Μειώνονται οι συναθροίσεις – Τί θα γίνει με τους γάμους και τί με την εστίαση

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να παραμείνει η οικονομία σε πλήρη δραστηριότητα, έστω και με αυστηρά πρωτόκολλα και περιορισμούς.

b cvd Θεοφάνεια, μέτρα, οικογενειακές συναθροίσεις, συναθροίσεις

Aλλάζουν τα δεδομένα για τα τεστ στα οποία υποβάλλονται τα άτομα τα οποία δηλώνονται ως στενές επαφές, ενώ πιθανότητα αυστηροποιούνται τα πρωτόκολλα στους οίκους ευγηρίας. 

Τα Θεοφάνια θα μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στα τραπεζώματα, ενώ σε εκκλησίες, χώρους εστίασης και νυκτερινά κέντρα ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκομένων θα μειωθεί σημαντικά και όσοι προγραμματίζουν γάμους και βαφτίσεις θα υποχρεωθούν να μειώσουν τον αριθμό των καλεσμένων τους. Παράλληλα, στο Υπουργικό Συμβούλιο ενδέχεται να τεθεί προς έγκριση και ένα σκληρό και παράλογο μέτρο για τους ανεμβολίαστους που δηλώνονται ως επαφές αφού, εάν υιοθετηθεί παλαιότερη πρόταση μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, θα απουσιάζουν από την εργασία τους με άδεια άνευ απολαβών.

Σε αυτά φαίνεται να κατέληξε η συνάντηση υπουργού Υγείας και μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής και με τη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, η οποία ενδεχομένως και πάλι να έχει προσωρινή ισχύ αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν σε μια εβδομάδα. Μιχάλης Χατζηπαντέλας και επιστήμονες μετέβησαν στο Προεδρικό όπου ενημέρωσαν σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάποια από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα προτεινόμενα μέτρα φαίνεται να υιοθετήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού στόχος της Κυβέρνησης είναι να παραμείνει η οικονομία σε πλήρη δραστηριότητα, έστω και με αυστηρά πρωτόκολλα και περιορισμούς.

Αναφορικά με τους χώρους εστίασης, η πρόταση υπουργού Υγείας και επιστημόνων προνοούσε τη μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά υποστατικό, ωστόσο, προς συζήτηση τέθηκε και το ενδεχόμενο μείωσης του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Περαιτέρω μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων πρέπει να θεωρείται δεδομένη τόσο για τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, όσο και για τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι και τα βαφτίσια, ενώ αυτή τη φορά από τα μέτρα θα επηρεαστούν και οι εκκλησίες όπου θα επανέλθει το μέτρο που προνοεί συγκεκριμένο αριθμό πιστών ανάλογα με το μέγεθος και τη χωρητικότητα του κάθε ναού. Οι τελετές καθαγιασμού των υδάτων μάλλον δεν θα απαγορευθούν καθώς κρίθηκε ότι πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο και ως εκ τούτου υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα οριστεί, όμως, αυστηρό πρωτόκολλο για την πραγματοποίησή τους. Για όλους τους πιο πάνω χώρους ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα οριστεί στα 200 άτομα. 

Για το τραπέζι των Θεοφανίων, οι πολίτες δεν πρέπει να προγραμματίζουν μεγάλες οικογενειακές συνάξεις, αφού κατά πάσα πιθανότητα ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα μειωθεί από τα 20 που είναι σήμερα στα 10.

Περαιτέρω και εξαιτίας του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά με αποτέλεσμα να έχει ήδη σταματήσει η κανονική διαδικασία ιχνηλάτησης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενδεχομένως να εγκρίνει πρόταση βάσει της οποίας τα άτομα που δηλώνονται ως στενές επαφές θα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε δύο rapid test σε διαφορετικές ημέρες πριν την αποδέσμευσή τους και όχι σε μοριακή εξέταση αφού δεν είναι δυνατή η παραπομπή δεκάδων χιλιάδων ατόμων στα ιατρεία δημόσιας υγείας.

Τέλος, το πρόγραμμα της δωρεάν παραχώρησης self-test θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων και των ανεμβολίαστων ατόμων, αφού όπως διαπιστώνεται τα τεστ αυτά βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων και θα αποτελέσουν ακόμα ένα εργαλείο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποφύγει το lockdown, το οποίο προνοεί και κλείσιμο της οικονομίας.

Προς συζήτηση τέθηκε και πρόταση για επέκταση του σχετικού προγράμματος και στην εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί η εισήγηση προκειμένου να μελετηθεί σήμερα από την Κυβέρνηση.

