Λακκοτρύπης: Πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία στον στόχο “Καλυψώ”

a ΑΟΖ, Γιώργος Λακκοτρύπης, Ενέργεια, Φυσικό Αέριο

Για πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία στον στόχο Καλυψώ, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ έκανε σήμερα λόγο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ξεκαθαρίζοντας ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός της ερχόμενης βδομάδας, και αφού πρώτα ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον στόχο Καλυψώ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι σήμερα δεν θα γίνει κάποια ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ επειδή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόοδο των εργασιών στον στόχο και σημείωσε ότι τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά και πως χρειάζεται, ωστόσο, χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες όπως έχουν σχεδιαστεί.

«Είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες και πολύ πιθανόν οι ανακοινώσεις να γίνουν την ερχόμενη βδομάδα», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι δεν θα μπει σε λεπτομέρειες και επανέλαβε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά (τα στοιχεία) καθώς έχει εντοπιστεί κοίτασμα, υποδεικνύοντας ότι είναι πολύπλοκη η μορφολογία του συγκεκριμένου στόχου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Σε ερώτηση κατά πόσον η ποσότητα του κοιτάσματος είναι εκμεταλλεύσιμη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν θα μπει σε τέτοιες λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι καθώς «είμαστε και δύο μέρες πριν τις εκλογές, δεν θέλουμε να εκληφθεί ότι προσπαθούμε να χτίσουμε προσδοκίες».

«Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία, μέχρι εδώ, οι εργασίες συνεχίζονται, να μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε και με δύο εταιρείες οι οποίες είναι ενταγμένες και στα χρηματιστήρια των χωρών τους. Πρέπει να γίνουν όλα με τον σωστό τρόπο. Δεν θα μας επηρεάσει το γεγονός ότι έχουμε εκλογές», είπε.

Ερωτηθείς,  ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η γεωλογία είναι παρομοίου τύπου με το Ζορ. «Μέχρι εκεί, δεν θα μιλήσω ούτε για ποσότητες, ούτε για οτιδήποτε άλλο», ανέφερε.

Σε ερώτηση για ποιό λόγο κάνει τις δηλώσεις αυτές σήμερα, παραμονή των εκλογών, δημιουργώντας έστω και χωρίς να δίνει στοιχεία, κάποιες ελπίδες, και δεν περίμενε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε «γιατί χτίστηκε ακριβώς η προσδοκία ότι ήρθα να ενημερώσω τον Πρόεδρο και ξαφνικά είδαμε ότι επίκειντο ανακοινώσεις. Δεν θα γίνει καμία άλλη ανακοίνωση».

Σε ερώτηση αν το γεγονός ότι η εταιρεία χρειάζεται ακόμη μερικές μέρες επιπλέον από τις 35 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ερμηνεύεται θετικά ή αρνητικά, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι αυτού του είδους οι γεωλογικές δομές, οι ανθρακούχες, είναι αυτό που λένε «ζωντανές» και δεν είναι πανομοιότυπες η μια με την άλλη, οπότε μπορεί πολλές φορές να προκύπτουν κάποιες διαφορές και κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως έτσι έγινε και στην προκειμένη περίπτωση.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες στα χρηματιστήρια, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε: «πολύ πιθανόν την ερχόμενη βδομάδα».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία. «Μέχρι εκεί. Dεν θέλουμε να εκληφθεί ότι ανεβάζουμε τις προσδοκίες. Είναι αυτό που είναι, αναγκάζομαι να κάνω αυτή τη δήλωση ακριβώς για τον λόγο που προανέφερα, να κάνουμε λίγη υπομονή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