Κύπρος: Ξενάγηση στη νεκρή ζώνη από την Google (ΒΙΝΤΕΟ & EΙΚΟΝΕΣ)

google11 Google, Νεκρή Ζώνη

Μια περιδιάβαση σε πρώην πολεμικές ζώνες και σε διαφιλονικούμενες περιοχές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι χρήστες των διαδικτύου μέσω ενός τεχνολογικά προηγμένου προγράμματος που ανέπτυξε η Google σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια Durham και Royal Holloway. Το πρόγραμμα μεταφέρει τους θεατές σε μια εικονική πραγματικότητα και παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ξεναγηθούν και να δουν με απίστευτη λεπτομέρεια τη νεκρή ζώνη της Κύπρου, αντάρτικες περιοχές της κολομβιανής ζούγκλας και εγκαταλελειμμένα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο γαλλικά χωριά, όπως ακριβώς είναι σήμερα.

Η Νεκρή Ζώνη της Κύπρου ή το No Man’s Land, όπως λέγεται διεθνώς, είναι μια λωρίδα γης χωρίς ζωή. Ένα επώδυνο όριο διχασμού, που χωρίζει τις ελεύθερες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Πράσινη Γραμμή είναι το σημείο που καθιστά την Λευκωσία την τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

google2 Google, Νεκρή Ζώνη

Πολυμέσα, εικόνες υψηλής ανάλυσης, τεχνολογίες VR, 3D ηχογραφήσεις και συνεντεύξεις ανθρώπων για το πώς βιώνουν τη νεκρή ζώνη, είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η Google και οι γεωγράφοι των δύο βρετανικών πανεπιστημίων, προκειμένου να μας μεταφέρουν στη Νεκρή Ζώνη, η οποία βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών.

Το έργο που επιτρέπει σε όλους τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά σημαντικές περιοχές που παραμένουν κλειδωμένες πίσω από συρματοπλέγματα και ναρκοπέδια είναι μια συνεργασία μεταξύ της Google Arts & Culture και των ερευνητών στα πανεπιστήμια Durham και Royal Holloway.

Ποδηλατώντας κόντρα στα εμπόδια

 

Η ιστορία των αγροτών

 

Η ιστορία μιας Ε/κ και μιας Τ/κ που με την τέχνη τους αμφισβητούν τη Νεκρή Ζώνη

 

Μια δικοινοτική ομάδα εφήβων ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Νεκρή Ζώνη

Πηγή: Philenews