Νέα προσπάθεια συμφωνίας στη Βουλή για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

Τα περιθώρια είναι στενά υπό τη σκιά του τελεσίγραφου που απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία η Κομισιόν

CB71598B 5968 43C6 A876 1BC7EA025420

Υπό τη σκιά του τελεσίγραφου που απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία η Κομισιόν για τις ανάγκες αλλαγής του πλαισίου, η Βουλή συζητά το θέμα της επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα. Ως εκ τούτου τα περιθώρια είναι στενά παρά την προσπάθεια που θα καταβάλουν ορισμένοι βουλευτές να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο προς όφελος των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στην Κύπρο εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% στην απόκτηση πρώτης κατοικίας με τρόπο που όπως προκύπτει παραβιάζει την ενωσιακή νομοθεσία.

Σημειώνεται επίσης, ότι το δεύτερο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αφού το πρώτο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ. Επίσης, μειωμένος ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €200 χιλ.

Το πρώτο νομοσχέδιο προέβλεπε την επιβολή 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 140 τ.μ. της κύριας κατοικίας, η οποία θα έχει μέγιστο εμβαδό 200 τ.μ.