Με διαφοροποιήσεις οι εγγραφές/μετεγγραφές σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά για τη χρονιά 2021-2022

Όλες οι πληροφορίες σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

protaki δημοτικά, εγγραφές, νηπιαγωγεία

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, οι εγγραφές/ μετεγγραφές στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία για τη σχολική χρονιά 2021-2022, θα γίνουν με κάποιες διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.Α.Ν.) .

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η περίοδος των εγγραφών έχει επιμηκυνθεί για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός  γονέων/κηδεμόνων στα σχολεία και, ταυτόχρονα, έχει διαφοροποιηθεί κάπως η διαδικασία εγγραφών/μετεγγραφών, ώστε να μειωθεί, κατά το δυνατόν, η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων στα σχολεία και στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εγγραφών/μετεγγραφών, το Υπουργείο αναφέρει ότι οι εγγραφές μαθητών/-ριών για τη σχολική χρονιά 2021-2022 στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, θα πραγματοποιηθούν από τις 11 μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνει ότι νέα περίοδος εγγραφών δεν θα υπάρξει, εκτός από μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/ες για εύλογη αιτία δεν ήταν δυνατόν να εγγραφούν κατά την πιο πάνω χρονική περίοδο και γι’ αυτό, προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και να ανταποκριθούν εντός της περιόδου των εγγραφών/μετεγγραφών.

Προσθέτει ότι σε κανένα σχολείο δεν θα εγκρίνονται επιπλέον τμήματα από αυτά που προκύπτουν από τις εγγραφές του Ιανουαρίου και ως εκ τούτου, όσοι γονείς/ κηδεμόνες δεν εγγράψουν τα παιδιά τους τον Ιανουάριο, θα υποχρεώνονται να τα εγγράψουν στο πλησιέστερο σχολείο της περιοχής τους, στο οποίο θα υπάρχουν κενές θέσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι μετά τις 18 Ιανουαρίου 2021, όσοι γονείς/κηδεμόνες παρουσιαστούν για εγγραφή ή μετεγγραφή του παιδιού τους, θα πρέπει να απευθύνονται στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας (ΕΓΠ) και όχι στα σχολεία.

«Στις περιπτώσεις αυτές, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων για να υποβληθεί η αίτηση εγγραφής/ μετεγγραφής. Αρκεί να είναι πλήρως συμπληρωμένα τα απαραίτητα έντυπα και να επισυνάπτονται τα  απαιτούμενα  έγγραφα/πιστοποιητικά. Γι’ αυτό προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες να αποστέλλουν τα σχετικά έντυπα/έγγραφα/πιστοποιητικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεομοιότυπου στο οικείο ΕΓΠ χωρίς να μεταβαίνουν οι ίδιοι στα ΕΓΠ», συμπληρώνει.

Σημειώνει ότι τα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (ΕΟΣ) έχουν υποχρεωτική φοίτηση μέχρι τις 15:05 ή μέχρι τις 16:00 (εκτός Τετάρτης όπου ισχύει το ωράριο 7:45 μέχρι 13:05).

Όπως αναφέρει, ισχύει ένα μόνο ωράριο αποχώρησης για όλους/ες τους/τις μαθητές/μαθήτριες του κάθε ΕΟΣ και όσοι γονείς/κηδεμόνες δεν μπορούν να τηρήσουν το συγκεκριμένο ωράριο, θα πρέπει αφού εγγράψουν το παιδί τους στο ΕΟΣ, που είναι το σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, να ζητήσουν μετεγγραφή σε άλλο σχολείο, εντός των χρονοδιαγραμμάτων εγγραφών/μετεγγραφών (11-18 Ιανουαρίου 2021).

Διαδικασία εγγραφής την περίοδο 11-18 Ιανουαρίου 2021

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς τη φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων για τους/τις μαθητές/μαθήτριες που κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν: στις τάξεις Α΄ – Ε΄ Δημοτικού, στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση (δηλαδή παιδιά με ημερ. γέννησης 1/9/2015 – 31/12/2015), στο Νηπιαγωγείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και έχουν ημερομηνία γέννησης 1/1/2016 – 31/12/2016.

Για τις πιο πάνω κατηγορίες μαθητών/ριών θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία εγγραφών/ μετεγγραφών:

8 Ιανουαρίου 2021: Τα σχολεία αποστέλλουν στους γονείς/κηδεμόνες, μέσω των παιδιών, έντυπο για Δήλωση Εγγραφής. Τα σχολεία που λειτουργούν με Α και Β Κύκλο, αποστέλλουν, επιπρόσθετα, το έντυπο ΔΔΕ 11 για τα παιδιά της Γ΄ τάξης.

