Μαθητές προς Υπ. Παιδείας για παρέλαση: “Μόνο για δεξιώσεις…”

a2c10e2c693d8584e89e633ecf7a7017 επιστολή, Μαθητές, Παρέλαση, Υπουργείο Παιδείας

Ανοικτή επιστολή κόλαφος μαθητών προς το Υπουργείο Παιδείας, υπό τον τίτλο «Παρέλαση ή παρ-ελα-και-συ στην αδράνεια;», αποστέλλουν τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια Λυκείου Ακροπόλεως και Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Μεταξύ άλλων επικρίνουν την ακύρωση της μαθητικής παρέλασης λέγοντας ότι «μόνο για δεξιώσεις είμαστε ικανοί».

Πιο κάτω, αυτούσια η επιστολή:

«Ορκιζόμεθα ότι υπό την σκιά των ιερών μας τούτων συμβούλων ανδρούμενοι, θα τα διαφυλάττωμεν αγρύπνως, μετ’αυτοθυσίας δε υπερμαχόμενοι των ιδεωδών της πατρίδος, αόκνως θα μεριμνήσωμεν διά την δόξα της φυλής και το μεγαλείον του έθνους».

Τα λόγια αυτά κάναμε πράξη σήμερα κύριε Υπουργέ. Τα λόγια που εσείς υπαγορεύσατε στους λαβαροφόρους των σχολείων να ορκιστούν. Γιατί είναι ντροπή, ενώ οι πρόγονοί μας αψήφησαν τον βαρύ χειμώνα και τα κρυοπαγήματα και πάλεψαν ηρωικά για να αναχαιτίσουν την προέλαση του φασισμού, εμείς τρομοκρατημένοι από μερικές ψιχάλες- που τελικά δεν έπεσαν πότε- να ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ εθνικές παρελάσεις.

Έστω και αν τα σημάδια του καιρού ήταν αποτρεπτικά για τους μετεωρολόγους, τους ίδιους μετεωρολόγους που δήλωσαν πως την Κυριακή 27/10 δεν θα έβρεχε ενώ στην πραγματικότητα έγιναν καταιγίδες, η ακύρωση αποτελεί την εσχάτη επιλογή. Πολύ απλά η παρέλαση μπορούσε να πραγματοποιηθεί κανονικά και αν ο καιρός επιδεινωνόταν να διακοπτόταν προσωρινά ή να αναβαλλόταν. Θα έπρεπε κ. Υπουργέ από την στιγμή που δεν ήταν βέβαιες οι προβλέψεις, αφού απλές εφαρμογές στα κινητά έδειχναν την αποχώρηση του νέφους, να περιμένετε ως την τελευταία στιγμή, ως τις 11, για να προχωρήσετε σε ακύρωση. Όχι να προβείτε σε σχετικές ανακοινώσεις ώρες πριν την διεξαγωγή της παρέλασης.

Δεν θα πω πως οι κόποι των καθηγητών μας και των συμμαθητών μας πήγαν χαμένοι σήμερα. Όσοι συμμαθητές μας έδωσαν το παρόν τους, παρά τις αποτρεπτικές σας συστάσεις, έκαναν περήφανο το έθνος και καταχειροκροτήθηκαν από τον απλό κόσμο που θαύμασε τη νεολαία του νησιού. Από τον απλό κόσμο που γέμισε τις άδειες κερκίδες των επισήμων. Έτσι και αλλιώς η παρέλαση δεν γίνεται για κανένα από τους πολιτικούς, δεν προετοιμαζόμαστε εδώ και έναν μήνα για αυτούς, αλλά για να τιμήσουμε τους ήρωες στους οποίους χρωστάμε την ελευθερία μας και που όντας λίγοι νίκησαν το τέρας του φασισμού. Κρίμα όμως που δεν μπόρεσαν όλοι οι συμμαθητές μας να ήταν εκεί και που δεν επιτράπηκε σε όλα τα σχολεία να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Όμως επιτράπηκε στους επισήμους, που δεν ήρθαν καν, να παρευρεθούν στην δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας. Γιατί μόνο για δεξιώσεις είμαστε ικανοί τελικά… Ας οργανώνατε πρόχειρα μια τιμητική εκδήλωση. Ας κάνατε κάτι, ας μας αφήνατε να υψώσουμε ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες μας, ας μην ακυρώνατε τα πάντα.

Μεγαλώσαμε με ένα «Δεν ξεχνώ» στα τετράδιά μας. Αλλά ξεχνάτε κύριε Υπουργέ και ξεχνάμε και εμείς δυστυχώς μαζί σας. Γιατί δεν ακυρώνεις έτσι εύκολα εθνικό μνημόσυνο, αν δεν έχεις ξεχάσει. Πέρα από τις μπάντες και τα αγήματα, είναι το μήνυμα που δίνει η παρέλαση που έχει σημασία. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς που θυσιάστηκαν για μια Κύπρο, μια Ελλάδα και μια Ευρώπη δημοκρατική και ελεύθερη.

Ας σημειωθεί πως η τελευταία φορά που ακυρώθηκε εθνική επέτειος ήταν επί Αγγλοκρατίας…

Με εκτίμηση,

ΚΜΣ Λυκείου Ακροπόλεως
ΚΜΣ Παγκυπρίου Γυμνασίου

Πηγή:sigmalive