Νιγηριανός αποκαλύπτει το κύκλωμα φοιτητών στα κατεχόμενα – «Τρομακτικές συνθήκες»

Τις δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο περιγράφει ένας Νιγηριανός

6cc28b4f52da1070f8e7847452ad5970

στην ιστοσελίδα Ζικοκο.com. Ο ίδιος εξηγεί πώς κατέληξε στα κατεχόμενα με την γυναίκα του και τον τρόπο που οι κατοχικές αρχές τους συμπεριφέρονται.

Όπως αναφέρει, πριν από μερικά χρόνια γνώρισε την γυναίκα του στο Instagram. Δεν ήξερα ότι δεν ήταν στη Νιγηρία μέχρι την πρώτη μέρα που μιλήσαμε στο τηλέφωνο, όταν είπε ότι ήθελε να πάει για ύπνο γιατί ήταν μεσάνυχτα. ‘’Ήμουν σαν, «Μεσάνυχτα;» Και τότε ήταν που μου είπε ότι ήταν στην βόρεια Κύπρο. Στην αρχή, νόμιζα ότι εννοούσε την δημοφιλή Κύπρο (Κυπριακή Δημοκρατία), αλλά μου εξήγησε ότι ήταν μια εντελώς διαφορετική χώρα. Μια χώρα που δεν είχα ξανακούσει.

«Την είδα για πρώτη φορά όταν ήρθε στη Νιγηρία τον Ιούνιο του 2019, παντρευτήκαμε τον Αύγουστο και μετακόμισα εκεί τον Οκτώβριο», είπε.
«Αποφάσισα να πάω εκεί γιατί έκανε το διδακτορικό της στη Βόρεια Κύπρο και δεν είχε νόημα να το εγκαταλείψει εξαιτίας μου. Αποφάσισα να προχωρήσω και να πάρω και μεταπτυχιακό», πρόσθεσε..

«Είναι ένα τρομακτικό μέρος για τους απροετοίμαστους. Είναι ακόμη πιο τρομακτικό για τους Νιγηριανούς. Τον Μάρτιο (2022), η υπηρεσία επιβολής του νόμου για τα ναρκωτικά στο διεθνές αεροδρόμιο Ercan πήρε μια πληροφορία ότι ορισμένοι Νιγηριανοί έφερναν ναρκωτικά στη χώρα. Η λύση τους ήταν να σταματήσουν κάθε Νιγηριανό φοιτητή να έρχεται στην χώρα για τις επόμενες τρεις ημέρες και να πετάνε όλο το φαγητό του. Μιλάμε για 40 κιλά φαγητού ανά άτομο».

«Επίσης, ένας κανόνας εδώ είναι ότι αν φέρετε νέα gadgets, είτε θα τα κατασχέσουν είτε θα σας υποχρεώσουν να πληρώσετε εισαγωγικούς δασμούς επειδή πιστεύουν ότι έρχεστε εδώ για να τα πουλήσετε. Πολλές φορές, φοιτητές αποβιβάζονται στην βόρεια Κύπρο και οδηγούνται αμέσως στην φυλακή».
Τα πανεπιστήμια υποτίθεται ότι στέλνουν μια λίστα με τους μαθητές που έρχονται στην χώρα στους υπεύθυνους του αεροδρομίου. Εάν το σχολείο ξεχάσει να στείλει αυτήν την λίστα – κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι φαντάζεστε – σημαίνει ότι είστε παράνομος εισερχόμενος στη χώρα, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να μείνετε στην φυλακή έως ότου το πανεπιστήμιο μπορεί να δικαιολογήσει την παρουσία σας».

Τι γίνεται με τους τουρίστες;

Οι μόνες δύο βίζες που είναι διαθέσιμες στους Νιγηριανούς στα κατεχόμενα, οι φοιτητικές και οι θεωρήσεις εργασίας, και με τις θεωρήσεις εργασίας, η εταιρεία που σας προσλαμβάνει πρέπει να υποβάλει ειδικά αίτηση για να έρθετε στη χώρα. Είναι σπάνιο να έρθει κάποιος εδώ με βίζα εργασίας. Οι περισσότεροι Νιγηριανοί σε αυτή την χώρα είναι φοιτητές.

Γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να πηγαίνουν εκεί τότε;

Πρώτα απ’ όλα, εξήγησε, τα πανεπιστήμια εδώ είναι γενικά προσιτά. «Μετά, υπάρχουν πράκτορες. Αυτοί οι άνθρωποι κερδίζουν χρήματα πείθοντας τους ανθρώπους να πάνε στο πανεπιστήμιο στη βόρεια Κύπρο. Για κάθε μαθητή που εγγράφεται με επιτυχία παίρνουν μια προμήθεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πουν ψέματα και θα παρουσιάσουν την χώρα ως ένα όμορφο μέρος. Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν την δική τους έρευνα, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα. Επίσης, μέχρι πρόσφατα, τα πανεπιστήμια δεν απαντούν σε ερωτήματα από email επειδή δεν θέλουν να παρεμποδίσουν την επιχείρηση των πρακτόρων. Έτσι, οι άνθρωποι είχαν μόνο όποιες πληροφορίες έπαιρναν από πράκτορες.»

«Δύο μέρες αφότου έφτασα εδώ, το ρεύμα και το νερό στο διαμέρισμά μας σταμάτησαν να λειτουργούν. Προφανώς, το άτομο που ζούσε εδώ πριν από εμάς δεν πλήρωσε τους λογαριασμούς του και για να ανακτήσουμε την πρόσβαση, έπρεπε να πληρώσουμε εμείς

Αν έχεις χρήματα, θα χαρείς εδώ. Θα πάρετε ένα καλό διαμέρισμα, θα έχετε ένα ωραίο αυτοκίνητο, θα φάτε καλά, θα πάτε στις παραλίες κ.λπ. Είναι μια ήσυχη χώρα. Μπορείτε να ζήσετε σε μια ωραία γειτονιά και να βγείτε έξω μέχρι τις 2 τα ξημερώματα χωρίς καμία ταλαιπωρία. Αυτό είναι το καλό μέρος».
Απάνθρωπες συμπεριφορές

Ποιο είναι το κακό μέρος;

«Είναι δύσκολο να βγάλεις χρήματα νόμιμα ως ξένος. Επομένως, πολλοί Νιγηριανοί δεν απολαμβάνουν τα πράγματα για τα οποία μόλις μίλησα. Οι εργοδότες ψάχνουν για σκλάβους. Πληρώνουν τους αλλοδαπούς πολύ λιγότερο από τον κατώτατο μισθό, χρωστούν μισθούς για μήνες, συμπεριφέρονται άσχημα στους ανθρώπους και δεν φοβούνται τις επιπτώσεις. Για να εργαστείτε ως φοιτητής, χρειάζεστε φοιτητική άδεια εργασίας, αλλά οι εργοδότες δεν δίνουν σε Νιγηριανούς φοιτητές τις άδειες επειδή θέλουν να τους συμπεριφέρονται τρομερά. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα συμπεριφέρονται στους ανθρώπους, δεν μπορούν να καταγγελθούν. Εάν καταγγείλετε έναν κακόβουλο εργοδότη στην αστυνομία και δεν έχετε άδεια φοιτητικής εργασίας, θα σας συλλάβουν», είπε

Άδειες τα Χριστούγεννα

«Εδώ υπάρχουν Τουρκοκύπριοι, Οι μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 99% του τουρκοκυπριακού πληθυσμού, αλλά είναι πολύ δεκτικοί με άλλες θρησκείες. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, υπάρχουν παντού χριστουγεννιάτικα δέντρα, και μερικά σχολεία δίνουν ακόμη και διακοπές σε Χριστιανούς σαν εμένα.

Το άρθρο δημοσιεύει και φωτογραφίες από καρτ ποστάλ του ψευδοκράτους με διαφήμιση για πληρωμές σε κρυπτονιμίσματα
Copy of Images in article 1 1024x1024 1