Μείον 12,7% οι επόμενοι λογαριασμοί ΑΗΚ

ΑΗΚ, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Λογαριασμοί, μείωση

Ακόμα 11,25% μειώνεται το κόστος καυσίμου για σκοπούς λογαριασμών ηλεκτρισμού της ΑΗΚ από τον Μάιο, με βάση το νέο μειωμένο κόστος καυσίμου που υπολογίστηκε από την ΑΗΚ και επιβαρύνει κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουμε.

Συγκεκριμένα, το κόστος καυσίμου υπολογίστηκε (για τον Μάρτιο) στα €404 ανά μετρικό τόνο, που είναι κατά 19,5% μειωμένο, έναντι €501 ανά μετρικό τόνο του προηγούμενου μήνα. Αντίστοιχα, η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα θα είναι 4,23 σεντ (μείον 11,5%) έναντι 4,77 σεντ τον προηγούμενο μήνα.

Να σημειωθεί ότι το κόστος καυσίμου, με βάση την πάγια μέθοδο που υπολογίζεται, λαμβάνει υπόψη στο παρόν στάδιο τις μειώσεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο στις τιμές αγοράς καυσίμων και ουσιαστικά δεν περιλαμβάνουν τα καύσιμα που αγοράστηκαν έκτακτα απευθείας από τις αγορές. Αυτό επιτρέπει την πρόβλεψη ότι περαιτέρω η μείωση του κόστους καυσίμου θα συνεχιστεί να είναι αισθητή και τους επόμενους μήνες.

Έτσι, συνολικά για κατανάλωση 1.000 κιλοβατόρων την προηγούμενη διμηνία, θα ήταν €221. Για την τρέχουσα περίοδο, δηλαδή από την 1η Απριλίου, που ισχύει η έκπτωση του 10% λόγω της κρίσης ο ίδιος τελικός λογαριασμός είναι €199,50. Με το νέο τέλος καυσίμου, δηλαδή για λογαριασμούς που θα ξεκινήσουμε να παίρνουμε από τον Μάιο, ο λογαριασμός θα είναι €214,57 και €193,77 με το μείον 10% που είναι σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι το «μείον 10%» αφορά μόνο το κόστος ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, στον λογαριασμό των €214, 57, η μείωση κατά 10% εφαρμόζεται μόνο στο ποσό των €174,80 που είναι το κόστος ηλεκτρισμού, δικτύου, επικουρικών υπηρεσιών και κόστος καυσίμου αφού δεν εφαρμόζεται στα τέλη για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (€0,55) και ΑΠΕ (€5). Επίσης, λόγω του μείον 10%, μειώνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση και ο ΦΠΑ κατά €3,32.

Πάντως συνολικά, σε σχέση με το περασμένο δίμηνο στην πράξη, λόγω του μείον 10% και της μείωσης της τιμής καυσίμων, η τελική μείωση στους επόμενους λογαριασμούς θα είναι της τάξης του 12,7%, ποσοστό που αυξάνεται ή μειώνεται ελαφρά ανάλογα με το πόσο περισσότερες ή πόσο λιγότερες αντίστοιχα, είναι οι κιλοβατώρες που θα καταναλώσει ένα νοικοκυριό.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες, αριθμός καταναλωτών λαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλούς λογαριασμούς, κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αφαιρούνται αυτόματα οι γνωστές υπερχρεώσεις που έγιναν κατά λάθος το προηγούμενο δίμηνο.

Πηγή: philenews