Τα όσα συμφωνήθηκαν χθες μεταξύ υπουργού Υγείας και επιστημόνων και φέρονται να υιοθετήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τους υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Προεδρικό, θα τεθούν σήμερα στις 9:30 το πρωί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη τελικών αποφάσεων. Τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας το τελευταίο δεκαήμερο έχει θορυβήσει τόσο την Κυβέρνηση όσο και τους επιστήμονες, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» σταδιακά άρχισε να αυξάνεται και ο αριθμός των υπερηλίκων με κορωνοϊό οι οποίοι εισάγονται στα νοσηλευτήρια για νοσηλεία. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απαγόρευση των εξόδων των ηλικιωμένων από τους οίκους ευγηρίας στους οποίους διαμένουν, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί μολύνθηκαν από τον ιό κατά τα χρονικά διαστήματα που βρίσκονταν με τις οικογένειες τους.

Κατά τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι επιστήμονες, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ζήτησαν την αυστηροποίηση και αύξηση των ελέγχων που διενεργούνται καθημερινά από την Αστυνομία, τονίζοντας ότι για να παραμείνει σε πλήρη δραστηριότητα η οικονομία επιβάλλεται η σωστή επιτήρηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν όταν χώροι εστίασης μετατρέπονταν αργά το βράδυ σε κλαμπ με αποτέλεσμα λόγω χορού και μεγάλων συναθροίσεων να καταγράφονται αλυσίδες μετάδοσης του ιού. Όπως φέρονται να ανέφεραν τα μέλη της ΣΕΕ, εάν παρατηρηθούν και πάλι τέτοια φαινόμενα, τότε για τους λίγους οι οποίοι παρανομούν θα επηρεαστούν με πιο αυστηρά μέτρα και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες.

Παράλληλα, τα μέλη της ΣΕΕ ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιορισμό του καταλόγου ουσιωδών υπηρεσιών με στόχο να λειτουργήσει σωστά το μέτρο της τηλεργασίας, αφού όπως υποστήριξαν ο υφιστάμενος κατάλογος είναι αρκετά μακρύς, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και υπηρεσιών να εξαιρούνται.

Θλιβερός ο χθεσινός απολογισμός της πανδημίας, αφού τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού έχασαν άλλοι πέντε συνάνθρωποι μας οι οποίοι νοσηλεύονταν τις προηγούμενες ημέρες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 43, 82 και 84 ετών και δύο γυναίκες 55 και 73 ετών.

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί και 5.457 κρούσματα

Θλιβερός ο χθεσινός απολογισμός της πανδημίας, αφού τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού έχασαν άλλοι πέντε συνάνθρωποι μας οι οποίοι νοσηλεύονταν τις προηγούμενες ημέρες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 43, 82 και 84 ετών και δύο γυναίκες 55 και 73 ετών.

Αύξηση καταγράφηκε και στον συνολικό αριθμό ασθενών με κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού από 201 που ήταν το βράδυ της Τρίτης χθες ανέβηκε στους 209, εκ των οποίων οι 76 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. 32 ασθενείς ήταν μέχρι χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ενώ άλλοι 4 βρίσκονταν σε ΜΕΘ εκτός αναπνευστήρα. 40 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε νοσηλεία βρίσκονται 20 γυναίκες και παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα, χθες εντοπίστηκαν 5.457 νέα περιστατικά από συνολικά 122.801 εξετάσεις, με το ποσοστό θετικότητας να φθάνει το 4,44%.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι 1.007 κρούσματα προέκυψαν από 34.039 εξετάσεις που διενεργήθηκαν μέσω του προγράμματος του υπουργείου Υγείας το οποίο εξυπηρετεί εμβολιασμένα άτομα.

Ανησυχητικό το γεγονός ότι 11 κρούσματα εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Πρόκειται για τη δέκατη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία εντοπίζονται θετικά περιστατικά σε γηροκομεία σε διαφορετικές επαρχίες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της μονάδας ιχνηλάτησης, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 1.494 επαναλοιμώξεις. Δηλαδή, θετικοί στον κορωνοϊό καταδείχθηκαν 1.494 άνθρωποι οι οποίοι είχαν μολυνθεί και στο παρελθόν από τον κορωνοϊό.

Ο δε αριθμός κρουσμάτων στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε, ενώ στις ηλικίες 18-19 ετών ο αριθμός νέων περιστατικών εξαπλασιάστηκε από τις 25 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Συνολικά την εβδομάδα 25-31 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν 16.530 κρούσματα εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορούσε την ηλικιακή ομάδα από 18 μέχρι 29 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες 6 με 17 ετών (μαθητές) ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία τα σχολεία ήταν κλειστά.

philenews.com