών με COVID-19 και η ομάδα 10-19 ετών η πλέον επιβαρυμένη σε διαγνώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στις 15.11.2021 Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αποφάσισαν «όχι» στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, ενώ ανακοινώθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ενισχυτική δόση εμβολίου κατά COVID-19 από 18 ετών και άνω.

Στις 20.11.2021 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε ότι «πρέπει επιτέλους κάποιοι να κατανοήσουν ότι έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η ατομική είναι και κοινωνική ευθύνη» ενώ προανήγγειλε αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας, ώστε να αποφευχθεί το ολικό lockdown.

Στις 24.11.2021 νέα μέτρα αποφάσισε το Υπουργικό, που τέθηκαν σε ισχύ από τις 29 Νοεμβρίου για αναχαίτιση πανδημίας κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων, μειώθηκε το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη και όλα τα άτομα ηλικίας 6 – 11 ετών θα πρέπει να παρουσιάζουν Safe Pass, ενώ από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test.

Στις 26.11.2021 το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε απαγόρευση εισόδου στην Κύπρο σε αφρικανικές χώρες λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Δεκέμβριος – Αυστηροποίηση μέτρων, έλευση Όμικρον

Στις 2.12.2021 έξι μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε όπως από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, όλοι ανεξαρτήτως οι επιβάτες που εισέρχονται στην Κύπρο θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό PCR test με το κόστος των 15 ευρώ να το επιβαρύνεται ο επιβάτης, να γίνεται τηλεργασία για ποσοστό 20% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, αναστολή παρουσιάσεων εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και αναστολή όλων των εκδηλώσεων εντός και εκτός των εμπορικών κέντρων.

Στις 2.12.2021 με Διάταγμα το Υπουργείο Υγείας ανέβαλε χειρουργεία ψυχρών περιστατικών και επίταξε κλίνες.

Μέχρι τις 11.12.2021 συνολικά 5 περιστατικά «Όμικρον» εντοπίστηκαν στην Κύπρο.

Καταγράφηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας καθώς και επιθέσεις κατά σχολείων από διαμαρτυρόμενους γονείς για τα μέτρα που επιβλήθηκαν στα παιδιά.

Στις 13.12.2021 το Υπουργικό αποφάσισε εννέα νέα μέτρα για περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, με έμφαση σε παιδιά και μη εμβολιασμένους με τα σημαντικότερα να αφορούν την απόφαση για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11, τις στενές επαφές, την είσοδο σε εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις αλλά και σε χώρους εστίασης εντός ξενοδοχείων, η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένα άτομα τα οποία θα πρέπει να έχουν επίσης κάνει είτε rapid test είτε pcr, καθώς και τη μείωση της περιόδου για τη χορήγηση της 3ης δόσης από 6 μήνες σε 5 μήνες και δύο εβδομάδες.

Στις 17.12.2021 το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 28 δείγματα με την μετάλλαξη Όμικρον στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στις 20.12.2021 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για την πανδημία, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε αυστηρότερα.

Στις 21.12.2021 ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αποφάσισε την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στις 10 Ιανουαρίου. Κατά την επιστροφή όλοι ανεξαιρέτως, μαθητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR διάρκειας 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευση αντιγόνου Rapid test διάρκειας 48 ωρών.

Ακόμη, από τις 22 Δεκεμβρίου 2021, όλοι οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα κατά της COVID-19 ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας 180 ημερών) υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test με διάρκεια 7 ημερών για την είσοδο τους στον εργασιακό τους χώρο. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Αποφασίστηκε επίσης η μείωση της χρονικής περιόδου του πιστοποιητικού νόσησης κατά της νόσου COVID-19 από 6 μήνες (180 ημέρες) σε 3 μήνες (90 ημέρες) με ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Στις 27.12.2021 προέκυψε το αρνητικό ρεκόρ 1.925 περιστατικών COVID-19 ενώ στις 28.12.2021 καταγράφηκαν 2.241 κρούσματα.

Στις 29.12.2021, ημέρα που καταγράφηκαν 3.002 κρούσματα, συνήλθε εκτάκτως το βράδυ, το Υπουργικό Συμβούλιο για την λήψη μέτρων. Είχε προηγηθεί σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπου οι ειδικοί κατέθεσαν εισηγήσεις.

Το Υπουργικό αποφάσισε αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, κατάργηση του safe pass σε αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και επιπλέον μέτρα περιορισμού της μετάδοσης σε χώρους συναθροίσεων, και τηλεργασία για ποσοστό 40% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού του τομέα παροχής υπηρεσιών.

Στις 29.12.2021 ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας ήταν 157.928 με 635 θανάτους.