Κυρώσεις: Μπλόκο από κυπριακές τράπεζες σε 30+ πρόσωπα και εταιρείες

Όλες οι ανεξαιρέτως οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν προχωρήσει σε πάγωμα λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των οντοτήτων που περιλαμβάνονται στις χθεσινές κυρώσεις

Από το πρωί έχουν παγοποιήθει όλα τα περιουσιακά στοιχεία τόσο στις τράπεζες όσο και στο χρηματοοικονομικό σύστημα των φυσικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που χθες μπει κάτω από καθεστώς κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today όλες οι τράπεζες στην Κύπρο εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είτε αυτές εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τις ΗΠΑ είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δηλαδή, όλες οι ανεξαιρέτως οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν προχωρήσει σε πάγωμα λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των οντοτήτων που περιλαμβάνονται στις χθεσινές κυρώσεις από χθες.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν κάτω από καθεστώς κυρώσεων Κύπριοι και μη Ρώσοι πολίτες οι οποίοι κατηγορούνται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι βοηθούσαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για να γίνει κατανοητό, πιστωτικές κάρτες, τρεχούμενοι λογαριασμοί ή άλλοι λογαριασμοί που τηρούσαν τα άτομα και οι εταιρείες στις κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.

Σημειώνουμε ότι χθες έχουν μπει σε καθεστώς κυρώσεων πέραν των 30 φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από την Κύπρο μετά από απόφαση των βρετανικών και αμερικανικών αρμόδιων αρχών.

Σύμφωνα με πηγές γνώριμες με το ζήτημα επαφίεται στην αρμόδια Αρχή του Υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται θέματα κυρώσεων αν θα δοθούν κάποιες ελαφρύνσεις στα άτομα που βρίσκονται κάτω από κυρώσεις ώστε να μπορούν να διεξάγουν βασικές λειτουργίες μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στις νέες λίστες κυρώσεων δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση μέχρι στιγμής πλην του Δικηγόρου Χριστόδουλου Βασιλειάδη.

Ο κ. Βασιλειάδης με ανακοίνωσή του το πρωί διαψεύδει ότι το γραφείο του πρόσφερε υπηρεσίες σε πρόσωπο που περιλαμβάνεται στους καταλόγους κυρώσεων και ότι προχωρεί σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες προς τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, «προς τον σκοπό διαγραφής μας από τους σχετικούς καταλόγους».

Πηγή: economytoday