ΚΥΠΡΟΣ: Ζητείται η εκταφή των οστών του Θανάση 14 χρόνια μετά τον μυστηριώδη θάνατο του

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον μυστηριώδη θάνατο του Θανάση Νικολάου, 26 ετών στρατιώτη τότε, κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας, οι δικοί του ζητούν την εκταφή των οστών του για διενέργεια νέας εξέτασης από ιατροδικαστή.

Σχετική αίτηση καταχωρήθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, από τους γονείς, τα δύο αδέλφια και την αδελφή του. Σε ένορκη δήλωση της μητέρας του Ανδριάνας Νικολάου αναφέρεται ότι η αλήθεια δεν παραγράφεται αλλά επιβάλλεται λόγω των αδιευκρίνιστων αιτιών θανάτου του από τις δύο θανατικές ανακρίσεις που διενεργήθηκαν. Το δράμα λοιπόν της οικογένειας του εθνοφρουρού που βρέθηκε σκοτωμένος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και που απασχόλησε για πολύ καιρό την Αστυνομία, τους θανατικούς ανακριτές και άλλα θεσμικά όργανα χωρίς να καταλήγουν σε συμπεράσματα για τα αίτια του τραγικού αυτού θανάτου, επανέρχεται στην επιφάνεια. Η εκταφή των οστών του ζητείται ώστε αυτά να εξεταστούν από τον καθηγητή πρώην προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππο Κουτσάφτη, ο οποίος σε σχετική έκθεσή του εκφράζει την άποψη ότι η επανεξέταση του οστικού σκελετού έχει μεγάλο ιατροδικαστικό ενδιαφέρον προκειμένου να εκτιμηθεί εάν πράγματι πρόκειται για πτώση από ύψος 30 μέτρων επί ανενδότου επιφανείας ή οι τραυματισμοί του–κατάγματα οφείλονται σε άλλο γεγονός. Η αίτηση η οποία έγινε διά του δικηγόρου των συγγενών Λουκή Λουκαΐδη, ορίστηκε για ακρόαση στις 21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ένορκο δήλωση της μητέρας του 26χρονου Ανδριάνας που συνοδεύει την αίτηση, ζητείται όπως οριστεί θανατικός ανακριτής είτε απευθείας είτε με επανάνοιγμα της τελευταίας θανατικής ανάκρισης αρ.104/05 για το ίδιο πρόσωπο για ιατροδικαστική εξέταση της σορού του αποβιώσαντος από τον καθηγητή δρα Φίλιππο Κουτσάφτη. Όπως αναφέρεται, ο Θανάσης εντοπίστηκε νεκρός στις 29/9/2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας. Στη συνέχεια εξετάστηκε από ιατροδικαστές. Στην πρώτη θανατική ανάκριση το πόρισμα ήταν ότι ο θάνατος επήλθε λόγω πτώσης εξ ύψους κάτω από συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτοκτονία. Το πόρισμα αυτό αμφισβητήθηκε από την οικογένειά του και το Ανώτατο Δικαστήριο το 2008 το ακύρωσε και διέταξε τη διεξαγωγή δεύτερης θανατικής ανάκρισης από διαφορετικό ανακριτή, το πόρισμα του οποίου εξεδόθη στις 19/10/2009. Όμως δεν καταλήγει ως προς τα αίτια θανάτου του Αθανάσιου. Ο ανακριτής αυτός βρήκε ότι «…δεν έχω εντοπίσει μαρτυρία που να δημιουργεί ποινική ευθύνη τρίτου προσώπου… αιτία θανάτου ήταν τραύματα λόγω πτώσεως εξ ύψους». Αλλά δεν έδωσε εξηγήσεις. Η οικογένεια του θανόντα διαφώνησε και με αυτό το πόρισμα, με αποτέλεσμα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/10/2010 διορίστηκαν δύο ποινικοί ανακριτές για να ερευνήσουν τις περιστάσεις του θανάτου του Αθανάσιου.

