Σε μεταρρυθμιστική τροχιά βρίσκεται το υφυπουργείο Τουρισμού. Στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει τα κέντρα αναψυχής. Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους σημείο, ενώ το υφυπουργείο εκτιμά ότι θα σταλεί τον επόμενο μήνα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
Πέραν των δομικών αλλαγών που θα αφορούν την διαδικασία αδειοδότησης και τις κατηγοριοποιήσεις των κέντρων αναψυχής, στόχος του υφυπουργού είναι και η ποιοτική αναβάθμισή τους. Ο Σάββας Περδίος θέλει να βάλει μπλόκο στην πλαστική καρέκλα, αλλά και στην αλόγιστη χρήση της λέξης «ταβέρνα». Παράλληλα, από δέκα κατηγορίες κέντρων αναψυχής που υπάρχουν σήμερα, θα μειωθούν σε τρεις, ενώ πλέον στη νομοθεσία θα εμπίπτουν και τα καταστήματα take away.
Σήμερα, τα κέντρα εστίασης και αναψυχής διακρίνονται σε δέκα κατηγορίες ανάλογα με τη φύση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες και κατατάσσονται σε Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες ή Πιτσαρίες, Μπυραρίες ή Μπαρ, Μουσικοχορευτικά Κέντρα, Δισκοθήκες, Σνακ Μπαρ και Καμπαρέ.
Ένα κέντρο εστίασης και αναψυχής μπορεί να καταταγεί σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες αυτές. Τα κέντρα εκάστης κατηγορίας διακρίνονται σε τάξεις (Α, Β και Γ) ανάλογα με τη φύση του κτιρίου, την αξία και ποιότητα της κατασκευής, την επίπλωση, τον εξοπλισμό και το επίπεδο των παρεχόμενων ανέσεων και υπηρεσιών.
Το υφυπουργείο Τουρισμού θέλει να απλοποιήσει τις άδειες σε τρεις κατηγορίες: Αυτά που προσφέρουν γρήγορο σέρβις (καφετέριες), ολοκληρωμένο σέρβις (π.χ. μπυραρίες και εστιατόρια) και νυχτερινά κέντρα.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που εισηγείται το υφυπουργείο, η άδεια λειτουργίας των υποστατικών θα πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του καταστήματος, ενώ τα κέντρα αναψυχής θα μπορούν να αποκτήσουν προσωρινή άδεια λειτουργίας μέχρι να εξασφαλίσουν τις τελικές άδειες από την Πολεοδομία.
Επίσης, μια καινοτομία που εισάγεται στη νομοθεσία είναι και η συμπερίληψη των καταστημάτων take away. Ενώ υπάρχουν πέρα των 3,5 χιλ. τέτοιου είδους καταλυμάτων, δεν ενέπιπταν σε αυτή τη νομοθεσία μέχρι τώρα.
Στόχος, επίσης, είναι να αναβαθμιστεί ποιοτικά ο εν λόγω κλάδος. Το υφυπουργείο Τουρισμού θέλει να βάλει μπλόκο στην πλαστική καρέκλα, αλλά και να αποφεύγεται η λέξη ταβέρνα ή παραδοσιακό εστιατόριο αν το εν λόγω υποστατικό δεν έχει παραδοσιακό φαγητό (κυπριακή κουζίνα).
Επιπρόσθετα, το υφυπουργείο αναμένει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ώστε να κατακυρωθεί η προσφορά σε μια εταιρεία που θα αναλάβει να συλλέξει σχόλια από το διαδίκτυο για την ποιότητα των υποστατικών. Ουσιαστικά, αυτή η εταιρεία θα μαζέψει τα σχόλια των πελατών όπως αυτά καταγράφονται σε πλατφόρμες (π.χ. trip advisor) και θα παρακολουθεί τον βαθμό ικανοποίησης των τουριστών από τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα θεματικά πάρκα και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου.
Η νέα υπηρεσία που θα «τρέξει» το υφυπουργείο, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει όπλο για την βελτίωση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ξέρουν ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι υπηρεσίες που προσφέρουν. Πρέπει να ξέρουν τα δυνατά και τα αδύνατα τους σημεία. Μάλιστα, το υφυπουργείο σκέφτεται να δώσει και κίνητρα, επιβραβεύοντας τέτοιου είδους υποστατικά.
Πηγή: Φιλελεύθερος
Στο κλίμα των Χριστουγέννων μπήκε από χθες Σάββατο βράδυ, 14 Δεκεμβρίου 2024 το Δημοτικό Διαμέρισμα…
Αρχίζει σήμερα το απόγευμα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον κρατικό προϋπολογισμό…
Ασθενής χαμηλή πίεση αναμένεται να επηρεάσει πρόσκαιρα το νησί. Σήμερα, ο καιρός θα καταστεί σταδιακά…
Με τον τίτλο “Αξιοπρεπή Χριστούγεννα για Όλους” πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου 2024…
Η Μπέσσυ Μάλφα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Στούντιο 4», μίλησε μεταξύ άλλων για…
Το Survivor ολοκληρώθηκε για τη φετινή σεζόν με τον Νίνο Νικολαΐδη να είναι ο μεγάλος…