Μεγάλες ανάγκες σε αίμα – Προκύπτουν λόγω πολλών χειρουργείων

F4E93F37 4E78 4247 829A 9834BF39665C Αιμοδοσία

Λόγω προγραμματισμένων χειρουργείων που είχαν αναβληθεί στην πανδημία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, παρατηρούνται μεγάλες ανάγκες σε αίμα και ο Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου με δήλωση στο ΚΥΠΕ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι με τις οργανωμένες αιμοδοσίες που ξεκινούν, τα πράγματα θα επανέλθουν στις συνθήκες του παρελθόντος.

«Ξεκίνησαν τα προγράμματα αιμοδοσίας μας, έχουμε αιμοδοσίες σε στρατόπεδα, στα σχολεία, αυτές γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να έχουμε και τουλάχιστον 20 αιμοδοσίες την εβδομάδα, επομένως θεωρώ ότι ο προγραμματισμός μας επανέρχεται στις παλιές καλές εποχές», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Μενελάου ανέφερε πως η ροή αιμοδοτών μας δεν είναι μειωμένη, είναι σε καλά επίπεδα, αλλά εξήγησε ότι για τα χειρουργεία που αναβλήθηκαν, ακυρώθηκαν ή δεν είχαν προγραμματιστεί ποτέ λόγω πανδημίας, παρατηρείται τώρα μια τρομερή έκρηξη, τόσο σε αυτά του ΟΚΥπΥ όσο και του ιδιωτικού τομέα.

«Δουλεύουν τα χειρουργεία νυχθημερόν, ασταμάτητα για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν αυτό το μεγάλο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Προϊστάμενος του Κέντρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι φαίνεται να υπάρχει μια τρομερά μεγάλη αύξηση στις ανάγκες η οποία δεν έχει καμφθεί και ότι ότι εδώ και μέρες γίνονται εκκλήσεις και η κατάσταση παρακολουθείται.

«Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και επάρκεια του αίματος και γι αυτό απευθυνόμαστε στον κόσμο να ανταποκρίνεται στα καλέσματά μας, στα μηνύματα και τα τηλεφωνήματά μας», ανέφερε.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένη ομάδα αίματος αλλά λόγω των χειρουργείων πάντα θα υπάρχουν ανάγκες.
«Επειδή οι ασθενείς μας είναι μέρος του πληθυσμού όπως και οι αιμοδότες μας, η ποσόστωση των αναγκών είναι περίπου φυσιολογική», εξήγησε.

Ο κ. Μενελάου υπενθύμισε ότι οι τακτικές αιμοδότες ειδοποιούνται για να προσέλθουν για αιμοδοσία όταν παρέλθει το αναγκαίο χρονικό διάστημα από την τελευταία αιμοδοσία ενώ οι νέοι αιμοδότες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους κάποια ζητήματα όπως πχ να μην έχουν ασθενήσει πρόσφατα, να μην λαμβάνουν αγωγή κλπ.

Σε ότι αφορά αιμοδότες που ασθένησαν από κορωνοϊό μπορούν να δώσουν αίμα μόλις εξέλθουν από την καραντίνα ενώ για εμβολιασμένους με Pfizer/Moderna να έχει παρέλθει διάστημα 7 ημερών από κάθε δόση, ενώ με AstraZeneca και J&J διάστημα 28 ημερών από κάθε δόση.

Ο Σταθμός Έγκωμης στη Λευκωσία και ο Άγιος Γεώργιος Χαβούζας στη Λεμεσό είναι ανοικτοί ως τις 2000 καθημερινά προς διευκόλυνση του κοινού. Ο Σταθμός στον 3ο όροφο της νέας πτέρυγας του ΓΝ Λάρνακας είναι ανοικτός σήμερα ως τις 1930 και τις άλλες μέρες μέχρι τις 1500 για αιμοδοσίες. Στις άλλες επαρχίες λόγω και οργανωμένων αιμοδοσιών, δεν θα υπάρχει επέκταση στο ωράριο των Σταθμών.