Σε «θλιβερή εικόνα» που παρουσιάζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπυλος, σε ημερίδα με θέμα «Διαφθορά-Ώρα μηδέν» που διοργάνωσε το κόμμα.
Αφού ανέλυσε τις προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για αντιμετώπισή της, επισήμανε την ισχυρή πολιτική βούληση του ΔΗΚΟ ώστε να διαφυλαχθεί το δικαίωμα του φορολογούμενου στην διαφάνεια και να ανασκευαστεί η εικόνα, που έχει περάσει στη διεθνή κοινότητα, ότι η Κύπρος είναι κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και κέντρο διαφθοράς.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όλοι οι διεθνείς δείχτες δείχνουν ότι η Κύπρος έχει κατρακυλήσει σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς.
Η κοινή γνώμη, πρόσθεσε, έχει συγκλονιστεί από τα απανωτά και συνεχόμενα σκάνδαλα διαπλοκής, όπως τα χρυσά διαβατήρια, η κατάρρευση του Συνεργατισμού, η σκανδαλώδης συμφωνία της Altamira, οι παράνομοι διορισμοί συγγενών στο προεδρικό και τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες με τα ιδιωτικά τζετ και οι παράνομες πολιτογραφήσεις. Όπως είπε, «η Κύπρος έχει βυθιστεί στο βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς».
«Οι θεσμοί έχουν διαβρωθεί πλήρως και αντί να λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον, λειτουργούν για το κομματικό συμφέρον και το συμφέρον ενός στενού κύκλου που περιστοιχίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι όσοι, λιγοστοί θεσμοί επιμένουν να ασκούν έλεγχο, όπως για παράδειγμα ο Γενικός Ελεγκτής, δέχονται τον ανελέητο πόλεμο της Κυβέρνησης σε μία προσπάθεια πρωτοφανούς φίμωσης.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ανέφερε, πως η συντήρηση της διαφθοράς συνεχίζει να πλήττει την εικόνα της Κύπρου αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας, με αλυσιδωτές συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.
«Θα πρέπει όλοι επιτέλους να αντιληφθούμε ότι αν δεν βελτιώσουμε συλλογικά καίριους τομείς της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, προωθώντας τη διαφάνεια και καταπολεμώντας συλλογικά τη διαφθορά, δεν είναι μόνο τη φήμη της Κύπρου που θα καταρρακώσουμε, αλλά θα απωλέσουμε τα προσωπικά – όμως πρόσκαιρα – οφέλη που ενδεχομένως να προκύψουν από πράξεις διαφθοράς», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που παρουσίασε το ΔΗΚΟ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Συγκεκριμένα προτείνεται παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έγγραφα και στοιχεία κάθε υπόθεσης που επιθυμεί να διερευνήσει.
Επίσης, θέσπιση ασυμβίβαστου διορισμού πρώην υπουργών, βουλευτών ή δημάρχων στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Επιπλέον δημιουργία πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία δεν θα διορίζεται από την Κυβέρνηση αλλά θα εγκρίνεται από τη Βουλή και θα έχει διωκτικές αρμοδιότητες.
Ακόμα, δημιουργία ειδικού Συμβουλευτικού Σώματος για την Πάταξη της Διαφθοράς που θα απαρτίζεται από ειδικούς και το οποίο θα καταρτίσει Κώδικα Δεοντολογίας για κρατικούς αξιωματούχους και Βουλευτές.
Εισηγείται επίσης ετήσιο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων της εκτελεστικής εξουσίας, ανώτερων κρατικών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, ανώτερων δημοσίων λειτουργών και δημάρχων, από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ώστε να διαπιστώνεται εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.
Επίσης, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ελέγχου του Πόθεν Έσχες για να γίνεται πραγματικός έλεγχος και άμεση προώθηση της νομοθεσίας των πληροφοριοδοτών (whistleblowers).
Ακόμα διορισμό μη-εκτελεστικών διοικητικών συμβούλων στα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών που θα έχουν καθήκον να ελέγχουν το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο διορισμός τους θα γίνεται από κατάλογο που δεν θα καταρτίζει η Κυβέρνηση αλλά επαγγελματικές ομάδες.