Το Υπουργείο Άμυνας επίσης ζήτησε από τον ανακριτή δρα Μ. Ματσάκη να ετοιμάσει σχετική έκθεση. Ο δρ Μ. Ματσάκης κατέληξε στην έκθεσή του ότι η απουσία πολλαπλών σοβαρών και χαρακτηριστικών σκελετικών κακώσεων, καθιστά το πόρισμα των δυο θανατικών ανακρίσεων «ότι ο Αθανάσιος πέθανε από πτώση από την 30 μέτρων ύψους γέφυρα Άλασσας» επισφαλές και μη αποδεκτό, «…θεωρώ ότι το μόνο που θα μπορούσε να λεχθεί σαν πόρισμα της θανατικής ανάκρισης είναι ότι τα αίτια θανάτου είναι απροσδιόριστα».

Ο Γενικός Εισαγγελέας στη συνέχεια ενώ θεωρούσε άσκοπη τη διενέργεια νέας ιατροδικαστικής έρευνας, ωστόσο αργότερα εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο «τη συνέχιση των ανακρίσεων αφού το τελικό πόρισμα κρίθηκε ως ελλιπές». Το Υπουργικό Συμβούλιο δέχτηκε την εισήγηση, ενώ το 2013 οι ποινικοί ανακριτές ζήτησαν το επανάνοιγμα της θανατικής ανάκρισης και με επιστολή τους ημερ. 06/02/2014 εξηγούν ότι ζήτησαν την εκταφή του αποθανόντος «γιατί ήταν η μόνη ενέργεια που θεωρήσαμε ότι δεν κάναμε κατά το στάδιο της ανάκρισης». Τελικά οι ποινικοί ανακριτές δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν μαρτυρία ικανή να καταδείξει επακριβώς τα αίτια θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου «αλλά με βάση την επιστημονική μαρτυρία πέντε εμπειρογνωμόνων θεωρείται ότι πιθανόν ο θάνατος να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε πτώση από το ύψος» και έτσι εισηγήθηκαν την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία. Ο Γενικός Εισαγγελέας ελλείψει οποιασδήποτε κατεύθυνσης έκρινε πως δεν ήταν δυνατόν να εξασφαλίσει οποιαδήποτε περαιτέρω μαρτυρία από την Αστυνομία. Ωστόσο, μετά από πιέσεις της οικογένειας, ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του στις 03/11/2014 ζήτησε από την Αστυνομία να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης λόγω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από δική του εισήγηση «αφού διαπιστώθηκε ότι όντως η Αστυνομία προέβη σε πλημμελή διερεύνηση της υπό αναφορά υπόθεσης», χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Η μόνη επιλογή η ταξινόμηση του φακέλου»

Η διερεύνηση της υπόθεσης έληξε με σημείωμα Δικηγόρου της Δημοκρατίας ως εξής: «Στις 26/09/2018 παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά τη περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης παραμένει γεγονός πως δεν έχει εξασφαλιστεί οποιαδήποτε μαρτυρία που να υποδηλώνει εγκληματική ενέργεια σε σχέση με τον θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου. Θεωρώ ότι έχει γίνει κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε να είχε γίνει και δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά η ταξινόμηση του φακέλου».

Και τούτο παρά το γεγονός ότι με βάση την επιστημονική μαρτυρία πέντε εμπειρογνωμόνων θεωρείται ότι πιθανόν ο θάνατος να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε πτώση από το ύψος.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ένορκο δήλωση, με βάση τα πιο πάνω, η εκταφή και εξέταση των οστών από τον κ. Φίλλιπο Κουτσάφτη είναι τώρα εφικτή λόγω της αφυπηρέτησης του. Η υλοποίησης των σημαντικών εισηγήσεων του Δρ. Φίλλιπου Κουτσάφτη επιβάλλει την εκταφή κατόπιν διατάγματος θανατικού ανακριτή της σορού του Αθανάσιου. « Όπως μας υπέδειξε ο δικηγόρος μου», αναφέρει η χαροκαμένη μητέρα, «η αλήθεια δεν παραγράφεται και η εξακρίβωση της επιβάλλεται ιδίως για μια υπόθεση θανάτου όπως η παρούσα που όπως φαίνεται η Αστυνομία δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει τα αίτια λόγω πλημμελούς διερεύνησης. Παράλληλα, η δικαιοσύνη επιβάλλει την εξακριβώσει της αλήθειας με όλα τα δυνατά μέσα».

Πηγή: Philenews