Μεταναστευτική πολιτική με μετατροπή χωριών σε γκέτο!

Αδυναμία διαχείρισης, του προβλήματος από τις αρμόδιες αρχές

08s15metns thumb large γκέτο, Μετανάστες, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ρατσιστικές συμπεριφορές

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα του μεταναστευτικού προκαλεί τάσεις και φαινόμενα ρατσισμού ανάμεσα στους πολίτες της Δημοκρατίας και ειδικότερα ανάμεσα σε μικρές κοινότητες. Το λανθασμένο και επιφανειακό σκεπτικό με το οποίο η Δημοκρατία προσεγγίζει ένα τόσο ευαίσθητο και ανθρωπιστικό θέμα, αντανακλάται και μέσα από τις προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι οποίες ενίσχυσαν το αίσθημα της ξενοφοβίας ανάμεσα στην κοινωνία. Λίγο – πολύ η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα πως για όλα τα προβλήματα ευθύνονται οι πρόσφυγες.

Γκετοποιηούν περιοχές

Σήμερα φέρνουμε στο φως το παράδειγμα του χωριού Δρούσια στην Πάφο, όπου πλέον η κατάσταση με την αυξημένη ροή προσφύγων προκαλεί τις αντιδράσεις των κατοίκων, παρά τη μέχρι τώρα αρμονική συνύπαρξη. Η σημαντική δημογραφική αλλοίωση, την οποία επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην περίπτωση της Δρούσιας φαίνεται να συντηρείται από την ίδια την πολιτεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η αδυναμία διαχείρισης, ή καλύτερα της ηθελημένης κακής διαχείρισης του προβλήματος από τις αρμόδιες αρχές – Αστυνομία και Υπουργείο Εσωτερικών- συντηρεί την όλη κατάσταση. Όπως πληροφορούμαστε, οι επανειλημμένες εκκλήσεις από πλευράς του κοινοτικού συμβουλίου για βοήθεια έπεσαν στο κενό. Ζητήθηκε με τρεις επιστολές, με αποδέκτες την Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών, η παροχή βοήθειας έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημογραφική αλλοίωση της κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως η «δημογραφική αλλοίωση» τής εν λόγω κοινότητας τέθηκε σαν παράδειγμα και στην προχθεσινή ευρεία σύσκεψη. Βοήθεια ζητήθηκε από τον κοινοτάρχη της Δρούσιας και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, από τον οποίο ζητήθηκε έστω ένας απλός έλεγχος στοιχείων έτσι ώστε να εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές ποιοι είναι οι παράνομοι και ποιοι όχι. Στη λίστα που κατέχει το Υπουργείο Εσωτερικών με τους πρόσφυγες που επέλεξαν ως τόπο διαμονής τους τη Δρούσια, συγκαταλέγονται περίπου 50 πρόσωπα. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός είναι άγνωστος ακόμη και στους κατοίκους της κοινότητας αφού, όπως μας έχει λεχθεί, καθημερινά στο χωριό εμφανίζονται νέα πρόσωπα, χωρίς να είναι σε θέση κάποιος να γνωρίζει ποιοι είναι παράνομοι και ποιοι νόμιμοι.

Αλλάζουν σχολεία

Σήμερα, στο νηπιαγωγείο του χωριού φοιτούν συνολικά 13 παιδιά, με τα 11 να είναι από τη Συρία, ενώ στο δημοτικό 25 είναι Κυπριόπουλα και 19 από τη Συρία. Ο μεγάλος και ανεξέλεγκτος αριθμός Σύριων προσφύγων στη μικρή αυτή κοινότητα αναπόφευκτα οδηγεί οικογένειες σε ρατσιστικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με ενημέρωση που μας δόθηκε, κάποιες από τις οικογένειες που ζουν στο χωριό επέλεξαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο της Πόλης Χρυσοχούς έτσι ώστε να μην έχουν καθημερινή επαφή με τα παιδιά των μεταναστών.

Είναι πάνω απ’ όλα παιδιά

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, και ιδιαίτερα αυτές που αφορούσαν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούν στα σχολεία, καθώς και ο τρόπος που για άλλη μια φορά η Λευκωσία επιδιώκει να βρει λύσεις στο ζήτημα του μεταναστευτικού, προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις. Εντονότερη όλων αυτή της επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου. Όπως αναφέρει, η όλη δομή του λόγου του κυβερνητικού εκπροσώπου, η χρήση αριθμητικών δεδομένων χωρίς επεξήγηση ή διαφοροποιήσεις, επέτειναν ηθελημένα ή μη, την ανησυχία της κοινωνίας, το αίσθημα ανασφάλειας ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του απέφυγε να διευκρινίσει αν οι αριθμοί που παρατέθηκαν, περιλαμβάνουν τα παιδιά που εμπίπτουν στην ομάδα των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ή απλώς μέρος της. Ο όρος παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία περιλαμβάνει μια ευρεία και ποικιλόμορφη ομάδα παιδιών: παιδιά εκ των οποίων ο ένας γονέας είναι Κύπριος, παιδιά μεικτών γάμων, παιδιά επενδυτών που διαμένουν στην Κύπρο, που οι γονείς τους έχουν άδεια διαμονής και εργασίας στην Κύπρο, και βεβαίως παιδιά αιτητές ασύλου, παιδιά πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά.

politis.com.cy