Με κρατικά δεκανίκια για 1,5 χρόνο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Ανεργία, ξενοδοχοΰπάλληλοι, Υπουργείο Εργασίας

Με μόλις €360 ευρώ τον μήνα θα ζουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυρίως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι θα παραμείνουν στην ανεργία λόγω του μη ανοίγματος των ξενοδοχείων στα οποία εργάζονται.

Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα στηρίζονται από το κράτος για ενάμιση χρόνο, καθώς Οκτώβριο ή Νοέμβριο οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν κλείνουν και επιστρέφουν στα καθήκοντά τους τον Απρίλιο. Το ειδικό επίδομα, που περιλαμβάνεται στα νέα σχέδια, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων σχεδίων της κυβέρνησης. Μέχρι τον Απρίλιο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν το κανονικό ανεργιακό επίδομα, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θα λάβουν το ειδικό ανεργιακό ύψους €360.

Το νέο σχέδιο απευθύνεται πάλι στα ίδια πρόσωπα και τα οποία είναι εγγεγραμμένα ως κανονικοί άνεργοι στο ειδικό μητρώο και λάμβαναν ανεργιακό επίδομα, για το οποίο έχει εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο 2020, είτε τον Μάιο 2020, είτε τον Ιούνιο 2020. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου, θα θεωρείται η περίοδος της επιδότησης του ανεργιακού επιδόματος ή ειδικού ανεργιακού επιδόματος ως συνεχής απασχόληση για σκοπούς του Σχεδίου αναστολής εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πάντως, χθες η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου απήθυνε έκκληση στους ξενοδόχους σε περίπτωση που προχωρήσουν σε προσλήψεις, να επιλέξουν από τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων. Σε περίπτωση που παραμείνουν χωρίς δουλειά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ειδικό επίδομα μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο θα επιστρέψουν στο κανονικό ανεργιακό επίδομα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια του κοινωνικού διάλογου είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για να αυξηθεί το ύψους το ειδικού επιδόματος.

Πηγή:Ο Φιλελεύθερος