Νέο Καθεστώς Χωροταξίας στις Βάσεις – Θα προσφέρεται λειτουργία επιχειρήσεων

Οι νέες ευκαιρίες, οι περιορισμοί και οι πρακτικές

ab0d1584151c6db74d04df1c8405db9c

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών, οι Βάσεις συνεργάστηκαν στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία σε πολλά μέτωπα, κυρίως στη σοφή αντιμετώπιση του COVID. Υπάρχουν επίσης λιγότερο γνωστές πτυχές συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών, πυροσβεστών, γραφειακού προσωπικού και στρατιωτικών μας με την ΚΔ σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να εμβαθύνουν τις φιλίες μέσω των πολλών κοινών φιλανθρωπικών έργων, όπως το πιο πρόσφατο, η συγκέντρωση €40.000 για δύο κυπριακές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε μια ποδηλατική διαδρομή στο νησί.

Αυτούσιες οι δηλώσεις

Τώρα, καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με τον COVID και βγαίνουμε από την πανδημία, χαίρομαι που είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε το σχέδιο Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης (ΜΣΑ), το νέο χωροταξικό σχεδιασμό μας, το οποίο θα προσφέρει αυξημένη ευελιξία για την ανάπτυξη ιδιωτικής ιδιοκτησίας και τη λειτουργία επιχειρήσεων στις Βάσεις. Με πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη το σχέδιο συμφωνήθηκε από τις δύο Κυβερνήσεις μας και η δρομολόγηση του σήμερα σηματοδοτεί τη σημαντικότερη αλλαγή στη σχέση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βάσεων από το 1960.

Μια Συνεργασία:

Το πιο σημαντικό είναι ότι προσφέρουμε αυτήν την αλλαγή από κοινού – πρόκειται για μια εταιρική σχέση και αυτή η αλλαγή επιτεύχθηκε με στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της ΚΔ, περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά σύνολα καθώς και με τις τοπικές μας κοινότητες, τόσο Ελληνοκυπριακές όσο και Τουρκοκυπριακές.

Νέες ευκαιρίες:

Αυτά είναι καλά νέα για όλους τους ιδιοκτήτες γης στις Βάσεις, καθώς το νέο σύστημα θα προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες και οφέλη – συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να αναπτύξουν την περιουσία τους με όρους αντίστοιχους με αυτούς που ισχύουν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει επίσης ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να πουλήσουν τη γη τους σε πιο ανταγωνιστικές τιμές από ό,τι στο παρελθόν.
Είναι σημαντικό ότι τα υφιστάμενα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών γης στις Βάσεις δεν θα επηρεαστούν – είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι. Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να χτιστούν νέες κατοικίες στις Βάσεις μαζί με μια σειρά εμπορικών, μικρών βιομηχανών, γεωργικών και τουριστικών επιχειρήσεων, που θα ενισχύουν τις προοπτικές για επενδύσεις και ανάπτυξη. Χαλαρώνουμε επίσης τις αυστηρές προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις Βάσεις. Οι νέες επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να απαιτούν άδεια, αλλά δε θα χρειάζεται πλέον να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για μια συγκεκριμένη στρατιωτική ή κοινοτική ανάγκη για την αίτηση. Θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τους νόμους μας για να επιτρέψουμε περισσότερους τύπους επιχειρηματικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια.

Περιορισμοί:

Φυσικά, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κάποια αναλογικά όρια στα επιτρεπόμενα είδη ανάπτυξης. Έχουμε προσεκτικά δημιουργήσει μελετημένες πολεοδομικές ζώνες που θα προστατεύουν το υπέροχο περιβάλλον που όλοι απολαμβάνουμε, συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού μωσαϊκού προστατευόμενων οικοτόπων. Όπως πολλοί ήδη γνωρίζουν, οι Βάσεις είναι ευλογημένες με μια πλούσια περιβαλλοντική ποικιλομορφία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, μερικά από τα οποία βρίσκονται μόνο εδώ. Οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές να προστατεύσουμε αυτόν τον πλούτο.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν ορισμένες περιοχές όπου η στρατιωτική ασφάλεια παραμένει σημαντική (και περιορίζει την ανάπτυξη), όπως συμβαίνει στη Δημοκρατία και περιορίζει την ανάπτυξη. Πρέπει να είμαι σε θέση να συνεχίσω να εκπληρώνω τα στρατιωτικά μου καθήκοντα τα οποία συνδράμουν στη συλλογική μας ασφάλεια, ως έθνη, ως Ευρωπαίοι και ως πολίτες του κόσμου, ειδικά σε μια εποχή που βλέπουμε τον τρόπο ζωής μας υπό σοβαρή απειλή, όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.

Οι Πρακτικές:

Όπως είναι λογικό, όλοι θα θέλουν να καταλάβουν τι είναι δυνατό και πού. Περισσότερες πληροφορίες για τις Πολεοδομικές Ζώνες και τις πολιτικές μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο μας (SBA Administration). Στον ιστότοπο μας μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τη διαδικασία νόμιμων ενστάσεων που θα διαρκέσει για τέσσερις μήνες και θα σας παρέχει τη δυνατότητα να προτείνετε τροποποιήσεις, εάν θέλετε να προτείνετε μια αλλαγή.

Πιστεύω ότι αυτό το νέο πολεοδομικό σύστημα είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το ισχύων πλαίσιο και προσφέρει μια αναβάθμιση για τους 12.000 Κύπριους που ζουν τώρα στις Βάσεις. Το σχέδιο ΜΣΑ θα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου μέσα σε ένα προσεκτικά διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο, χρησιμοποιώντας αυστηρές διοικητικές διαδικασίες που έχουμε σχεδιάσει από κοινού. Είναι άλλο ένα παράδειγμα της συνεργασίας και της φιλίας μας στην πράξη και ανυπομονώ για τις ευκαιρίες που φέρνει. Έχουμε σχεδιάσει και αναπτύξει το σχέδιο ΜΣΑ μαζί, και μαζί θα το παραδώσουμε τις επόμενες ημέρες μήνες και χρόνια