Λουκέτο στα Λύκεια σήμερα για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο

Εξετάσεις τετραμήνων, λουκέτο στα Λύκεια, παγκύπρια ολοήμερη αποχή, Παιδεία

Με ολοήμερη αποχή από τα μαθήματα κλιμακώνουν σήμερα οι μαθητές των Λυκείων τα μέτρα τους, επιμένοντας σε πλήρη κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία κάλεσε τα παιδιά να αναθεωρήσουν τα μέτρα, καθώς απομένουν λίγες εβδομάδες πριν τις εξετάσεις.

Να προσέλθουν σε διάλογο με πνεύμα συνεργασίας και σύνεσης, αποφεύγοντας τη λήψη ακραίων μέτρων που οδηγούν σε χάσιμο πολύτιμου διδακτικού χρόνου και καταγραφή αδικαιολόγητων απουσιών, καλούν οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης. Όπως σημειώνεται, παρά τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα δικαιώματα που έχουν οι μαθητές, εντούτοις θα ακολουθήσουν σοβαρές συνέπειες.

«Οι μαθητές το Β’ τετράμηνο δικαιούνται σύμφωνα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, μόνο 60 απουσίες», αναφέρουν και προσθέτουν: «Από τις 13 Ιανουαρίου διανύουμε το Β’ τετράμηνο και ο χρόνος για όλους τους μαθητές είναι πολύτιμος. Ιδιαίτερα για εκείνους της Γ’ τάξης, αφού θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και έχουν στη διάθεσή τους μόνο 62 σχολικές ημέρες για κάλυψη της ύλης, εμπέδωση, επαναλήψεις και προετοιμασία». Κλείνοντας, προτρέπουν όλοι μαζί να διεκδικήσουν βελτιώσεις του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Παράλληλα, η επίτροπος για τα Δικαιώματα των Παιδιών, Δέσπω Μιχαηλίδου, εκφράζει έντονη ανησυχία και προβληματισμό για περιστατικό που φαίνεται να έλαβε χώρα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, όπου κατά τους ισχυρισμούς της ΠΣΕΜ, οι διευθυντές των εν λόγω μονάδων απαγόρευσαν στους μαθητές να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. «Αν αυτό αληθεύει, τότε, αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια της πολιτείας να προωθήσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών και ειδικότερα, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης».

Παράλληλα, η Επίτροπος τονίζει ότι οι φορείς της Πολιτείας έχουν υποχρέωση να παρέχουν στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους, η οποία θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Πηγή: philenews