Ν/σ για μοτοσικλέτες: Γιατί δεν θα βοηθήσει τους οργανωμένους μοτοσικλετιστές

«Σε μια πενταετία μπορεί να έχουμε 250 θανατηφόρα, ενώ το 30% θα έιναι μοτοσικλετιστές»

1 14 μοτοσικλετιστές, Οδικό Δίκτυο, Τζίμης Αγγελίδης

Για τα νέα μέτρα από αποφάσισε η Κυβέρνηση σχετικά με τους μοτοσικλέτες και την άδεια οδήγησης τους, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Πρόεδρος των μοτοσικλετιστών Star Club Τζίμης Αγγελίδης.

Αρχικά ανέφερε ότι οι μοτοσικλετιστές υποφέρουν από απώλειες της τάξεως των 15 ατόμων ανά χρόνο. «Σε μια πενταετία μπορεί να έχουμε 250 θανατηφόρα, ενώ το 30% θα έιναι μοτοσικλετιστές».

Συμπλήρωσε ότι οι μοτοσικλέτες αντιστοιχούν στο 7% του οδικού δικτύου με ποσοστό 30%-35% στα θανατηφόρα. «Είναι αντιληπτό πόσο ευάλωτοι είναι οι μοτοσικλετιστές και πρέπει να γίνουν βήματα».

Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα του Υπουργού που θα πάνε στη Βουλή θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες μοτοσικλετιστές. «Δεν πρόκειται να βοηθήσουν εμάς τους οργανωμένους μοτοσικλετιστές», είπε.

Επεσήμανε ότι πολλοί κινούνται στους δρόμους με μια μαθητική άδεια, ενώ δεν προχωρούν στην απόκτηση άδειας οδήγησης.

Όσον αφορά τους ντελιβεράδες, διευκρίνισε ότι δεν έχουν οποιαδήποτε εκπαίδευση και αγοράζουν από μόνοι τους τη μοτοσικλέτα και το κράνος. «Η Αστυνομία πρέπει να προσφέρει σεμινάρια σε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε.

Επιπλέον μίλησε για τον εξοπλισμό, τονίζοντας ότι κάθε μοτοσικλετιστής πρέπει να αυτοπροστατεύεται. Εμένα δεν με υποχρεώνει το κράτος να χρησιμοποιώ κάτι άλλο εκτός από το κράνος». Συμπλήρωσε ότι κατέθεσαν από παλιά πρόταση ώστε να μειωθεί το ΦΠΑ στον εξοπλισμό από 19% σε 5%, προσθέτοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τους μηχανόβιους να εξοπλιστούν. «Υπάρχουν και ασυνείδητοι μοτοσικλετιστές που ότι και να τους κάνεις δεν θα διορθωθούν».

Εξήγησε ότι αν περάσουν από τη Βουλή τα νομοσχέδια, τότε οι μοτοσικλετιστές θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό (σακάκι ή γιλέκο με φωσφορούχες λωρίδες, παντελόνι ή μπότες, επιγονατίδες).

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι εργοδοτούμενοι από εταιρείες, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι νετελιβεράδες οι οποίοι είναι συνεργάτες.

Επεσήμανε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα επωμιστεί το κόστος, συμπληρώνοντας ότι είτε θα το επωμιστεί ο αυτοεργοδοτούμενος, είτε ο εργοδότης.

Τέλος, ανέφερε ότι η πολιτεία άρχισε να ενδιαφέρεται με τις κινήσεις του Υπουργού. «Με διαβουλεύσεις ελπίζω να βρούμε και άλλους τρόπους που θα βοηθήσουν στη μείωση των θανατηφόρων».

Δείτε το βίντεο: