Μετά από 44 χρόνια του είπαν ότι δεν είναι πρόσφυγας

Πρόσφυγας από τον Άγιο Δομέτιο, ο Γιώργος Κυριάκου, αποτάθηκε πρόσφατα στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και αφού κατέθεσε μεταξύ άλλων και τίτλο ιδιοκτησίας του σπιτιού του, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα στην οδό Πριάμου, αιτήθηκε παραχώρηση φοιτητικού δανείου. Προς μεγάλη του έκπληξη, πριν από λίγες μέρες τον πληροφόρησαν ότι… δεν είναι πρόσφυγας αφού το σπίτι του που βρίσκεται στο τεμάχιο 284 «δεν κατέστη δυνατό να εκτιμηθεί καθώς με βάση τις υποδείξεις του Επαρχιακού Κτηματολογίου Κερύνειας, το εν λόγω τεμάχιο βρίσκεται εντός της ελεύθερης περιοχής». Στη συνέχεια της επιστολής που του απέστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον πληροφόρησαν ότι «ως εκ τούτου, για να μπορεί η αίτηση να προωθηθεί για εξέταση θα πρέπει να προσκομίσετε αντίγραφο άλλων τίτλων ιδιοκτησίας της κατεχόμενης περιουσίας».
 
Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση ασυνεννοησίας και ανενημέρωτων κρατικών υπηρεσιών, που λειτουργούν σε βάρος των προσφύγων, ίσως να μην έβλεπε το φως της δημοσιότητας, εάν ο ίδιος ο πρόσφυγας δεν αποφάσιζε να τη δημοσιοποιήσει μέσω του «Φ».
 
Τα σπίτια της οδού Πριάμου, που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της, εμπίπτουν στη νεκρή ζώνη και όλοι οι ιδιοκτήτες τους χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες. Τα σπίτια της ίδιας οδού, που βρίσκονται στη νότια πλευρά, βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.
 
Ο πρόσφυγας Γεώργιος Κυριάκου όπως και άλλοι ιδιοκτήτες των σπιτιών που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Πριάμου, πηγαίνουν συχνά στην παλιά τους γειτονιά, βλέπουν τα σπίτια τους και όχι σπάνια, εισέρχονται σε αυτά, αφού τα στρατεύματα κατοχής βρίσκονται σε σχετικά μακρινή απόσταση και οι περιπολίες της Ειρηνευτικής Δύναμης δεν είναι συχνές. Η οδός Πριάμου, χρησιμοποιείται σήμερα μόνο από οχήματα περιπολίας της Ειρηνευτικής Δύναμης και δεν είναι λίγες οι φορές που ειρηνευτές παρενέβησαν και ζήτησαν από τους πρόσφυγες της Πριάμου, να φύγουν από τα σπίτια τους διότι επισκέψεις σε αυτά απαγορεύονται.
 
Όλα τα σπίτια της βόρειας πλευράς της Πριάμου, εκείνα που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, είναι πραγματικά ερείπια λόγω της μακρόχρονης εγκατάλειψης και των λεηλασιών που υπέστησαν, κυρίως από Ελληνοκύπριους που έδρασαν στην περιοχή το 1974 αμέσως μετά τον πόλεμο, όταν οι κάτοικοι της Πριάμου αλλά και των γύρω σπιτιών εγκατέλειψαν την περιοχή.


 
Προκειμένου τα ερειπωμένα σπίτια να μην μετατραπούν σε σημεία εκκόλαψης ερπετών και τρωκτικών, ο Δήμος Αγίου Δομετίου εξασφαλίζει ειδική άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη και κατά καιρούς στέλνει συνεργεία του για σχετικούς καθαρισμούς.
 
Ο «Φ» με προτροπή του πρόσφυγα Γεώργιου Κυριάκου επισκέφθηκε χθες τη συγκεκριμένη οδό, συνοδευόμενος από τον ίδιο αλλά και από τον δήμαρχο Αγίου Δομετίου Κώστα Πέτρου. Όπως διαπιστώσαμε, όντως το συγκεκριμένο σπίτι, όπως και όλα όσα βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Πριάμου εμπίπτουν στη νεκρή ζώνη.
 
Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Αγίου Δομετίου, όλοι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων σπιτιών είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και κάτοχοι προσφυγικών ταυτοτήτων.
 
«Δέχομαι να τους επιστρέψω την προσφυγική βοήθεια…»
 
Ο ίδιος ο Γεώργιος Κυριάκου, ανέφερε ότι ως πρόσφυγας που είναι, όταν παντρεύτηκε έλαβε κρατική βοήθεια για να κτίσει σπίτι στις ελεύθερες περιοχές. Όμως, όπως μας τόνισε, είναι διατεθειμένος να την επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία και να συνηγορήσει ώστε να μη λάβει φοιτητικό δάνειο από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, εφόσον ισχύει αυτό που επίσημα του ανακοίνωσε το κράτος. Ότι δηλαδή δεν είναι στη νεκρή ζώνη το σπίτι του, άρα μπορεί να επιστρέψει σε αυτό.
 
Το Κτηματολόγιο το θεωρούσε προσπελάσιμο
 
Πώς όμως το Κτηματολόγιο έφτασε στο συγκεκριμένο λάθος; Αρμόδιος λειτουργός με τον οποίο επικοινώνησε χθες ο «Φ» ανέφερε σχετικά: «Με βάση την εκτίμηση που έγινε σε επίπεδο τιμών του 2013, στείλαμε λειτουργούς έξω από τα γραφεία και διενήργησαν επιτόπιες έρευνες. Βάσει του τι εντοπίστηκε, καταγράφηκε στο σύστημά μας, ποια ακίνητα είναι στα κατεχόμενα, ποια σε νεκρή ζώνη απροσπέλαστα, ποια σε νεκρή ζώνη προσπελάσιμα και ποια σε ελεύθερες περιοχές. Αυτό έγινε ανάλογα με το πώς μπορούσαν οι λειτουργοί να περπατήσουν κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, για σκοπούς εκτίμησης και υπό την πίεση του χρόνου για ολοκλήρωση των εκτιμήσεων στα ακίνητα των ελευθέρων περιοχών. Όπως είναι γνωστό, για περιουσίες στα κατεχόμενα το Κτηματολόγιο δεν κάνει εκτιμήσεις.
 
Το συγκεκριμένο ακίνητο, ενώ παλιά εθεωρείτο ότι ήταν απροσπέλαστο στη νεκρή ζώνη, χαρακτηρίστηκε από λειτουργούς του Κτηματολογίου μετά από επιτόπια επίσκεψη προσπελάσιμο. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενοι λειτουργοί μας να έκαναν λάθος.
 
Οπόταν, με βάση την πληροφόρηση που είχαμε καταχωρημένη στο σύστημά μας, απαντήσαμε στο Φορέα ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είναι προσπελάσιμο και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκτίμηση της αξίας του. Εάν όντως είναι απροσπέλαστο, θέλουμε μια βεβαίωση από το δημαρχείο και επιστολή από τον ιδιοκτήτη ώστε να γίνει διόρθωση στο σύστημα του Κτηματολογίου». Όπως ανέφερε στη συνέχεια, παρόμοια λάθη έγιναν και στην καταγραφή άλλων ακινήτων που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη Μάμμαρι, Αθηαίνου, Δερύνειας, Λευκωσίας κ.α.

 

Πηγή

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024