11-13 Ιανουαρίου 2021: Οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν το έντυπο και το αποστέλλουν, μέσω των παιδιών τους, πίσω στο σχολείο. Τα παιδιά της Γ΄ τάξης προσκομίζουν, επίσης, συμπληρωμένο, και το έντυπο ΔΔΕ 11.

14 Ιανουαρίου 2021: Τα σχολεία ελέγχουν τα έντυπα που συνέλεξαν για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν μετεγγραφή του παιδιού τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προωθείται μέσω των συγκεκριμένων παιδιών, το έντυπο ΔΔΕ 33.

Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2021: Επιστρέφονται στο σχολείο τα έντυπα ΔΔΕ 33 και ό,τι άλλο ζητηθεί από τα σχολεία με στόχο την ολοκλήρωση των εγγραφών.

Με φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων: Μόνο για τους/τις μαθητές/ μαθήτριες που θα εγγραφούν για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο Δημόσιο  Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό σχολείο.

Για τους/τις συγκεκριμένους μαθητές/μαθήτριες θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία εγγραφών/μετεγγραφών:

11-18 Ιανουαρίου 2021: Οι γονείς/κηδεμόνες παραδίδουν στο σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, όλα τα απαραίτητα έντυπα/πιστοποιητικά/έγγραφα για την εγγραφή του παιδιού τους και την αίτηση για μετεγγραφή (αν επιθυμούν μετεγγραφή).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται στον χώρο του σχολείου όπου έχει καθοριστεί για διενέργεια των εγγραφών, έχοντας συμπληρώσει, εκ των προτέρων, όλα τα απαραίτητα έντυπα.

Στον χώρο εγγραφών εισέρχεται περιορισμένος αριθμός γονέων/κηδεμόνων, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας (αντισηπτικό στην είσοδο του χώρου, μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.).

Στον χώρο θα υπάρχει διδακτικό προσωπικό ή και η γραμματεία του σχολείου, για να παραλαμβάνει τα έγγραφα.

Τα έγγραφα ελέγχονται από το διδακτικό προσωπικό/γραμματεία για την πλήρη και ορθή συμπλήρωσή τους και επιβεβαιώνεται η εκπαιδευτική περιφέρεια του παιδιού.

Στους γονείς/κηδεμόνες δίνεται «Βεβαίωση Εγγραφής» (έντυπο ΔΔΕ 28).

Δικαίωμα Εγγραφής

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, δικαίωμα εγγραφής έχουν όλα τα παιδιά, οποιασδήποτε εθνικότητας, που διαμένουν στην Κύπρο, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη παραμονή των γονέων/κηδεμόνων τους στο νησί.

Επιπρόσθετα, δεκτά για εγγραφή στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016, ενώ δεκτά για εγγραφή στην Προδημοτική τάξη είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2016.

Επίσης, δεκτά για εγγραφή στην Α΄ τάξη είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2014  μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015.

Αιτήσεις εγγραφών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία μπορούν να υποβάλουν και παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας , κατά την εγγραφή μαθητών/ριών σε Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο για πρώτη φορά (μαθητές/μαθήτριες Α΄ τάξης και οποιασδήποτε άλλης τάξης του Δημοτικού που προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία ή σχολεία του εξωτερικού), οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού ή της σχετικής σελίδας του Βιβλιαρίου Υγείας, όπου θα φαίνεται η κατάσταση εμβολιασμού του παιδιού και θα αναγράφεται το όνομά του.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, η εξέταση των αιτήσεων για μετεγγραφή θα διεξαχθεί το διάστημα μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 2021 και δεν θα υπάρξει άλλη περίοδος εξέτασης μετεγγραφών.

Για τις εγκεκριμένες ή μη μετεγγραφές, τα οικεία ΕΓΠ θα ενημερώσουν με σχετική επιστολή, μέσω τηλεομοιότυπου, τα επηρεαζόμενα σχολεία το αργότερο μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2021. Τα σχολεία στα οποία έγινε η εγγραφή των παιδιών θα ενημερώσουν τους επηρεαζόμενους γονείς/κηδεμόνες, κατά την περίοδο 8-12 Φεβρουαρίου 2021,  ώστε, εντός μίας εβδομάδας, να πάρουν τα έγγραφα από το ένα σχολείο και να κάνουν εγγραφή στο άλλο σχολείο ή να προβούν σε ένσταση, αν το επιθυμούν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, καμία εκκρεμότητα αναφορικά με τις εγγραφές/μετεγγραφές δεν πρέπει να μείνει μετά τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Εξάλλου, αιτήσεις εγγραφών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία μπορούν να υποβάλουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας 3 – 48/12 χρονών, δηλαδή όσα παιδιά γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2018, και η υποβολή αίτησης μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε νηπιαγωγείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