Μείον 9.8% από αύριο οι λογαριασμοί ΑΗΚ

Coronavirus

Αισθητά μειωμένο θα είναι το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά από σήμερα και για τους επόμενους δύο μήνες, αφού τίθεται σε ισχύ η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για μείωση κατά 10% στους λογαριασμούς των χρεώσεων που αφορούν άμεσα την ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, μειώνεται πολύ ελαφρά και το κόστος καυσίμου που επιβαρύνει κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνεται και συγκεκριμένα από 4,8442 σεντ επιβάρυνση στα 9,14 σεντ που είναι το βασικό κόστος κιλοβατώρας, το κόστος καυσίμου θα είναι 4,7665, δηλαδή η μείωση του κόστους καυσίμου είναι μόλις 0,65%, ενώ η γενική εντύπωση ήταν ότι θα ήταν πιο αισθητή, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών καυσίμων από τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή καυσίμου που υπολόγισε η ΑΗΚ για τον Φεβρουάριο ήταν €505 ανά μετρικό τόνο ενώ για τον Μάρτιο μειώθηκε στα €501 ανά μετρικό τόνο. Ο λόγος που η εν λόγω μείωση είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με την πτώση των διεθνών τιμών, είναι αφενός το γεγονός ότι το μείγμα καυσίμων της ΑΗΚ για σκοπούς υπολογισμού κόστους καυσίμου, περιλαμβάνει και αποθέματα καυσίμων που αποκτήθηκαν σε πιο ψηλές τιμές, αλλά και το μείγμα (ντίζελ – μαζούτ) που καταναλώνει ανάλογα με το ποιές μονάδες παραγωγής είναι σε λειτουργία.

Στην πράξη, για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 800 κιλοβατώρες τη διμηνία, παρά το γεγονός ότι στο καθαρό κόστος ηλεκτρισμού η μείωση είναι 10,65%, ο τελικός του λογαριασμός θα είναι μειωμένος κατά 9,8% σε σχέση με τον λογαριασμό, παρά και την ελαφρά μείωση στο τέλος Υπηρεσιών Δημόσιας Ωφέλειας (ΥΔΩ), που θα έπαιρνε για την ίδια κατανάλωση, αφού παραμένουν ίδιες οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις, όπως το τέλος ΑΠΕ, ΦΠΑ κ.τ.λ. Αυτό σημαίνει περίπου €20 λιγότερα για τη διμηνία για ένα νοικοκυριό.

Η ΑΗΚ εφαρμόζει από αύριο τη μείωση του 10% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενισχύοντας τη ρευστότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με €10 εκατομμύρια για περίοδο δύο μηνών.

Το κόστος από τη μείωση του 10% στις χρεώσεις ηλεκτρισμού, θα το αναλάβει η ΑΗΚ και υπολογίζεται σε περίπου €10 εκατ. αν και η πραγματική μείωση εσόδων για την ΑΗΚ λόγω κορωνοϊού θα είναι αισθητά μεγαλύτερη, αφού συνεχίζεται και μια μείωση της τάξης του περίπου 10% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού λόγω του κλεισίματος πολλών παραγωγικών μονάδων, ξενοδοχείων, γραφείων, καταστημάτων, σχολείων κ.τ.λ.

Η απόφαση της ΡΑΑΕΚ για το «μείον 10%», θα αξιολογηθεί εκ νέου πριν το τέλος της δίμηνης εφαρμογής της με βάση τα τότε δεδομένα και τις εξελίξεις στο μέτωπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.