Ακόμα, άμεση και σε πραγματικό χρόνο δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν ή/και σχετίζονται ή/και ωφελούν, άμεσα ή έμμεσα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη της οικογένειας τους.
Επιπλέον, άμεση και αναδρομική δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου των τελευταίων 7 ετών που αφορούσαν ή/και σχετίζονταν ή/και έχουν ωφελήσει, άμεσα ή έμμεσα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη της οικογένειας τους.
Τέλος, δημιουργία Καταλόγου Τμημάτων Εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία, ο οποίος θα περιλαμβάνει τμήματα και υπηρεσίες του κράτους στα οποία δεν θα επιτρέπεται η συνεχής υπηρεσία ανώτατων λειτουργών για περισσότερο από 3 χρόνια.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης είπε ότι το κυριότερο πρόβλημα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι η μη συνεργασία των υπόλοιπων εποπτικών αρχών. Συγκεκριμένα για τα Pandora Papers, ανέφερε ότι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής «ο ένας έριχνε την μπάλα στον άλλο».
Όπως είπε, εμφανίστηκε η Κεντρική Τράπεζα και είπε ότι «εμείς δεν έχουμε σχέση με το θέμα», εμφανίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών και είπε «εμάς δεν μας αφορά», εμφανίστηκε ο φόρος εισοδήματος και είπε «ούτε εμάς μας αφορά το θέμα», ο ΣΕΛΚ είπε ότι «επί του παρόντος δεν τον αφορούσε» παρόλο που στη συνέχεια διεξάγει έρευνα, η αστυνομία είπε ότι «έχουμε μια πληροφορία για κάποια στοιχεία από ξένο κράτος αλλά τίποτε συγκεκριμένο» και άφησε τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να ερευνήσει το θέμα. Πρόσθεσε ότι έστειλε επιστολές σε όλους τους εμπλεκόμενους και δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις. Έκανε λόγο για παντελή έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εποπτικών αρχών ενώ είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας συντονιστικός οργανισμός για να μπορεί να είναι αποτελεσματική η έρευνα σε αυτά τα θέματα.
Όσον αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, είπε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει διαφωνήσει έντονα με το νομοσχέδιο, αφού όπως είπε ουσιαστικά πρόκειται για μια αρχή χωρίς ουσιαστικές εξουσίες, και χωρίς διερευνητικές εξουσίες. Σημείωσε ότι για το θέμα θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόσφατο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας σε βάθος έρευνα από τα κράτη-μέλη για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στα “Pandora Papers” και την εξέταση του ενδεχομένου λήψης νομικών μέτρων εναντίον της Κύπρου. Ο κ. Μαυρίδης είπε ακόμη ότι στη δημοκρατία, η ελπίδα είναι οι πολίτες, ενώ ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση της κυπριακής κοινωνίας.
Ο τέως Διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία, Ανδρέας Χασαπόπουλος αφού ανέλυσε την έννοια της διαφθοράς ως κατάχρηση δημόσιας εξουσίας για ίδιον όφελος, αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις διεθνών οργανισμών και στα αίτια της. Ο κ. Χασαπόπουλος έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα διαφθοράς από την κυπριακή πραγματικότητα και παρουσίασε τα σημαντικά μέτρα τα οποία εάν εφαρμοστούν τότε και μόνον θα μπορεί η Κύπρος να προχωρήσει μπροστά με διαφάνεια και αξιοκρατία.
(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΓΚ)
Η Μπέσσυ Μάλφα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Στούντιο 4», μίλησε μεταξύ άλλων για…
Το Survivor ολοκληρώθηκε για τη φετινή σεζόν με τον Νίνο Νικολαΐδη να είναι ο μεγάλος…
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, με την είδηση να επιβεβαιώνεται…
Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη Συρία για πάνω από δύο δεκαετίες, βρίσκεται…
Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 21,14% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2024 σε σύγκριση με…
Το 35% όλων των θανάτων στην Κύπρο αποδίδονται σε καθοριστικούς παράγοντες υγείας, που σχετίζονται με…