Με άδεια Ελληνοκύπριου επιχειρηματία αλυσίδα εστιατορίου στα κατεχόμενα

73AE4B08 8716 4782 B342 53850119D537

Σπάζοντας εμπάργκο δυο και περισσοτέρων δεκαετιών, άνοιξε πρόσφατα στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου το πρώτο εστιατόριο γνωστής αμερικανικής αλυσίδας. Ως τώρα με παρεμβάσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά κάτι τέτοιο είχε αποτραπεί, παρά τις σύντονες προσπάθειες που είχαν καταβάλει οι Τούρκοι. Οι προσπάθειες αυτές όμως προσέκρουσαν στη σθεναρή άρνηση των Ελληνοκύπριων επιχειρηματιών.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που εκπροσωπούσαν την αλυσίδα στην Κύπρο είχαν θέσει αυστηρό όρο όπως μη επιτραπεί το άνοιγμα εστιατορίων της αλυσίδας στα κατεχόμενα, κάτι που ίσχυε και εφαρμοζόταν από το 1999 που πρωτολείτουργησαν τα συγκεκριμένα εστιατόρια στην Κύπρο. Οι ιδιοκτήτες της αντιπροσωπείας στην Κύπρο και ένας Λιβανέζος συνέταιρός τους, είχαν καταβάλει από την αρχή έντονες προσπάθειες για να περιληφθεί στους όρους των συμβολαίων εκπροσώπησης της αλυσίδας στην Κύπρο η απαγορευτική αυτή ρήτρα. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό η αλυσίδα άλλαξε χέρια. Πουλήθηκε σε νέο επιχειρηματία ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας 24h.com.cy συναίνεσε στην απάλειψη του όρου για μη λειτουργία εστιατορίων της στα κατεχόμενα, γκρεμίζοντας τις προσπάθειες και τους κόπους τόσων χρόνων κάποιων άλλων που ήθελαν να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εγκατάσταση στα κατεχόμενα μιας διεθνούς εμπορικής εταιρείας αποτελεί βήμα προς τη σκοπούμενη αναγνώριση, πολιτική και οικονομική της οντότητας των κατεχομένων.

Μέχρι πρότινος οι Τούρκοι στα κατεχόμενα για να ξεπεράσουν την απαγόρευση λειτουργούσαν εστιατόρια με την επωνυμία “Burger City”, που παρέπεμπε στη γνωστή φίρμα. Τώρα που πήραν την άδεια άρχισαν να τα αλλάζουν. Ήδη το πρώτο εστιατόριο λειτουργεί στον δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας. Υιοθετεί όλα τα σήματα, το μενού και τα στάνταρτ της αλυσίδας και είναι υπό τον έλεγχο της μητρικής εταιρείας. Πάντως δεν έγινε γνωστό αν ο επιχεορηματίας έχει οποιαδήποτε οικονομική εμπλοκή ή συμφέρον, από τη λειτουργία των εστιατορίων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

Στις ελεύθερες περιοχές τα εστιατόρια και καφέ που διαχειρίζεται λειτουργούν κυρίως με προσωπικό από τρίτες χώρες. Διαθέτουν και τμήματα delivery με στόλο από δίκυκλα που κάνουν διανομή φαγητού και καφέ.

Πηγή: 24h.com.cy