Μιλλιέτ: Λάθος η ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ, είπε Γερμανος Βουλευτής

Τί αναφέρει η τουρκική εφημερίδα

b 11

H ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λάθος φέρεται να δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ ο Γερμανός Βουλευτής Roderich Kiesewetter, αναφέροντας ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει δεκτή στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Ο Γερμανός Βουλευτής και ειδικός εκπρόσωπος των Κομμάτων Χριστιανικής Ενότητας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ο οποίος ήταν μεταξύ των ομιλητών της Διάσκεψης Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης απάντησε σε ερωτήσεις της Μιλλιέτ.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο μεταξύ Βόρειας Κύπρου, Νότιας Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Ήταν λάθος η ένταξη της ‘νότιας Κύπρου’ στην ΕΕ το 2004», φέρεται να είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι «αυτό έχει επίσης βλάψει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ‘νότια Κύπρος’ δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι μέλος της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία ‘νότιας Κύπρου’ και Ελλάδας δημιουργεί μια τοξική κατάσταση για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», φέρεται να υποστηρίζει ο Γερμανός Βουλευτής.

Όπως είπε στην Μιλλιέτ «ως εκ τούτου, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή τη συνεργασία ασφάλειας».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «έχουμε δώσει λάθος μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ στο παρελθόν. Αν δεν υπάρχει πραγματική προνομιακή συνεργασία, δεν υπάρχει προνομιακή συνεργασία και δεν πρέπει να είναι για επίδειξη. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι μόλις η ΕΕ μεταρρυθμιστεί, η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ».