Με μηνύματα για πόλεμο, Κυπριακό και εργασιακά καλεί η ΠΕΟ στην Πρωτομαγιά

Με μηνύματα για τον πόλεμο, το Κυπριακό, την πανδημία και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων απευθύνεται η ΠΕΟ στους εργαζόμενους ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς

3ea4a2bc178a23c7e8e7ea3297d9c26c 29

Με μηνύματα για τον πόλεμο, το Κυπριακό, την πανδημία και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων απευθύνεται η ΠΕΟ στους εργαζόμενους, Κύπριους και μετανάστες, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωσή της, “η ΠΕΟ απευθύνει αγωνιστικό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων Κυπρίων και μεταναστών. 136 χρόνια μετά, τα μηνύματα της 1ης του Μάη του 1886 παραμένουν φωτεινά και επίκαιρα”.

Η συνδικαλιστική οργάνωση καταδικάζει τον πόλεμο, σημειώνοντας ότι απαιτεί “τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την αναζήτηση λύσεων με ειρηνικά μέσα”, καθώς “κάθε φορά που διεξάγεται ένας πόλεμος εκείνοι που είναι οι πραγματικά χαμένοι είναι οι λαοί. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε καλά οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, που εδώ και 48 χρόνια βιώνουμε τον βίαιο διαχωρισμό του τόπου και του λαού μας”, αναφέρουν στην ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά.

Επιπλέον, η συνδικαλιστική οργάνωση ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών που να οδηγούν στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Γκραν Μοντανά.

“Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν και οξύνθηκαν”, αναφέρει η ανακοίνωση, εξαιτίας της απορρύθμισης της εργασίας και της συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, ενώ αναφέρουν ότι και η ακρίβεια ήρθε να προσθέσει νέες δυσκολίες για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ, χρειάζονται στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ και της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, η επιβολή πλαφόν στα είδη πρώτης ανάγκης, η ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και αυστηροί έλεγχοι για πάταξη της αισχροκέρδειας.

Επιπλέον, απαιτεί να γίνει εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις και κατώτατο μισθό, βασικά δικαιώματα για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τερματισμό της αγοράς υπηρεσιών και αντιμετώπιση της χρησιμοποίησης των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Επιπρόσθετα, ζητά πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και καθολική εφαρμογή της, εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, τήρηση των νομοθεσιών από τους εργοδότες στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, καθώς και πιο πολλούς και ενδελεχείς ελέγχους από την επιθεώρηση του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η ΠΕΟ διευκρινίζει ότι η εισαγωγή του πρέπει να γίνει με τρόπο που να στηρίζονται και να ενισχύονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι εκεί και όπου υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις συλλογικές συμβάσεις  αυτοί υπερισχύουν και αυτοί είναι οι κατώτατοι μισθοί για τους δοσμένους κλάδους. Επιπλέον, ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαμορφωθεί σε ύψος που να διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, το κόστος διαβίωσης και την διάβρωση που δέχτηκε ο υφιστάμενος κατώτατος μισθός, ο οποίος παραμένει στάσιμος από το 2012.

Πέραν από τα πιο πάνω, η ΠΕΟ διεκδικεί διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής, με προγράμματα κοινωνικής στέγης, με βελτίωση των οικογενειακών επιδομάτων, με εισαγωγή μέτρων στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας, την κάλυψη με ειδικό επίδομα της γονικής άδειας.

“Επιβάλλεται η κατάργηση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους χρόνια”, προσθέτει.

Όσον αφορά το ΓΕΣΥ, η ΠΕΟ αναφέρει ότι διεκδικεί βελτιώσεις στο ΓΕΣΥ, με στόχο ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί ανάχωμα στις επιθέσεις ενάντια στο ΓΕΣΥ.

Τέλος, η ΠΕΟ καλεί τους εργαζομένους να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά για να διεκδικήσουν τα πιο πάνω: “Καλούμε τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές της ΠΕΟ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του τόπου μας και να δώσουν μαχητικά το παρών τους στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις της ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις”.

Πηγή: ΚΥΠΕ